3-års-kalas






Home is where I put my hat
Igår tecknade jag avtal med mäklaren. Det innebär att vi lagt en tidsplan för försäljningen. Snart är jag bostadslös.
Min känsla av vilsenhet i tillvaron tilltar. Jag undrar var jag hör hemma och om det är möjligt att hitta det där som kallas ”hemma” till vettigt pris och läge i Stockholmstrakten.
Tuva formulerade det krasst. Home is where I put my hat.
Det är bara det att jag själv inte råder särskilt mycket över var hatten kan placeras.
Men jag får väl tro på det. Det ordnar sig på någe vis.
Home is where I put my hat.
Att vara i nutiden
Ta till exempel detta.
Idag genomförs 100 000 starroperationer per åt och man räknar med att över en miljon är opererade i Sverige. Det är 10% av befolkningen. Det är inte mer än någon generation bort som vi inte kunde genomföra dessa operationer. Försämrad syn ingick liksom i konceptet att bli gammal. I princip gäller samma sak med hörapparater, med operationer av förslitna leder och annat reservdelsutbyte.
Betänk alternativet.
Jag för min del, som nyligen är starroperad, har i färskt minne hur det var. Det var handikappande. Jag såg inte att läsa skyltar i trafiken, gjorde mig av med min bil, jag missade tåg, slutade se TV och hade mig. Och det påverkade min professionella självkänsla negativt. Jag såg mig som mer eller mindre förbrukad.
Betänk också hur snabb den här utvecklingen är. Det är inte konstigt om vi har förlegad syn t ex på åldrande, och på vad kunskap är. Men det är viktigt, för alla parter, att vara i nutiden. Inte minst gäller det mig själv.
Om åldrande - ett försök till förklaringsmodell
Om att ge sig in i bostadsmarknaden
Under frukosten vid TV-soffan annonserades att strax kommer samtal om bostadsköp. Jag vässade uppmärksamheten. Det är något för mig.
Till slut, efter nån reklamvända och annat småprat kom så husköpsexperten. Hon skulle komma med goda råd. Jag satt som en hund i väntan på godisbelöning.
Efter en introduktion om att bostadsmarknaden är hetare än någonsin, åtminstone i storstadsområdena, att antalet besökare på Hemnet slår rekord och att det är rekordartat få objekt till salu, drog hon slutsaten att det därmed är säljarens marknad. Så var det dags för råden:
- Se till att välja med hjärtat. Husköp är inte bara en investering, man ska faktiskt bo och trivas där också, kanske länge. Välj heller inte bara med hjärnan.
- Spara till handpenningen.
- Kontakta fler banker – det är lätt att låna. Rörlig ränta är i långa loppet alltid fördelaktigt.
Åldrande transformerade män
Man-tager-vad-man-haver-saft


Millennieskifte


Yrkesvägledning
Han tog risken att sluta på Chalmers trots föräldrars och vänners bestämda avrådan, sålde varmkorv i kiosken intill, och spelade videospel som han spelade in och som han la ut på YouTube. Han hade inte något egentligt mål, han var skoltrött och ville ta en paus och göra det han tyckte var kul.
Idag är han ett medialt fenomen, störst på TouTube med 29 miljoner prenumeranter, miljardtals visningar och tjänar ett flertal 10-tals miljoner kronor varje år. Under resans gång växte målsättningen fram, han ville bli störst på YouTube och ja, det lyckades han med. Han fick många följare och många hatare. Allt har tagit rent groteska proportioner. Och som sagt, han anses vara ett medialt fenomen. Kännarna kliar sina huvuden. How come?
Jag lämnar dem att fundera ut svaren på den frågan alldeles själva. Det jag vill skjuta in mig på är allas våra goda råd till våra barn. För vi vill ju väl, eller hur?
Vad grundar vi våra goda råd och vår oro på? Det må ju vara bilder från det förgångna, hur det var när jag själv växte upp. Om ens det. Jag tänker på min som Max som landat lyckosamt efter många år av harvande där han haft lusten som drivkraft. Han har också hamnat i den internetburna globala svängen, kan man säga. Även han jobbar med sånt som det inte ens var möjligt att tänka ut innan det landade i ett faktum.
Alltså, alla lyckas ju inte, men … Jag själv tar i alla fall till mig att det kan vara en god idé med en viss ödmjukhet till vad som kan vara möjligt i framtiden för dagens unga. Yrkesvägledning - till vad och varför?
