T-tanten 19 Simmar lugnt, minimerar störningar

Det är kväll och jag är groggy igen. Det blir jag efter ett antal timmars intensivt layoutpetande. Nu är jag alltså inne på den mer mekaniska delen att baxa över boken från Indesign till Scribus. Det börjar sitta i nyporna. Jag gnetar på sida för sida och har nu kommit till sida 70 av ca 200 sidor.

Jobbade intensivt på förmiddagen, tog en flertimmarspaus och träffade käraste göteborgskompisen Ethel i Gamla stan. Vi fikade och uppdaterade oss om läget. Jag följde med henne till Frövi skoaffär på stora Nygatan och Ethel följde med mig till Gudrun Sjödén. Kom hem med 3 stora härliga stenugnsbakade surdegsbröd, 2 brallor och 2 toppar, 2 liter mjölk och några apelsiner. Dessutom kom jag hem med ett beslut om hur jag ska ha det över helgdagarna. I min värld är det som så att nyår följs av två födelsedagar på raken. Det är lätt hänt att tiden bara rinner iväg.

Därför har jag beslutat att nyåret får födas utan min aktiva medverkan. Födelsedagarna ska få mitt engagemang en stund på kvällarna den 1/1 respektive 2/1. Den 2/1 är min födelsedag och den firar jag på ett högst värdigt och trevligt sätt med att vara sagotant / John Blund till tvillingarna medan föräldrarna klättrar. Då kan jag dessutom sitta och jobba lite med mitt ord- och-bild-knyppel.

I övrigt gäller att jag ska bli vid min läst och gneta på. Det är timmar och dagar som gäller. Går inte att tänka fram genvägar. Bara att sitta vid och göra. Eller på metaforiska, det är bara att simma lugnt och fint, meter för meter och undvika störningar.

- Och ja, jo, det går ju bra det här. Finns säkert smartare sätt att göra vissa moment, men de har jag inte kommit på än och då är det viktigare att jag gör, än att jag gör på allra smartaste sättet.

IT-tanten 18 Hämtar andan, dyker vidare, duktig idiot

Stängde av datorn igår kväll, på inrådan av Leo. Datorer behöver stängas av ordentligt emellanåt.

Nu på morgonen vill inte nätet fungera, trots att det funkar för TV, mobil och padda. Jag som hade tänkt sätta mig och noga titta på en del tutorial-filmer om Scribus för att se om jag kan ta till mig nåt av konkret värde. Motig start alltså.

Det var bara att sätta igång utan instruktionsfilmer och internetuppkoppling. Skönt att inte ha en molnbaserad layout-lösning.

Och se, det bara lossnade. Jag har löst det ena problemet efter det andra. Nu kan jag göra svarta sidor, punkter framför punkt-meningar, och dokumentet jag jobbar i är inte lika segt längre. Jag är noga med att spara ofta och då blir funktionerna också mer samarbetsvilliga. Därmed har jag både hämtat andan och dykt vidare i Scribus djupa vatten.

I skrivande stund tror jag åter på det här Scribusprojektet och går vidare, sida för sida. Knölar med att få till de avvikande spaltbredderna och att lätt hitta stilsorterna, dessa funktioner vill jag få bättre kläm på. Men går, det gör det. Sakta men säkert.
 
Nu funkar dessutom nätuppkopplingen och det var jag själv som kunde göra lyckosam felsökning. Först trodde jag det var fel på nätverkskortet, vilket gav mig såna där gigantiska övergivenhetskänslor. Var sitter korthellvetet och vem kan laga? Under dagen har jag provat åtskilliga gånger med samma nedslående resultat. Men så provade jag också ett annat nätverk i huset, Guest-nånting utan hänglås, och då funkade uppkopplingen. Men jag ville inte vara ute på annans lina för man vet ju inte... Efter ett tag smög sig en ny tanke på mig. Få se nu, om det funkar med en annans router än min egen, då kan det ju inte vara fel på nätverkskortet. Så jag stängde av och på routern och se, nu är jag uppkopplad igen.
 
Duktig idiot!

IT-tanten 17 Här på djupt vatten är det…

Ja jag säger då det.

Just precis nu undrar jag om det här var en så bra idé egentligen. För här på djupt vatten flyter det inte på så bra alls. Eller så gör det det, men det är de där små bekymren som känns oöverstigliga emellanåt.

Jag har kopierat in hela halva boktexten och länkat sidorna till varandra så nu har jag alltihop i ett enda stort textflöde. Det gick jättebra. Efter det är allt segt som tjära.
 
Det har också krånglat med formateringen och jag har varit gråtfärdig tills jag lärde mig att i Scribusvärlden gör man skillnad på styckeformat och teckenformat. Det är nästan samma sak, men styckeformat är styckets huvudsakliga stilsort medan teckenformatet är styckets avvikande sort, tex kursivering, fetmarkering, understrykning, rubrik etc. Vidare lyckades jag häromdagen göra en svart bakgrund på en sida och lägga vit text uppepå. Vi har massor av sådana sidor. Nu fixar jag inte att göra nya svarta sidor och kopierar jag den där första lyckade, så dyker en text med mitt namn upp mitt på sidan. Har inte lyckats lösa detta.

Vi har sidor med bilder och smalnade spalter och gud vet vad och dessa tycks mig oändligt krångliga att få till. När sen en vanlig fetmarkering av en mening blev till ofyllda rutor fick jag nog för nu.

Summa summarum, här på djupt Scribusvatten är det just nu segt, ovilligt, rutigt när det inte ska vara det. Men jag har kvar den där det-var-då-sjutton-kraften om än inte lika uppumpat stinn som tidigare.

IT-tanten 16 Hämtar andan för strax dyker jag

Landskapet utanför mitt fönster har klätts i vit vinterskrud. Själv pustar jag lite.

Det gick ju bra det där med att lära Scribus. I alla fall i den omfattning som vår bok kräver. Nu vet jag att det går att använda Scribus för våra böcker. Ett tillstånd av lättnad men också tvekan infinner sig.
 
