Politisk tango

Igår kväll såg jag glimtar av Uppdrag granskning. De granskade Sveriges hållning till uppgifter om internetövervakning som Snowden-dokumenten läckt. Att Sveriges FRA samarbetar med USA på ”intim” nivå och att Sverige inte bara praktiserar passiv signalspaning, utan även aktiv. Vi har t ex spionerat på Ryssland åt USA.
 
Den stora världsvisslingen är hur allmän den internetiska övervakningen är. Vissa toppolitiker har protesterat mot att ha blivit övervakade, t ex Angela Merkel. Vissa länder har reagerat kraftigt. Men inte Sverige, som varit tyst, tyst, tyst. Fram kommer hur väl förbundna vi är med USAs övervakning.

Det är inte fakta i målet jag vill lyfta fram utan den särskilda sorts beteendelogik som kommer i dagen.
  • Först kommer en granskande upptäckt som leder till blånekande alternativt bara deflektion.
  • Därefter, när bevis läggs fram, kommer tvärvändningen med en hållning att så-gör-ju-alla och på så sätt förlöjligar avslöjaren.
Så var det med IB-affären. Först blånekande, sedan helomvändning. Nu verkar FRAs signalspaning vara exempel på samma beteendedans. Det är som en stadig tango med tvärvändningar. En riktig politisk tango.

Om det inger förtroende? Nej, inte ett dugg. Min slutsats är att när en stat ihärdigt framhärdar en ståndpunkt så ska man ana ugglor i mossen. Ihärdigt förmedlande av en bild döljer något annat, som inte tål dagsljus. Och då pratar vi ändå om demokratier. Att sanningen handhas nyckfullt även i totalitära stater är väl inte en avancerad gissning precis. 
 
- Nej på toppnivå praktiserar nog alla stater en sorts politisk tango.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0