Skuld och halleluja-jubel
Nu idag har jag lyssnat på Sommar med Agnes Wold från 11/8.
1. Det borde krävas samma vetenskapliga grund för de råd som ges av det offentliga, typ kostråd och barnavårdsråd, som det krävs av mediciner som lanseras. För de kan ha samma förfärliga konsekvenser. Som exempel ger hon det råd som gavs om att spädbarn bör ligga på mage – vilket medförde drastisk ökning i plötslig spädbarnsdöd. Eller rådet att med amning länge till våra babysar undviker man allergier. Det menar hon är helt fel. Liksom att rådet att städa noga och undvika husdjur inte alls leder till minskad allergirisk. Det är snarare tvärt om.
2. Ett råd till hur vi föräldrar ska kunna förhålla oss till goda råd om våra barn då vi känner tvivel och tveksamhet, då de skaver mot vad som känns rätt. Skulle min anmoder på stenåldern kunna följa rådet? Om svaret är ja är det förmodligen ett bra råd. Om svaret är nej, så kan jag trösta mig med att mänskligheten överlevt tusentals år utan det rådet, så då ska nog mina barn också göra det.
Love-bombning

Han hade inte varit ute i krig i månader/år, han hade bara varit borta en kvart.
Här praktiseras alltså ömsesidig love-bombning.
Åsna mellan hötappar
Det har varit nödvändigt för mig att stå där och inte veta, att vänta in svaret och låta tillvaron tala till mig. Samtidigt blir känslan att det inte finns nån rörelse och riktining. Frustrerande för såna som mig.
Jag ska förklara mig.
De senaste månaderna har jag varit målmedeveten kring min snara flytt till Mälardalen. Nu under sommaren har jag umgåtts mer med gamla och nya vänner än vad jag förväntade mig och med en intensitet som jag nog inte upplevt sedan jag flyttade hit.
Jag har fört kreativa samtal med Marie, Anita, Ethel, Inger, Ulla med fler om hur det är att vara i vår ålder, alltså i eller på väg till tredje livsåldern, om att vara i eller utanför arbetslivet, om olika politikområden av särskilt intresse för oss lite äldre, om hur vi bor eller skulle kunna bo etc.
Kollektivboende för oss i mogen ålder har av och till poppat upp som en kittlande möjlighet. Läser man på lite, så finner man att jag och mina vänner inte alls är ensamma. Vi ingår i en stor grupp av aktiva äldre som har både kraft, behov och krav som inte riktigt är tillgodosedda i samhället. De första tonåringarna och den rebelliska ”68-generationen” är nu gamla och sugna på att leva, verka och organisera sig på okonventionella sätt.
De här samtalen var, och är, stimulerande tycker jag. Men de störde också mitt flyttfokus. Kort sagt, jag blev förvirrad.
När jag var i Stockholm i helgen kände jag rätt starkt att det är till Stockholm jag vill. När jag, som t ex i går under Göteborgs Kulturkalas, lyssnade till stadsarkitekten Björn Siesjö om skapandet av det framtida Göteborg och när jag i samtal med en av mina nya vänner pratade kollektivboendets möjligheter, så kändes Göteborg absolut som ett möjligt och inspirerande alternativ.
Snacka om att befinna sig mellan två hötappar!
Vid närmare betraktande finns en vägvisande komponent med i spelet. Den heter Tiden. Jag vill sänka min bokostnad nu. Min vän har tunga uppdrag nu i höst och det är inte riktigt läge att rycka upp bo-rötterna nu. Ingen av oss vill forsera kollektivbo-tanken. Jag drog slutsatsen att Tajmingen inte är på vår sida. Alltså den sida som söker kollektivboende i Göteborg.
Det var förlösande att komma fram till. Nu har kompassen stannat. Den pekar mot Stockholm.
Däremot har en ny fråga smugit sig in i min hjärna. Skulle man kunna omsätta kollektivbotanken där? Då tänker jag mig inte de där stora kollektivhuskomplexen, utan ett boende i betydligt mindre skala, typ 3-5 personer i gemensamhetsägt boende.
Full rulle 5
Full rulle 4

Jaha, det var den vilan det. Den var kort. Jag fortsatte vandringen och rundade Junibacken. Vi tittade på Junibackens fasadbilder, deras goda vänner Mamma Mu, Alfons, Pippi, Emil, Mumin etc och det var minsann både upphetsande och förvånande att finna dom där. På ett hus! Vid Junibackens uteservering kunde jag själv landa en stund samtidigt som jag släppte lös damerna igen mutade med glass. Signe åt sin kula med koncentrerad aptit, medan Hedda inte ville ha just nåt alls, så Signe åt hennes med.