Det krävs omtag för nu börjar det på riktigt. Hittills har jag idkat torrsim. Nu är det simning på djupt vatten som krävs och det är en långtur, ja till och med två långturer som väntar. Långturen innebär att jag manuellt ska överföra materialet i två böcker på ca 200 sidor och med 100 respektive 200 illustrationer vardera. Jag vill rädda vår Mentorskapsbok, som just nu inte ska tryckas om, men som vi kanske kommer att göra om något år och så vill jag mer akut rädda boken vi skriver på just nu, Boken om KIM och som vi vill ge ut nu i vår.
 
Inför det behöver jag hämta andan en aning. Bara en liten stund. Pust.

Det finns egentligen inget alternativ. Min tvekan är obefogad. Datorn hänger sig stup i ett och jag misstänker att den hostar i livets slutskede. Lägger den av försvinner Indesign och därmed har möjligheten att jobba vidare gått förlorad. Om jag inte accepterar att prenumerera på Indesign vill säga. Och det vill jag inte. Jag är för liten användare för att motivera en sådan kostnad. Hittills har jag inte sett något alternativ. Förrän nu.

Så nu tar jag ett djupt andetag och alldeles strax dyker jag ner i vattnet för att ge mig ut på den första långsimningen, Boken om KIM. Och så ska jag bestämma mig för vilken dator jag ska köpa nu före nyår. Önska mig lycka till!

Ute glittrar solen i vinterlandskapet.

IT-tanten 15 Två dagar och stort tack

Nu har jag gnetat på och jobbat så jag är groggy. Det tog mig bara två rejäla arbetsdagar att komma underfund med Scribus. Nu kan jag, så när som på en liten detalj vid skapandet av pdf-er, det jag behöver kunna för vår boks behov. En egen manual är gjord.

Från början hade jag en lång rad punkter på vad jag behöver lära mig. De har jag betat av allt eftersom. Till slut återstod bara tre punkter som jag gick bet på. Så jag tog dem till Scribus Facebook-grupp och fick svar ganska omgående. Det löste två av dem. Nu har jag häng på att lösa sista punkten genom att läsa en annan manual som jag fick tips om genom Egenutgivarna. Jag fick veta att det ännu inte går att konvertera ett helt Indesign-dokument, så det blir till att göra det manuellt, vilket kommer att ta ytterligare några dagar innan jag, och inte minst VI, kan börja jobba i dokumentet igen. Det är detta som är så fantastiskt! 

Om du vill ha svenska manualer till Scribus så kolla dessa filer, genom att klicka på understrykningen.
Oscillator – Grafisk produktion med fria verktyg
Elementx - Att sätta böcker med Scribus 

Dessa två har räddat mig och tusen tack för det. För att inte tala om vilket stort tack som Kristina Svensson ska ha för att hon var den som först visade på denna fantastiska möjlighet i sin bok Författarboken. Tack allihop!

IT-tanten 14 IT-bubbla och spektakulära rån

Julen är överstökad. Den var helmysig, alldeles lagom vad klappar anbelangar och alldeles full av socialt umgänge med nära och kära. Dessutom bästa julmaten, ever (= mer grönsaker).
 
Nu är det andra tider. Jag har som planerat gått in i den, IT-bubblan, för att lära mig minst tre olika program med öppen källkod. Mitt lärprojekt har alltså vuxit. Programmen är hemsidesprogrammet Drupal 8, layout- och publiceringsprogrammet Scribus, i viss mån även bildredigeringsprogrammet Gimp, och bokföringsprogrammet GNU cash.

Jag har börjat med Scribus och gjort en lista på olika funktioner jag skall klara av. Och ja, jo, det går faktiskt. Sakta men säkert. Jag klarar t ex att lägga in bilder och texter, länka texter med varandra och göra grundinställningar som dokumentformat, mallsida, färgad sida och formatera stilsorter inklusive färger. Samtidigt gör jag min egna manual så jag kan visa kollegan Gro och ha som stöd för minnet längre fram. För man glömmer, det vet jag av erfarenhet. Många flikar och funktioner är det att hålla reda på.
 
En hel del funktioner återstår också att lära. Jag är särskilt spänd på om det går att med några enkla knapptryckningar konvertera vår senaste bok med bortemot 200 sidor och 200 teckningar. För jag har fått intrycket att det ska gå.

Det känns som om jag är ultrakreativ och hjärnan går på högvarv, dag som natt. Mitt i natten vaknade jag ur en dröm där jag och några med mig planerar skulle genomföra flera spektakulära rån. Jag är i grovplaneringsstadiet på det första.
 
Man behöver inte vara Einstein för att fatta kopplingen till vad jag gör dagtid.

IT tanten 13 Revolutionerande

Det här med Scribus ser ut att bli revolutionerande för vårt skrivsamarbete eftersom jag nu ser möjligheten i att vi båda kan skriva i samma dokument och att vi hela tiden har koll på och påverkar såväl detaljer som helhet. 
 
Det är också revolutionerande för den typ av författarskap som vi representerar. Därför ger jag en bakgrund till vårt författarskap.
 
Vi är två personer som skriver tillsammans. Snart ger vi ut vår andra bok. Den första gavs ut på eget förlag för många år sedan och har sålt så bra den nu är utgiven i en 5-e upplaga. Och fler upplagor lär det bli. Vi lever inte på vårt skrivande och vi varken kan eller vill lägga stora pengar på layoutprogram för att påverka utseendet på våra böcker. Däremot vill vi, särskilt jag, ha koll på utseendet. Jag hankar mig fram med ett gammalt Indesign-program och ogillar Indesigns nuvarande affärsmodell med medlemsskap och prenumeration. Jag och vi layoutar för lite och för sällan för att det ska motivera betalning av prenumeration.
 
Det är till och med så att jag bävar för vad som händer när min dator lägger av, vilket den visat intresse för, men det är en helt annan historia. Då står jag där utan Indesign-program och utan möjlighet att bearbeta boken till färdigt skick. Det känns som att jobba på randen av en katastrof. Ja, jo, det finns en svart marknad för Indesignprogram på nätet. Den är jag måttligt intresserd av. Däremot förklarar det mitt intresse för väl fungerande alternativ. Har nosat på Lucidpress, men det höll inte måttet i flera avseenden.
 
Vi skriver böcker där bilden är viktig för budskapet. Vår nuvarande bok har närmare 200 teckningar, bilder som tillsammans med texten bär budskapet. Redan tidigt i vår skrivprocess introducerade jag skrivandet direkt i layoutprogrammet Indesign. Det har gjort att vi kunnat se innehållet gradvis och uppslagsvis växa fram. Detaljer och helhet har fått påverka varandra ömsesidigt.
 
Det är ett arbetssätt som passar mig bra, men det har också inneburit att "allt hänger på mig", alltså att det är jag som gör alla förändringar i både text och bild och därefter gör jag en pdf så att hon ska kunna se hur det blev. I det sammanhanget är samarbetet ojämlikt och helt enkelt inte ändamålsenligt för budskapet. Det skulle vinna på ett mer genuint samskapande.
 
Vi har sent i skrivprocessen kastat om ordningen på både kapitel och stycken, för behovet blev tydligt då vi såg till helheten. Det hade helt enkelt inte varit möjligt att skriva den bok vi nu skriver, i alla fall inte med snålbudget, om vi ägnat oss åt att först skriva manus och göra bilder som vi trott ska finnas med och därefter överlämnat materialet till någon att göra layout på slutet.
 
Kanske är vi inte den vanligaste författartypen. Men jag tänker att vi inte är unika heller. Jag har fördelen av att ha en bakgrund som grafisk formgivare, vilket underlättar. Andra författare, utan den bakgrunden, som vill jobba som vi gjort och få fortlöpande koll på hur detaljer och helhet samspelar, borde kunna ta hjälp att lägga upp sitt dokument i ett layoutprogrammet Scribus, och därifrån kunna jobba som vi gör. Det är inte svårt, inte svårare än att jobba i word eller powerpoint, bara man lär sig komma igång.
 
- Scribus är GRATIS och jag är så tacksam, Kristina Svensson, för att du skrev om programvaran i din bok, Författarboken, på sidan 153. Ett enda ord, så stor effekt i mitt författarliv! Tusen tack.

IT tanten 12 Bästa julklappen!

Tänk att det är så roligt att lära sig.

Är insnöad på Scribus, det professionella open source layoutprgrogrammet.

Nu har jag lyckats låsa upp mina säkerhetsinställningar så jag kunnat ladda hem Scribus-programmet själv. Behövde även installalera Ghostscript och hoppas att inte all världens internetisk ohyra skall invadera min dator nu.

Jag har börjat laborera i ett testdokument och ja, jo, det hela verkar mycket lovande. Jag har, utan att läsa någon manual, på en kort stund lyckats ställa in ett icke standardiserat format, nämligen våt bokformat, valt några stilsorter, kollat hur jag ställer in färger, gjort marginalinställningar, lagt till en hel drös med sidor och åtminstone vid ett tillfälle lyckades jag länka texter från olika sidor till varandra.

Just nu gör jag halt för att inte fastna i en känsla av misslyckande då jag inte fattade hur jag lägger till en bild. Det ska naturligtvis gå det med, särskild om jag läser på hur jag ska göra.

Förutom att lägga till bilder och kanske beskära dem, så har jag en hel mängd funktioner att lära och fixa till, t ex mallsida med sidnumrering, formatering av stilsorter och –färger (även om vår nuvarande bok bara är svartvit), lägga foton och text i lager på varandra, jobba med transparens eller inte transparens, bakgrundsfärg på vissa sidor, göra pdf.er, välja spaltantal och spaltbredder och… ja, ungefär det. Kanske nån grej till, men det är inte mycket mer jag behöver kunna.

Det bästa av allt – det känns verkligen fullt möjligt, till och med på kort tid. Jag behöver bara nån dag så kan jag allt det här. Nästa steg är att baxa över det vi hittills gjort i Indesign, om det nu inte går att importera, till Scribus.

- Ta da, sen har miraklet skett. Då kan Gro, efter att också hon laddat ner Scribus, börja jobba med originaldokumentet som ligger på vår gemensamma Dropbox. Allt hänger inte längre på mig. Hon kan fixa korrektur lika väl som jag.

- Snacka om bästa julklappen för såna som mig!

IT-tanten 11 En utvikning som får nackhåren att resa sig

Egentligen handlar min blogg om IT-tanten om hur jag lär mig göra min egen ganska avancerade hemsida från grunden med Drupal 8. Den här bloggen är en utvikning från hemsidestemat, men inte från temat öppen källkod.
 
Satt idag och ströläste i Kristina Svenssons bok Författarboken. Den ger en bra grund inför produktion, utgivning, distribution, förläggande etc.

Plötsligt spärrar jag upp ögonen på sidan 153. Nackhåren reste sig. Där stod om layoutprogram. De program som nämndes var Indesign, som jag är rätt driven användare av just nu, och Scribus som är ett gratisprogram med öppen källkod som grund. Jag har aldrig hört talas om Scibus.

Å vad jag har saknat och letat efter nåt sånt. Det skulle vara revolutionerande för Gro och mig i nuvarande och framtida boksamarbete om vi kunde jobba i samma dokument från var vårt håll. 

Indesign har jag haft i flera år och var ett ganska dyrt program på sin tid. På senare år har leverantören ändrat affärsmodell till prenumerationsförfarande. Det går inte längre att köpa programmet på laglig väg och det blir för dyrt att prenumerera med den låga användningsgrad jag eller vi har. Ett längre tag har jag välkomnat alternativ.
 
Lucid Press har inte varit ett alternativ för oss. Vår bok är alldeles för tungt dokument för att det skulle funka i Lucid Press. Dessutom ligger originalet i ett moln och jag vill ha det i min dator.
 
Scribus verkar kunna precis det jag vill. Om jag bara kan få det nedladdat. Har nån säkerhetsinställning som gör nedladdning omöjlig. Stön. Nackhåren får stå kvar i upprest tillstånd tills jag fått till det.
 
Npterar att det är mycke med öppen källkod i mitt liv just nu. Drupal 8 för hemsidan, GNU cash för bokföringen och kanske Scibus för layout av böckerna.

IT-tanten 10 Reflektion om öppen källkod

Därmed har jag kommit in på Drupals mera filosofiska aspekt. Och den kommersiella.
 