Nu var frågan hur Hedda skulle bete sig. Krånglet (läs rymning) hängde liksom i luften. Betänk då att vi var alldeles intill Mälarens strand helt utan avskärmning och det var en bit att falla ner till stenskravlet och vattnet. Då såg jag en diskret placerad sandlåda intill serveringen, bakom ett buskage. Dit lotsade jag Hedda.
Det var ännu ett lyckat drag. Det visade sig vara en fantastiskt fin sandlåda i all sin enkelhet. Där fanns sluttande plan och plana ytor i form av gångar att balansera på, baka sandkakor på, ösa sand, sopa sand och att göra det med bra arbetshöjd. Hedda valde också att ösa sand över sig som om det vore en dusch. Den sandlådan rekommenderar jag verkligen.
Efter avslutat glassätande gjorde Signe henne följe. De lekte och lekte och lekte. Länge. Bortemot dryga 16.30 var det hög tid att ge sig hemöver. På hemvägen motade jag framtida hungerkravaller med powerkex och frukt. Naturligtvis somnade de. Helt olämpligt nära kvällen. Attans. Det underlättade hemfärdens alla olika steg med hissar ner och upp ur underjorden. Det är bara det att när de väl har somnat så är de inte lätta att väcka. Och det brukar betala sig framemot kvällen då de verkligen ska sova.
Nåväl. Signe vaknade av sig själv vid hemkomsten och svårväckta Hedda fick jag liv igenom att lyfta upp henne och visa filmer tagna på dem under dagen. Blodpudding till middag. Bananer i rosa pyamas som kvällsfilm. I badet kunde jag tvätta bort sandlådan ur Heddas huvud med bara lite protesterande skrik. Vi var definitivt nere för räkning av den dagen. Vi lade oss i stort sett samtidigt. Hedda försökte hålla oss vakna så gott hon kunde, men hon kunde inte så gott, utan föll även hon till föga. Natten tog sitt grepp om oss alla tre och gjorde jobbet väl.
Full rulle 3
Jodå, det var kul. Akvarier med fiskar i alla de färger. Hajar och rockor. Men nog fanns det mycket spring kvar i de där benen. Det innebär att de sprang hit och dit och utan att ge sig riktigt tid att titta efter vad de såg. Lite hysteriskt. Man får liksom hålla i dem rent fysiskt och peka och säga titta, ser du… Med två ystra höns är det inte så lätt att få till den där kvalitativa tiden. Jag gjorde i alla fall så gott jag kunde.
Vid ett tillfälle försvann Signe mot utgången till och jag var observant och följde henne hack i häl. Hedda sa jag åt att stå still vid påsen som jag lade vid hennes fötter. Hon lydde! Men tro på fan, Signe hann förbi alla hinder, bland annat ett draperi av hängande rep och lyckades ta sig ut ur byggnaden, ut på gatan, innan jag fick tag på henne. – Stööön.
Dags att avsluta Aquaria-besöket tyckte jag. Men så fick jag syn på den tropiska delen en trappa upp.
Jag tog dem i hand och vi gick tillsammans upp till tropikerna. Vi möttes av en vältalig skylt: Med både text och bild förmedlade den att det är förbjudet att stoppa fingrarna i vattnet, det är förenat med fara. Den skylten tittade vi noga på. Mycket noga. Jag är helt säker på att de faktiskt hajade budskapet.
Alla dammarna i tropiska delen har en perfekt nästan-treårings-höjd utan skyddsräcken. Det är verkligen fullt möjligt att stoppa ner en hand där. Och jag såg med en kännares blick att där minsann simmade pirayor.
Jag skärpte min egen uppmärksamhet ytterligare och tyckte att det här nog inte var en så bra idé. Ville gå därifrån. Och vips så stack Signe i förväg. Hon följde den utstakade stigen, över en liten svajig hängbro, via ytterligare några dammar och så fanns där en trappa ner. En annan trappa än den vi gick uppför.
Försökte påkalla hennes uppmärksamhet att stanna och vänta på oss. I färskt minne hade jag ju erfarenheten av att hon stack ut ur huset. Hon lystrade inte. Jag sprang efter henne och hon sprang ner för trappen och tog den andra upp igen. Vilken upptäckt, man kunde springa runt runt.