Drupal skapades av Dries Buytaert som ett privat projekt i början av 2000-talet för att Dries ville lära mer om PHP och MySQL Drupal är ett flexibelt online publiceringsverktyg som bygger på principen öppen källkod. Det innebär att kodningen är öppen, tillgänglig att använda och vidareutveckla för envar, ja till och med att kommersialisera vidare. Det bygger på idén om att öppenhet och transparens är en god utvecklande kraft som kommer alla till godo.
 
Runt Drupal har samlats entusiaster worldwide som utvecklat det vidare till att bli ett av världens skarpaste publiceringssystem för såväl riktigt stora globalt verkande organisationer som riktigt små användare. Regeringar, banker, artister, universitet, sjukhus, storföretag är exempel på användare av Drupal.
 
Drupal lanserar nu hösten 2015 det nya Drupal 8, som väsentligt skiljer sig från Drupal 7 i flera avseenden av vilka jag tagit fasta på mobiliteten.
 
Dries Buytaert är också grundare av Acquias, som kan ses som Drupals kommersiella bolag med syfte från 2010-talet att, som de själva yttrycker det, The Acquia Platform helps organizations transform to meet the ever changing needs of the digital world. Unify your business and technical teams together around one platform that helps you build amazing digital experiences faster.
 
Jag själv har använt Drupal sedan 2004. Det gör mig till en närmast pionjäranvändare utan att jag fattat det. Valet av Drupal tillskriver jag rekommendationen från Ola, min son som sedan länge gillat principen öppen källkod och som viker en del av sitt engagemang åt utvecklingsarbete inom områden öppen källkod. Dock inte Drupal, vad jag vet.
 
Så länge skildringarna handlar om den öppna källkoden är tonlägena på nätet supportande och respektfulla. Men när det kommer till kommersialisering med inriktning på organisationer worldwide är det annat ljud i källan.
 
Med stora braskande rubriker avråder experter från att använda Drupal 8 som inte anses färdigt, säkert och värt pengarna. Rubrikerna är också braskande kring Acquia, som anses vara ojusta, låsa in kunder etc. Jag noterar brösttonerna och tänker att det kan ligga ett och annat i kritiken, men att det lika väl och förmodligen kan vara en bransch som känner sig hotad. Inte utan orsak, tänker jag.

IT-tanten 9 Reflektion om angreppssätt

Med en natts sömn i hjärnan reflekterar jag över två saker i anslutning till det jag är med om. Dels hur jag tar mig an uppgiften, som liknar en arkitekts tillvägagångssätt. Dels om fenomenet öppen källkod och Drupals korta historia, se nästa blogg.
 
Mitt tillvägagångssätt
Jag har gett mig en rejäl uppgift, den att göra en ganska avancerad hemsida till mig själv från scratch utan att kunna särskilt mycket om arbetet som sådant och till en mycket blygsam kostnad. Man skulle kunna säga att uppgiften ligger långt utanför mitt kompetensområde och att det finns kloka människor i min omgivning som skakar på huvudet. Jag behöver helt enkelt nåt rejält att bita i för att känna den kittlande stimulansen.
 
OK, uppgiften är stor. Och vad gör jag då? Jo jag ser till att göra genomförandet möjligt på olika sätt genom att gå soom katten kring het gröt.
 
Förutsättningar
Jag ser till att förutsättningarna finns – hemidesdomän och webhotell hade jag redan och nu har jag beställt träningsplats, som är osynlig för allmänheten och nedladdad programvara. (För den som inte ens har det finns info på nätet om hur man skapar dessa förutsättningar. Det finns ett generöst community där ute som vill hjälpa till. Mer om det under reflektionen om öppen källkod). En annan förutsättning är tiden, den har jag. Sysselsättningen under julledigheten är tryggad, kan man säga.
 
Förberedelser
Nu ägnar jag mig åt att läsa på, hämtar in mycket info på kort tid. Ref till känslan att ha satt i sig en hel gris igår. Förlorar mig inte i detaljer, noterar bara vad olika avsnitt handlar om och var de hör hemma i min plan. Detaljerad fördjupning får ske då jag ska förverkliga min plan, bit för bit. Inom kort har jag nog en idé om hur jag ska angripa uppgiften, första steget och kommande och vad som kan vänta till senare.
 
Jag har en bakgrund som arkitekt. Vi blev skolade i att samla in stora mängder information om vitt skilda områden att tillgodose och att skissa, utan att låsa fast enskilda detaljer i början. Skissandet är ett tillvägagångssätt som funkat i alla tider för mig.
 
Skissande hållning
När jag nu tar del av all information om hur jag ska göra med enskilda detaljer, så noterar jag 1) här hittar jag närmare info när det är så dags och 2) så här kan jag revidera om jag skulle behöva. Jag noterar alltså hur styrande och kanske till och med låsande detaljen är. 3) Med Drupal är det så att det är mycket som kan revideras i sent skede så att revideringen görs på alla sidor. Det är alltså ett publiceringssystem som passar mitt skissande arbetssätt där jag pendlar mellan detaljer och helhet i ömsesidig påverkan. 

IT-tanten 8 Bra att ha en PLAN, men vad är det?

Det var en mastig arbetsdag igår. Jag tog mig närmast febrigt an all information jag kunde hitta, missade att äta och dricka välbehövligt kaffe och raglade i säng ganska så förkyld och ämlig, men ändå nöjd.
 
Nu har jag hyfsad överblick på vad som väntar när jag ska förverkliga min hemsida. Jag vet ungefär var jag ska hitta beskrivningarna om hur jag gör. Jag har något lite mer av förberedelsearbete att göra.
 
I min värld, som jag här kallar IRL-världen (in real life) har jag en PLAN som är en kombination av kravspes och visualisering. Jag skisserat hur det ska se ut på skärmen, alltså layouten med innehåll i form av bilder och texter, kanske tom ljudfiler. Jag tänker i huvud och fot, spalter, stilsorter, färger och sånt. Och hur det ska fungera, om läsaren ska kunna tycka till, beställa något, eller bara kunna titta och lyssna. Jag tänker också på hur man ska klicka vidare från en vy till en annan för att få fördjupad information. Det är min plan.
 
I drupalvärlden är planen också viktig och ska vara väl genomarbetad innan man sätter igång. Men den innehåller delvis andra komponenter än den IRL-plan jag har.
 
En drupalisk PLAN innehåller följande: field, taxonomy, path, display, view, feature, models, layout, menu, role, permissions. Jag tror mig veta vad några av orden betyder. Andra har jag bara en vag aning om, så här har jag nåt att läsa på. Det får bli dagens arbete att göra min drupaliska plan klar. Gudskelov vet jag var jag ska finna svaren.
 
Taxonomi är det jag kallar struktur, dvs hur sidorna är ordnade i förhållande till varandra och där är jag hyfsat genomtänkt redan. View är det man ser på skärmen, dvs det jag skissat på. Layout verkar vara ungefär det jag menar med layout, vilket tydligen inte är samma sak som view. Det gör mig förbryllad och här behöver jag förstå mer. Meny är väl innehållsförteckningen, den är också klar, möjligen att jag ska lägga till "Event" som får synas när jag har något på G. Role handlar om vem som får hantera hemsidan. I mitt fall är det enkelt, det är jag, superanvändaren, och mitt IT-stöd, som blir supportanvändare. Permissions tror jag är vilka som får se vad och i mitt fall är det också enkelt, alla får se allt, åtminstone till att börja med. Jag börjar dagen med förtröstan. Ifall jag har Event med i menyn så ska den kunna göras osynlig när jag inte har något Event på G.
 
Det ska nog gå att göra en drupalisk plan också.
 
Om jag skulle förtydliga den här informationen för dummies så skulle jag vara noga med att förklara innebörden av en drupalisk plan. Men det klarar jag alltså inte nu, inte än, men snart så.

IT-tanten 7 Dimman skingras, svalt en hel gris

Ja, alltså, det är som jag misstänkte. Jag åker bergochdalbana mellan känslan av att vara ensam i universum och inte ha en aning om nånting å ena sidan och å andra sidan att det går ju bra det här.
 
Google är ju fantastiskt. Just nu har jag hittat ännu en guldgruva i Youtubefilmer. Först blev jag förfärad över dryga timslånga filmer för nybörjare om Drupals förträfflighet och de var definitivt gjorda av kodare. Madre mia.
 
Men nu har jag hittat en liten goding The Drupal 8 Beginner Class Den ser ut att vara gjord för mig. Dryga 60 lektioner på vardera 2-10 minuter, där varje lektion har ett avgränsat innehåll. Man ser hela tiden på skärmen vad man ska göra och varför.
 
Jag har skummat igenom det hela och ja, jag känner igen grundstrukturen från förr, fast nu är den mycket mer omfattande och hej och hå, nu känns det som om jag svalt en hel gris. Jag är överfull, mätt och herregud, huvudet spränger och jag undrar: 
- Hur ska jag klara detta?
 
Ja må stycka upp och äta henom bit för bit. Eller hur? Visst är det så man gör när man har ett stort nånting framför sig? Ett steg i taget, lungt och fint.
 
Fortfarande förnimmer jag att upplägget är gjort av kodare. Man tar beståndsdelarna och funktioinerna först och fixar samband och utseende på slutet. Det går stick i stäv med hur jag tänker. Jag tänker huvudsakligt symligt innehåll och deras samband först och beståndsdelarna sedan. Eller så kunde man göra vilket som, jag är lite osäker, faktiskt. Men det ska nog gå att ta sig an det på det sätt som står mig till buds.
 
Men hur vet jag hur det ser ut och hur reviderar jag innehållet som syns i mobil och padda? Det fanns ingen sån lektion, faktiskt. Det kanske löser sig. Bara jag slipper revidera på 3-4 ställen avseende samma sak.
 
Nu börjar jag trots allt bli sugen att få tillgång till den där träningsplatsen. Jag är färdig med torrsimmet inom kort.

IT-tanten 6 Dimman lägger sig

Jag lägger ut länkar till mina bloggar på Facebook och se, jag får både uppmuntran och, ännu bättre, tips. Av Cissi, sonahustrun, fick jag tips om Facebookgrupper med Drupal som intressefält. Nu är jag med i 2 stycken, Drupal och Drupal Support. Därmed har mitt nätverkande blivit internationellt.
 
Så sitter jag åter och decemberkurar, läser och läser med en tilltagande känsla av att gå in i dimman. Hittar sidor som beskriver historiken i övergången från det statiska till det mobila, en historiebeskrivning som berör de senaste 5 åren. Känner hur nutidshistorien falaxar om öronen. Vi skriver avgörande historia och kommunikationsparadigment pågår NU. Och jag är så PÅ.
 
Jag hittar sidor som argumenterar för omställningen att utgå från det mobila först och statiska sen. Och att Drupal 8 känner av vilken typ av apparat som läser. Men jag hittar inte hur jag gör.
 
Om man nu ska utgå från det mobila borde jag kunna göra en hemsida via en Drupalapp i mobilen. Nån sån finns inte vad jag kan se. Affärsidé? Så här sitter jag och decembermyser alltmedan kunskapsdimman lägger sig. Är det inte glöggdags för såna som mig? Och ett tänt stearinljus borde lätta upp.

IT-tanten 5 Mobilegeddon

Mobilegeddon är en travesti på Harmageddon, som är en plats för slagfältet mellan det onda och det goda (se Bibeln Uppenbarelseboken 16:16) och som fått betydelsen Jordens undergång. Det är brösttoner för det faktum att människors surfvanor håller att bli alltmer mobila, alltså vi surfar alltmer från mobil och padda. Behovet att göra hemsidorna anpassade för denna verklighet ökar. Och vi som existerar på nätet med våra hemsidor har anledning att ta hänsyn till dessa brukarvanor, om vi vill vara up-to-date-sökbara.

Här är en artikel i ämnet som jag låtit googletranslate översätta åt mig.
 
Vad är Mobilegeddon?
Den 21 april 2015 rullade Google ut en mobil vänlig algoritm. Det har gett ett stort uppsving för de mobila vänliga webbplatser. Tvärtom har det drivit ner rankningen av webbplatser som saknar med lyhörda mobila funktioner. Denna nya uppdateringen är så betydande att det drastiskt påverkat ledande webbplatser rangordning över Google.

Är du drabbad? Skicka in din webbplats gratis mobilegeddon testning.
 
SEO-experter har myntat den här uppdateringen som Mobilegeddon. Ibland är det också kallat mobilepocalyse, mopocalypse eller mobocalypse.