Om jag tidigare var mellan två hötappar i samma lokaliteter, så var jag nu mellan två infernoscenarier i vitt skilda rum. Det ena var en i Djurgårdstrafiken bortsprungen Signe och det andra var en av tropiska fiskar lätt uppäten Hedda.
Jag gjorde det enda jag kunde komma på just då. Jag ställde mig på bottenvåningen mellan de två trapporna för att kunna fånga in rymmande barn och så satte jag mitt hopp till att det fanns kloka omdömesgilla vuxna där uppe i tropikerna som kunde förhindra fiskarnas mumsande på mina barnbarn. Det funkade.
Efter en stund hade jag fångat in dem, gått iväg med dem till barnvagnsförvaringen, bett dem sätta sig i vagnen och spänna fast sig själva. För de blir så kränkta om man gör det åt dem.
Och så gick jag med mina fastspända nästan treåriga barnbarn UT därifrån.
Full rulle 2
Efter den livsfarliga incidensen på Plattan fortsatte vi mot målet, Aquaria. Vi klev av där vi skulle och Aquarias entre lovade äventyr. Det forsar utmed väggarna och det rinner vatten på entrétaket. - Wow!
Det var fler som verkade tycka att Aquaria var ett bra utflyktsmål. Det var nämligen kö ända ut på gatan för att få komma in.
Jag hade tänkt ut att vi först skulle leka på Aquaria och sen skulle vi luncha på Blå Porten, som är ett någorlunda inhägnat ställe där vi skulle kunna pusta ut ett tag. Läs: där jag skulle kunna pusta ut ett tag.
Där, i kön, tittade jag på klockan. Oj då, den är redan 12. Det är ju lunchdags och vi har inte ens betalat entréavgiften. Skulle vi inte äta först så vi har lite energi att jobba på? Damerna tyckte inte det var en bra idé att vända precis som vi kommit över tröskeln. Nu var goda råd dyra och snabba beslut behövde fattas. Jag chansade på att Aquarias cafeteria hade fungerande lunch till oss.
- Var ligger cafeterian?
- Den ligger längst in. Du måste passera alla utställningarna först.
– O,nej! tänkte jag.
- Tyvärr måste du lämna vagnen här vid entrén, av utrymningsskäl.
- Javisst, det förstår jag.
Där försvann min ”livlina”. I vagnen kunde jag nämligen sätta dem och spänna fast dem. Nu var det verkligen bara att tuta och köra, det fanns liksom inga alternativ.
Jag förklarade för damerna att vi först skulle äta och sedan leka och att vi skulle passera en massa roliga saker, som vi sedan skulle återvända till.
- Därför får ni hålla mig hårt i handen och så går vi.
Alltså, det finns väl gränser för vad som går att förklara för nästan-treåringar, i trängsel, på nolltid. Och det finns definitivt gränser för vad sådana kan förstå, i trängsel, med skojsigt skvittrande vatten, på nolltid. Men med lite handfast våld, så går det. Jag var mycket målmedveten och de hängde med som vantar.

Väl framme i cafeterian möttes blicken av en liten damm med fiskar i. Det fångade damernas intresse. Dammen var inhägnad med liggande stålwajrar med sisådär 30 cm mellanrum. Idealiskt att klättra på. Vilket de gjorde. Där stod de svajande på stålwajrarna och tjöt av förtjusning över fiskarna som simmade strax inunder dem. De hade lätt kunnat ramla i.
Där stod jag som åsnan mellan hötappar. Skulle jag rädda damerna från att plaska i dammen och slå sig eller skulle jag beställa mat till oss. Jag valde det senare. Därmed hade jag i ett avseende gett upp.
Jag hade gett upp hoppet om att kunna vara deras änglavakt i alla stunder. Det hoppet flaxade iväg och återkom inte mer den dagen, kan jag säga. Jag lärde mig snabbt att prioritera. Jag valde att värna om deras liv, men inte om deras lem, om man säger så. De fick alltså slå sig, plumsa i vatten, men de fick inte skada sig till döds. Jag ville absolut kunna återlämna dem, om inte hela och rena, så i alla fall återlämna dem i livet och tacka för lånet när helgen var slut.
Vi åt pannkaka. Snabbt som ögat, för här skulle kollas simmande fiskar. Servitrisen rekommenderade ett lite mindre hus, Sjöhästens hus, det skulle nog falla damerna på läppen.