Om dina webbsidor är inte mobil-vänlig,
kan det finnas en signifikant minskning
av mobil trafik från Google Search
 
Vi är nu ett par veckor in i mobila vänliga uppdateringen, och det har börjat visa effekterna. Det har varit en enorm insats av Google för att öka den mobila vänlighet av webbplatsen. Enligt en inledande undersökning utförd av webbplatsen jätte - MOZ, en vecka efter utbyggnaden, topp drabbade platserna var: amazon.com, m.youtube.com, foodnetwork.com, m.target.com och irs.gov. Likaså British Airways och Barclays såg också många av sina mobila ovänligt sidor förlorar sina led betydligt. "

Poängen för min del är att Drupal 8 är "mobilgeddo-säkrad", även om jag ännu inte förstår hur. 

IT-tanten 4 Kravspec en fördel

Medan jag ger mig i kast med mitt projekt att skapa en egen ganska avancerad hemsida från grunden pågår ett annat intresse, nämligen att följa min egen process, hur jag gör och vad jag lär av det. Det finns möjligheten av ett lärande av mitt tillvägagångssätt, oavsett om jag gör det smart eller inte. Kanske tom till nytta för någon mer än mig, vem vet?

Jag har redan gjort en kravspes på både innehåll och design och det tror jag är bra att börja med.

Den där hemsidan Free Drupal 8 Tutorials – an Exhaustive List med långt över 200 punkter för nybörjare visade sig vara rena guldgruvan. Jag har kunnat hämta länkar till i stort sett varje punkt i min kravspec. I mitt fall ser den ut så här efter någon timmes febrigt ivrigt läsande. Jag har lagt in de länkar som jag tror kommer till nytta när jag ska göra verkstad av respektive punkt. De är som recept till respektive smårätt i plockmenyn.

KRAVSPEC innehåll och design
http://www.inmotionhosting.com/support/edu/drupal-8/create-content

GRAFISK DESIGN och översiktligt innehåll, skisser
Jag tänker mig ett statiskt huvud och fot och däremellan ett 3-spaltigt innehåll för läsning i datorer, 2-spaltigt för paddor och 1-spaltigt för mobiler. Bilder och textmassa bildar ett rutnät.

GRAFISK PROFIL
Logga
http://www.inmotionhosting.com/support/edu/drupal-8/themes/upload-custom-logo
Huvud och fot statisk, Svart med vit text, prel Arial Black versaler. Är inte säker på val av stilsorter än och kravspecen är att vlet av stilsort ska funka oavsett läsare. Text – Bente Kaj Henriksson Perspektiv + menysymbol och loggor/länkar till andra plattformar.
Brödtext prel Arial 12 p m stort radavstånd
Huvudrubrik i spalterna Arial Black - kulört, t ex röd
Färger Svart vit röd grå
http://www.inmotionhosting.com/support/edu/drupal-8/themes/customize-colors
http://www.inmotionhosting.com/support/edu/drupal-8/themes/change-color-set
Kvadratiska bilder och bildtexter på första sidan


MENY böcker&artiklar, tjänster, projekt, om, Bente Kaj H, blogg, tänkvärt, hem
http://www.inmotionhosting.com/support/edu/drupal-8/menus/menu-introduction
https://www.advomatic.com/blog/adding-responsive-images-to-your-drupal-8-site

BLOGG 
Skapa blogg
https://www.youtube.com/watch?v=rhzw59RFzDA&list=PLpeDXSh4nHjRZEy_eNFegoGklfiGzf_ob&index=23
http://www.inmotionhosting.com/support/edu/drupal-8/blogging/install-enable
http://www.inmotionhosting.com/support/edu/drupal-8/blogging/create-entry
http://www.webwash.net/drupal/tutorials/build-blog-drupal-8-content-types-and-fields

Lägg till & ta bort blogginlägg
http://www.inmotionhosting.com/support/edu/drupal-8/create-content/add-new-article
http://www.inmotionhosting.com/support/edu/drupal-8/blogging/disable-comment-single-entry

Skapa kommentarsfält
http://www.inmotionhosting.com/support/edu/drupal-8/blogging/create-comment-section

Lägg till & ta bort kommentarer
http://www.webwash.net/drupal/tutorials/build-blog-drupal-8-adding-comments
http://www.inmotionhosting.com/support/edu/drupal-8/blogging/disable-comment-single-entry

LÄSARDIALOG på vissa ställen, t ex vissa projekt https://www.advomatic.com/blog/adding-responsive-images-to-your-drupal-8-site
 
BOCKER – presentera böcker, artiklar, både e-dito och pappers-dito, poddar,  ta emot beställning, sälja och kanske, men troligen inte ta betalt över nätet (tror inte att jag kommer att sälja i den omfattning som motiverar en sådan funktion) Kommer advomatic-kurs i detta snart.

SPAMFILTER 

SEO Sökmotoroptimering. Bli sökordsmedveten från och med nu! #hashtagga t ex #systemisk #mentorskap #mentorprogram #organisationsutveckling etc

BESÖKSSTATISTIK – som gör skillnad på mobil eller stationär surfare och vilka sidor de tittar på, är det möjligt?
 
LÄNKA till logos FB Twitter Indesign Pinterest Google+ och vidarebefordra som mail m fl. Underlätta spridning till och från min sida.

RESPONSIV DESIGN eller mobil web – vad är skillnaden? Återkommer med material här och kommer att blogga om Mobilegeddon. Behöver läsa på mer först. I alla fall förstår jag att den här punkten snarare borde står först, inte sist. För den ar avgörande för hur själva sidan läggs upp. I mitt fall är det ingen fara, jag har ju inte börjat än. Jag bara läser på vad som komma skall.
 
Det är ju jätteintressant, det här!

IT-tanten 3. Here we goeth again

Som sagt. Klart att frustrationen med att göra en egen hemsida från grunden kommer, förr eller senare. I mitt fall FÖRR.

Jag har inte ens fått träningsplatsen levererad än, men tänkte förbereda mig med att kika på manualer och slikt för att se vad som väntar.

Drupalsverige.se har ett Forum som jag gått med i då innehållet gav mig hopp. Där visas i en screencastserie hur man som nybörjare kommer igång. Bara ordet screencast borde få mig att rygga. Det verkar betyda att det visas i små filmsnuttar på ur man gör steg för steg, t ex del 1 Learning Drupalese 1: Noder och förstasidan.

Där skulle jag bara klicka på en länk till blip.tv för att få det serverat. Men nej. Den sa Error 522 Ray ID: 2561da4dd21516be • 2015-12-17 10:13:14 UTC. En bild visade att det inte var mig eller molnet det var fel på utan Host, alltså platsen dit jag länkades. Samma resultat efter otaliga försök och med andra länkar.

Hm, det här materialet är ju urgammalt, skrivet 2009. Borde definitivt vara rensat från hemsidan, då det är både inaktuellt och inte funkar, tycker jag. Letade aktuellare info om Drupal 8 för nybörjare, men fann inget. Den svenska sidan verkar vara värdelös i min situation just nu. Kanske behöver jag grupptillhörigheten senare.
 
Dags att googla om Drupal 8 tutorial. Hittade en fantastisk sida i ämnet, jojy.alphonso's blog/ Free Drupal 8 Tutorials – An Exhaustive List, med närmare 100 olika punkter om hur man kan använda Drupal 8. Punkt nr 14 Get started och ännu längre ner, vid pass punkt 70 How to create a basic page. Stön. Överväldigande.
 
Gick tillbaka till Drupal.org för att hitta ett mer lättsmält material. Men fortfarande är det lite magert med informationen kring just Drupal 8, vilket väl ligger i sakens natur, då den släpptes i november 2015. Jag har blippat runt lite och fastnade vid att förstå det här med mobiliteten. Sätter mig att läsa på. Engelskan tar emot.

Here we goeth again
Uttrycket står för att Hej och hå, nu är vi där igen, där vi varit så många gånger för, alltså känslan att förstå nada och att det IT-tekniska bara djävlas.

Smygande stolthet
Av denna informationssökningens piruett lär jag mig att jag ska kolla hur gammal informationen är och att ge upp hoppet om att kunna få nybörjarinformationen serverad på svenska. Och att det ska nog gå ändå, om jag bara får hålla på. Vilket jag får. I sanningens namn känner jag en strimma stolhet över vad jag håller på att lära mig.

IT-tanten 2. Bollen i rullning

Jag börjar inte från scratch och är därmed inte total dummie, även om jag känner mig som en sån. Jag har ca 20 års erfarenhet av att vara internetuppkopplad och har hanterat egna hemsidor med än den ena och än den andra webplattformen. På den tiden kostade plattformen en hel del pengar för något som inte klarar en bråkdel av vad jag nu kan få tillgång till helt gratis.

Jag har lärt mig en del om vilka funktioner som kan ingå på en hemsida, t ex bild-text-ljud-film, blogg, interaktivitet, öppna respektive dolda sidor, dvs öppna för alla besökare och dolda sidor för inloggade personer med olika roller, rättigheter och grupper. Jag har lärt mig länka från en plats till en annan. Inte minst har jag lärt att ändra i html-koden när texten inte uppför sig som förväntats. Det ligger många timmars svettdrypande frustration bakom denna kompetens.

Riktiga dummies behöver börja med att ha en dator med internetuppkoppling samt ha en mailadress. För att kunna göra sin egen hemsida, som är ett slags internetiskt hem, krävs webhotell och domännamn. Är man på den nivån kanske man inte sätter sig och gör sin egen hemsida från grunden.

Nåväl, jag startar alltså från en inte helt okunnig nivå. Jag har både hemsida och webhotell. Jag har även konton i t ex Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin, Pinterest, Google+ men jag kan inte påstå att jag är aktiv överallt. Min tanke bortom att fixa en ny hemsida är att använda dessa olika mediala plattformar mer medvetet och synkat. Och, som sagt, det ligger definitivt på framtiden.

När jag nu ska göra min egen hemsida står jag inför valet av publiceringssystem med webplattform och publiceringsverktyg. Jag har valt Drupal för att jag redan är bekant med den sedan kanske 10 år och för att den med sin öppna källkod är gratis. Det är dock inte den enda valbara. Mitt val är gjort mer av magkänsla än av rationalitet.

För den som vill fördjupa sig i ämnet webplattformar rekommenderar jag den här artikeln om att välja webplattform som ger historisk bakgrund och beskrivning av de olika plattformarnas kvaliteter.

Drupal 8 är senaste utgåvan med inbyggd mobilkänslighet. Alltså, den känner av vilken typ av surfare som besöker sidan, mobil padda eller vanlig dator, och så visar den upp sig på lämpligaste sätt. Det passar mig att Drupal 8 fixar det åt mig. Om den nu gör det. Om sanningen ska fram så är jag inte helt säker på det där med mobilvänlighet. Läser och läser om olika principer för mobilvänlighet och blir lätt förvirrad. Mobil hemsida eller stationär? Jag vet bara att jag vill att det ska funka och att de ändringar jag gör ska slå igenom överallt, i dator, padda och mobil, utan att jag behöver göra det manuellt. Jag vill också att det ska funka för de flesta webläsare på marknaden. Inför detta håller jag tummarna med bävan och hoppas att utvecklarna till Drupal 8 har tänkt till åt mig.

Med Drupal funkar det som så att jag ska utgå från ett sk tema (theme) som är en sorts mall som jag därefter modifierar efter eget välbefinnande inom ramen för vad mallen förmår. På Drupal.org finns hundratals themes att välja på. Förvirringen inför detta faktum är ett passerat stadium och jag valde av samma urvalsprincip som tidigare, den sk magkänslan, den första och populäraste som heter Zen.

Nu har jag beställt en träningsplats på nätet där jag kan jobba ostört med hemsidan. Min leverantör och jag bestämde att släcka ner min befintliga sida ett tag och så får den återuppstå när den nya är klar. Jag beställde också nedladdning av Drupal 8, temat Zen och supporttid då jag stöter på patrull. Därmed är förverkligandets boll i rullning.

Kommen så här långt känner jag mig fortfarande stadig i både motivation och självkänsla. Men jag antar att jag ganska omgående blir Bambi på hal is. Jihaa!

IT-tanten 1. Det var då sjutton också!