För att komma till Sjöhästens hus behövde vi gå över en terrasserad uteplats med ett korsande forskande vattendrag som rann ut i Mälaren. Jag höll damerna i ett järngrepp tills de slet sig just komna in i Sjöhästens hus. Signe förtjusades ev en rund liten fiskdamm medan Hedda… ja, hon förtjusades inte av samma sak som Signe, kan man säga. På lätta ben skuttade hon vidare till nästa sevärdhet, men, ja, jag tror hon var lite för kort, för hon skuttade lika lättfotad vidare och plötsligt hade jag henne ur sikte, alltmedan Signe stod kvar vid fiskdamm nr 1 och engagerat försökte få tag på fiskarna med sina händer i grytan.
Nu fick jag ett lysande tillfälle att praktisera min nya prioriteringsordning. Signe stod bra där hon stod, men jag må ju kolla om Hedda sprungit ut igen på den där terrassen. Den var potentiellt livsfarlig utan tillsyn. Hon skulle ha kunnat druttla ner i forsen och bli transporterad ut i Mälaren (alltså, vid knappt tre är man inte simkunnig än) och hon skulle kunnat klättra upp för det wajer-”staket” som avgränsade terrassen mot Mälarens slirviga steniga strand och trilla däruti.
Hon hade sprungit ut på terrassen. Nu hade jag en dam utomhus, där det garanterat var farligt, och en dam inomhus, där jag inte hade hunnit utforska graden av livsfara än. Vän av ny prioriteringsordning valde jag att locka med Signe ut ur Sjöhästens hus så att jag åtminstone hade ögonkontakt med båda två.
Det visade sig vara ett lyckodrag. Den livsfarliga terrassen var hur kul som helst. De sprang som yra höns, än hit, än dig, klättrade upp och ner, lekte kurra gömma, lutade sig ut över forsen för att stänka vatten, hoppade vidare till andra delar av forsen, runt runt om och om igen. Garanterat roligt var att klättra på stålwajern mot Mälarens strand.
Nu fick jag lära mig ytterligare en sak. Nämligen att välja mina strider. Jag valde att låta dem klättra då jag var i deras närhet och – osynligt – höll i deras kläder för att kunna fånga upp den som var på väg att druttla i. De kände inte att jag höll i dem, men det gjorde jag.
Jag hittade en plats där jag hade maximal uppsikt. Där kunde jag lätt plocka upp en forsrännande dam och jag fanns till hands för de wajerklättrande aktiviteterna. Tyvärr hade jag inte uppsikt över dörren mot cafeterian, för det var ett buskage som skymde sikten. De hade alltså kunnat slinka ur mitt garn den vägen, men det gjorde de faktiskt inte.
Vid ett tillfälle såg jag en äldre kvinna lite högre upp på terrassen som tog sig förfasad för munnen och så gick hon in i cafeterian. Då höll damerna på med sitt wajerklättrande. Efter en stund kom en av servitriserna ut och sade åt mig att de inte fick klättra där. Och att hon fått en tillsägelse från en av gästerna.
Jag sa som det var. Att jag hade järnkoll och höll i deras kläder medan de klättrade men att det för övrigt inte är nådigt att förbjuda något som är jättekul för 3-åringar.
I efterhand har jag blivit lite sur på den där tillsägelsen. Stället är gjort för besökare såna som oss och då måste det vara utformat så det funkar. Mitt kritiska budskap till Aquaria är: Ha inte klätterlinor som avgränsning där barn absolut inte ska få klättra. Det finns andra avgränsningsmöjligheter, t ex plexiglasskivor. Jag vill slippa bli tillsagd/skuldbelagd för en utformning som inte är genomtänkt för barn.
Den där terrassen var huvudattraktion. Oj, vad de skuttade och lekte och hade himla kul. Jag vill också säga att de inte en sekund var i närheten av att druttla forsen i eller ”trilla över bord”. Men ”aktade sig för stupet”, det gjorde de hela tiden.
Full rulle 1
I förra bloggen skrev jag om uppdraget till föräldrarna att hitta på utflyktsmål. De hade inte några särskilt kreativa förslag till utflyktsmål att komma med. Eller rättare sagt, de följde min kravspec till punkt och pricka och landade i besök till Hunnebergsparken i Solna. Det är en inhägnad park där tjejerna lekte nästan dagligen då de var hos sin förra dagmamma och jag har varit där med dem ensammen förut. De hade också laddat upp med ett flertal snabblagade och älskade maträtter, typ kokt falukorv med makaroner, fiskpinnar, köttbullar och blodpudding. Maten var bara toppen. Kändes skönt att det fanns lättlagade alternativ i ladorna. Men Hunnebergsparken. Njae. Det tände mig inte precis. Jag vill helt enkelt inte förknippas med att vara den där försiktiga överbeskyddande och begränsande mormorn.