På sistone har jag berättat att nu rinner det till. Det fortsätter det att göra. De senaste dagarna har jag snöat in på min framtida hemsida. Jag har skissat på innehåll och utseende inklusive ny grafisk profil, och till och med börjat skriva manus. Den hemsida jag har idag duger inte, inte ens som grund för förändringar. Här ska skapas nytt. Utan just några pengar inblandade.

Jag läser och läser på nätet. Wordpress och Drupal nämns som lämplig programvara med öppen källkod. Och Drupal har jag använt i många år, så det känns naturligt att fortsätta med den. Jag räds inte att gå in och html-koda. Jag har fått veta att det är bäst att hitta ett ”theme” som verkar vara ett exempel på utförande som man kan ladda hem och från det modifiera och förändra till sin egen hemsida. Drupal.org har hundratals themes av vilka typ ingen duger. Drupals Sverige har en, som skulle kunna funka att utgå ifrån. Om det nu är det visuella jag ska bedöma. Har en ond aning om att så inte är fallet. 

Men så var det ytterligare några detaljer.
 
Jag vill ha en mobilvänlig sida, dvs det ska funka att surfa till min hemsida från både mobil och padda. Det ska också vara lätt att sprida min sida till andra i olika media.

Vissa sidor, men inte alla, vill jag att läsare ska kunna kommentera. Interaktivitet skall alltså byggas in här och var.

Jag vill också samla mina olika bloggar på ett och samma ställe i min hemsida. Det är den jag skrev 2007-12, den jag skriver på nu sedan 2012, alltså den du läser i nu, och högst sannolikt en nystartad som jag skriver på från 2016 direkt in i min hemsida.

Och jag vill kunna ta emot bokbeställningar. Kanske inte med betalningslösning, men dock.
 
Hemsidan skall vara sökmotoroptimerad, SEO, vilket betyder att jag behöver vara sökordsmedveten från och med nu.

Förra gången jag gjorde en mer ambitiös hemsida, så gjorde jag layout och grafisk profil men fick hjälp att göra själva grundstrukturen. Nu går tankarna åt ett annat håll. Det var då sjutton om jag inte skulle kunna klara detta själv.

Min hjälpande datakonsult till son är sval till tanken, min dotter med pojkvän kippar efter andan och himlar med ögonen. På frågan om vad andflämtningen stod för fick jag återkoppling som heter duga:
- Du brukar bli höggradigt stressad och frustrerad när det tekniska inte funkar, när du inte förstår hur du ska fixa till det. Det är en avancerad kravprofil du har. Bered dig på många veckors mek innan du blir nöjd. Och det kanske inte funkar och vi kan inte hjälpa dig, hemsidestillverkning är inte vår grej. Dessutom verkar du triggas åt vårt avrådande, du verkar gå igång på motstånd.
 
De har så rätt. Det har nänt förr men jag har inte reflekterat över det så värst mycket. Jag har tagit mig an stora projekt förr, projekt där jag velat lära något nytt och alltså varit djupt okunnig i starten, och där den kunniga omvärlden sagt: – Det kommer aldrig att gå. Jag har inte lyssnat på det örat, bara kört på och löst problemen eftersom. Det har hittills gått. Bra till och med. Men det är klart att det varit ansträngande. Himmel vad jag lärt mig.

Nu händer det igen. Jag blir tjurig.
 
- Det var då sjutton om jag inte skulle klara detta, hur svårt kan det vara?
 
- Ja, jo, jag är väl medveten om att jag har lätt att gå i det datortekniska taket. Men det är som om den erfarenheten inte finns längre. Nu vill jag lära mig göra hemsida från grunden och jag vill göra den modernt anpasad till folks surfvanor. Och jag vill göra det nu. Tänker dessutom blogga om mina vedermödor. Här ska läras och det ska göras transparent.

Och medan jag ändå håller på ska jag lära mig göra ljudinspelningar till podcast och även lägga dessa på min hemsida. Den iRiver mp3-spelare jag har ska, efter att innehållet räddats, slängas dit pepparn växer och jag ska skaffa ny utrustning.

Fortsättning följer. Det blir nog en bloggserie om tanten som tänker bli IT-tant och som kan göra sig en modern hemsida. Blir kanske underlag för skapa-modern-hemsida-för-dummies?

Nu rinner det till!

Under senaste tiden har jag haft fullt upp med praktikaliteter medan jag i bakhuvudet grubblat över vilket skrivprojekt jag ska ta itu med och hur det ska lanseras.
 
Jag har varit i Karlstad hos Ola-familjen, hjälpt Tuva-familjen i Solna att flytta, jag har jobbat en hel del som personlig assistent och träffat mina BUC-kompisar där jag tog upp en skrivgrubbla. Jag har påbörjat min julkrönika som är en ettårsblick i backspegeln och jag läser Kristina Svenssons Författarboken med indieinriktning. Jag har varit på anestesibedömning inför den över-dagen-operation jag ska genomgå i övermorgon och jag ska i morgon träffa en ortoped om mina knöliga fötter och jag har varit hos tandläkarn några vändor om en trasig hörntand. Jag har öppnat mitt hem för en strid ström herrar som bekymrar sig över vattenskadan i badrummet. Min kollega Gro och jag har arbetat tillsammans i 2 dagar med Boken om KIM övervakade av guldinramade herrar på Rörstrands Slott och konferens, Filadelfias konferensanläggning i Karberg. De inramade herrarna är äldste och predikanter med Lewi Pethrus i spetsen. Mm, mm.
 
Nu plötsligt, sedan igår, tycks alla bäcker rinna ihop till en forsande älv, för nu rinner idéerna på. 
 
Igår födde jag två konkreta bokidéer, en självterapeutisk och en organisations-vetenskaplig. Rafsade närmast febrig och i all hast ner synopsis och syfte/målgrupp och marknadsföringsidéer. Det innebär också att jag omgående ska jobba om min hemsida till att bli min författarpalttform, förmodligen inom både det organisationsfackliga, det skönlitterära, det personligt terapeutiska och privata, som jag vill ge publicitet (t ex den här bloggen).
 
Jag har helt enkelt massor att göra. Nu rinner det till och det gäller att åka med i forsen nu när fördämningarna släppt. KUL. Och oj, snart är det jul.

RSS 2.0