Mitt intresse föll på Aquaria Vattenmuseum intill Liljewalchs på Djurgårn. Kollade av med föräldrarna, som nu hade kommit iväg på sin välförtjänta vift på egen hand, om det var i tuffaste laget. Ja, det var det nog, men… Ta med ombyteskläder och kör till.
Så fick det bli. Jag kavlade upp de entusiastiska armarna, förberedde damerna på vad som skulle hända, packade vagnen med förnödenheter, alltså mellanmål, frukt, blöjor, avfallspåsar, våtservetter, skor av olika slag, extra kläder, nappar, vatten, gossedjur, solskyddsmedel, egna pengar och nycklar. Solhattarna glömde jag. (Förlåt!) Jag uppfattade det som en sorts kollektiv entusiasm där i lägenheten.
Detta hände sig på den tiden då det fortfarande var högsommar i Stockholm och lägenhetstemperaturen var ansenligt hög. Damerna ansåg att nakenhet var den korrekta utstyrseln och ja, det kunde jag i och för sig sympatisera med, men nej, det går ju inte för sig, inte inne i storstan.
Himmel vad det går att tjafsa om skitsaker. Jag tog till våld. Framför allt Hedda agerade stucken gris med stor trovärdighet. Till slut vann jag och vi kunde ge oss iväg. De är duktiga på att själva kliva upp i vagnen och spänna fast sig och jag passade på att torka den forsande svetten med en handduk. Den tog jag med mig för eventuellt kommande bataljer med svettutbrott.
De är vana Stockholmsresenärer och det gick finfint att åka hissar, tunnelbana och till sist spårvagn nr 7 ut på Djurgårn. Med undantag för en händelse vid Sergels torg. Den vill jag berätta om för att illustrera hur påpasslig man behöver vara.
Vi gick från T-Centralen på Plattan mot det håll där jag vet att spårvagnen går. Där vi skulle ta oss upp till markplan fanns bara trappor och rulltrappa, men ingen hiss och vid det här tillfället vågade jag ännu inte åka rulltrappa med dem i vagn. Jag stod och kliade mig i håret för att tänka ut hur jag nu skulle göra. Då trädde en äldre dam in på scenen och undrade om jag behövde hjälp. Det var ett sånt där handlingskraftigt rekorderligt fruntimmer som verkade ha varit med förr och som hade flera bra förslag.
På med skorna med bara lite krångel och upp vi gick, jag med en dam i var hand och de gick så snällt så snällt. Vagnen var betydligt krångligare att få upp, men det kom en gentleman och hjälpte till, så till slut var vi alla samlade, vagnen, damerna och jag. Jag skulle precis till att instruera damerna om att de nu kunde hoppa upp i vagnen igen, då det hände. Hedda for som skjuten ur en kanon rakt ut mot gatan och trafiken. Det var en mikrosekunds verk.
Exakt i den stunden transformerades jag till en sorts ungdomligt vigsnabb stålmormor som flög efter henne och fångade in henne med de pedagogiskt uppskattande orden:
Undrar så
Tankarna går till hur vi ska använda tiden vi har tillsammans. Det är uteslutet att bara vara i lägenheten, den där ettan i Solna som de bor i. Vi måste ut och uppleva något. Gärna något nytt, dit vi inte varit förut eller i vart fall inte så ofta. Det måste vara något som fångar deras intresse. Vi kan gott resa en bit, för då sitter de fastspända i sin tvillingvagn.
Så långt är det enkelt att planera. Väl på plats ställer jag vissa krav. Nu hopar sig frågetecknen. Den stora frågan är vart?
Saken är nämligen så här. Damerna är rymningsbenägna. De har mycket spring och klätter i benen och de drar gärna iväg, längre och längre bort. Det är heller inte precis så att de kommer när man ropar. Snarare tvärt om. Om jag ropar springer de än längre bort. Åt var sitt håll.
Ja, jo, jag kan ha sele på dem – och det tänker jag också ha. Men de uppskattar inte att vara fjättrade, så det där med att använda selen är en absolut nödlösning.
Frågan är därför vart jag kan bege mig med dem så att vi alla får tillvaron att funka. Det ska vara roligt för snart 3-åriga damer med brett intressefält, det får inte vara häftig trafik i närheten, de får inte kunna drunkna. Helst ska det vara ordentligt inhägnat, så att jag kan slappna av och inte bli så där nervöst mormoraktig.
Jag har uppdragit åt föräldrarna att tänka ut lämpliga utflyktsmål. Undrar så vad de kommer fram till. För jag vill kunna överlämna två små damer till föräldrarna efteråt och tacka för lånet.
How come?
"Efter flera års allt luddigare syn, operation på båda ögonen i början av juni, och en oändlig väntan på nya glasögon har jag nu äntligen gått i mål. Ser troligtvis bättre än på sisådär 30 år. Det är värt ett Hurra!!!!"
Jag har fått överraskande och översvallande reaktioner med bortemot 80 gillanden och 25 kommentarer.
Det förbryllar mig. Det var ju bara en liten liten blänkare, mest tänkt för att peppa mig själv.
Hur kommer det här sig?
Politisk tango
Det är inte fakta i målet jag vill lyfta fram utan den särskilda sorts beteendelogik som kommer i dagen.
- Först kommer en granskande upptäckt som leder till blånekande alternativt bara deflektion.
- Därefter, när bevis läggs fram, kommer tvärvändningen med en hållning att så-gör-ju-alla och på så sätt förlöjligar avslöjaren.
Om det inger förtroende? Nej, inte ett dugg. Min slutsats är att när en stat ihärdigt framhärdar en ståndpunkt så ska man ana ugglor i mossen. Ihärdigt förmedlande av en bild döljer något annat, som inte tål dagsljus. Och då pratar vi ändå om demokratier. Att sanningen handhas nyckfullt även i totalitära stater är väl inte en avancerad gissning precis.
Inte så illa trots allt
Men vid fyllda 64 får man ju hålla igen lite. Även om det är bra att kunna säga ifrån och uttrycka sin vilja.
- Vad var det nu som var så hemskt?
- Jag var på synkoll på Mölndals sjukhus igen. Ögontrycket.
- Ja, alltså, det är ju bra att dom kollar upp ögontrycket, som verkar vara ömsom upp och ömsom ner. Jag vill verkligen inte ha bestående skador på synnerven. Den här gången var det ner.
- Det var så himla läskigt den här gången. Jag jobbade med lugnande andning, peppade systern att peppa mig, bad henne göra mycket lugna rörelser, men när det-där-nånting rörde sig framför ögat nära nära, så blinkade jag. Hela huvudet liksom flög av den där luta haka-och-panna-ställningen. Om och om igen. Och igen. Och igen. Svetten lackade, jag bleknade, och svor och så fick jag mer bedövningsmedel och tog ett djupt andetag och ... samma visa. Till slut gick hon ut och hämtade syster Susan, som jag träffat förut.

Det ni!
Egen-vilja-åldern
I bilen hem från Smögen satt Ethel och jag och reflekterade över barnuppfostran. Ethel har också tre barn och en drös med barnbarn, varav – minsann – två av dem är tvillingar. Vi har helt enkelt många liknande erfarenheter.
Jag berättade om vad jag lärt av nutidens föräldrar, dvs mina barn med respektive.
På min tid som ung förälder hette det att små barn inte kan välja och att man inte ska utsätta dem för det, för de blir bara frustrerade. Mina barnbarn utsätts för ett ständigt väljande och de verkar bara må bra av det. Ja, de blir till och med lugna av det.
Exempel vid matbordet: - Vill du ha äpple eller päron? Vid klädskåpet: - Vill du ha klänningen med monster eller Bamse på? Vill du sätta på skorna själv eller ska jag hjälpa dig?
Vid ett tillfälle för en tid sedan, då jag hade hand om tvillingarna själv, var det dags att sova middag. Signe somnade på en gång medan Hedda for runt som en orolig mask. Minutrarna gick, kvarten, halvtimmen, timmen och vid närmare två timmars snurrande ringde jag Tuva och frågade hur jag skulle hantera situationen.
– Ge henne ett val. Sova bör hon göra, men hon kan få välja var. OK, jag återkom till Hedda och förklarade att det var bra för henne att sova en stund för att orka leka på eftermiddagen och att hon nu kunde välja att sova i sin egen säng eller intill mej i mammas och pappas säng. Hon valde det senare och somnade inom någon minut. Då kanske jag ska nämna att jag tidigare provade båda sov-alternativen med den skillnaden att jag då inte gav henne en valmöjlighet.
Jag skulle kunna räkna upp mängder med situationer där de utsätts för en valsituation som de verkar bli lugna och trygga med. Det ger dem en chans att påverka situationen och ge uttryck för en egen vilja. För de är ju trots allt i jag-vill-och-kan-själv-åldern.
Jag skulle vilja döpa om begreppet trotsåldern till egen-vilja-åldern. De protesterar om de serveras bara ett sätt, en lösning. Nej, de vill öva sin förmåga att göra val och att påverka sin situation. De är inte primärt ute efter att protestera emot vuxenvärlden, utan de verkar för sin egen mognadsutveckling. Många gör det kraftfullt!
Det är en himla skillnad. De är inte emot, de är för. Sug på den! Jag skulle gärna höra andra reflektera kring detta. Begreppet trotsålder har ett vuxenperspektiv inbyggt, egen-vilja-åder har ett barnperspektiv inbyggt. De statsar på sin egen självständiga mognadsutveckling och det är deras jobb.
För oss vuxna gäller det att ge dem goda ramar och träningsmöjligheter. Förhatligt är det gamla uttrycket - Din vilja sitter i en trätopp.
Det är den vuxnes uppgift att ge dem rimliga val, dvs att välja mellan två positiva och fullt möjliga alternativ. Det handlar inte om att välja eller välja bort middagssömnen, för de kan inte överskåda konsekvensen av ett sådant val. Än mindre handlar det om att göra existentiella val. De ska inte kunna välja mellan att simma rätt ut på öppet hav eller in mot land eller att välja mellan att bo hos mamma eller pappa vid en skilsmässa. Däremot kan de gärna välja mellan två väl fungerande alternativ och träna sig att se ta konsekvensen av sitt eget val.
Jag är alldeles lyriskt över denna uppfostran och ser att den fungerar så väl. Åtminstone på mina barnbarn. Det finns verkligen hopp för kommande generationer. De här unga föräldrarna gör ett kanonjobb.
PS.
På Facebook fick jag respons på bloggen av sonahustru Cissi. Hon hänvisar till den danske familjeterapeuten Jesper Juul, som menar att det inte finns någon trotsålder i egentlig bemärkelse, utan snarare vad han kallar självständighetsåldern.
Därmed anser jag att jag tänker i gott sällskap.
Barnbarnsberoende
Leo, pappa till tvillingbarnbarnen, ringde och berättade att hela familjen satt och pratade om förestående födelsedagskalas. Tjejerna fyller 3 den 24 augusti. De pratade om vilka de skulle bjuda. Kattis, Petra, Lova… - Jag älskar Kattis, säger Signe. – Men vill ni inte att mormor ska komma då? – Jo, mormor får komma, hon är min favorit, säger Signe.
Det är bara för underbart. Jag tror inte Signe har innebörden i ordet ”favorit” helt klar för sig, inte än. Men hon prövar att använda orden och tids nog så lär hon sig. Jag passar på att njuta som om hon visste vad hon sa. Ett annat lite mer avancerat ord för en knapp treåring är ordet ”perfekt”. Det har jag hört henne använda flera gånger i sommar.
Igår ringde barnbarnet Tyra med sin mammas hjälp. Hon ville berätta om att hon hade ett nytt plåster på sig.
Festival med betänkligheter
Ordning på objektiven
Liseberg och nöjesförhöjare

Det ger mig undringar. Jag tror att Signe är dryga 90 cm nu, men det är inte Hedda. Hur skulle det då bli om Signe får åka vissa begivenheter medan Hedda inte får det, trots att de är lika gamla och som enäggstvillingar borde de vara lika (o)-förståndiga?
Helt bedårande är vattenmaskarna, som bara finns där för beskådande. Titta bara.
Jag kom att grubbla över vad som är roligt att göra. Det är väl så roligt att stå och titta på andra som roar sig. Det har hänt en del på sistone i det avseendet.
Här är ett exempel på nöjesuppgraderingen enligt mitt tycke. Det finns en flum ride där folk sitter som på buss på en flotte som följer en ganska lång bana. Säkert roligt att åka, men som åskådare blir man mätt efter ett tag. Det blir samma samma. En innovation är den runda flotte som guppar och kränger fram i en fors. Flottarna kan hamna i bakvatten och bli omkörda av en annan flotte. Här och var besprutas de med en vattenstråle som skjuts från ett skjul vid sidan om fåran. Strålen skickas planlöst med olika styrka och riktning. Ibland träffar den flottens besättning, ibland inte. Vilt tjut utbryter när någon blir blöt. Och det är minst lika roligt att stå och titta på. Det har inte samma-samma-ingrediens som den påkostade flum-ride har.