Bok & bibliotek-sniff
Alldeles i början köpte jag en kantarell-receptbok. Såg en rad kändisar som heter Jan, Myrdal, Scherman, Guillou... dessutom Martin Schibbye och Johan Persson och en lång rad andra som försökte överrösta sin omgivning med högtalares hjälp. Köpte mig två böcker om gamla Göteborg och en kartreproduktion av Göteborg från slutet av 1800-talet. Spanade serieförlag. Åt pannkakor efter att ha stått i kö igen. Lämnade 100 kr till nån förening som omsätter pengarna till poliosprutor i fattiga länder. Noterade att synundersöknings- och glasögonsföretag hade massor av besökare. Kollade barnböcker, men då hade luften gått ur så det blev inget köp till mina barnbarn. Tänkte dock att det är dags att aktualisera det där ritandet direkt i datorn. Jag kan redan nu göra enkla digitala böcker till barnbarnen om sånt de är mest intresserade av.
Detta bullrande forum är inte min kopp te. Verkligen inte. Kanske är det ljuden som är mest knäckande? Sniffandet på Bok & bibliotek gav inte mersmak. Eller är det inte så smart att bara vara där och sniffa runt? Man kanske ska ha ett mer specifikt syfte, för att uppleva värdefull behållning.
Överlevt, upplivad
Motigt & ändå så bra
Det finns en djupt omständig och mycket noggrann sida av mig. Med den sidan framåtvänd harvar jag mig genom tillvaron just nu.
Det tar minst sig 2 uttryck.
Inköp av skrivare
Nu går drevet
Nu blåser det förfärade vindar. Polisen i Lund har sedan länge upprättat ett register över Romer och i registret noteras släktband med personer i alla de åldrar, barn såväl som döda personer. Det är inte ett brottsregister.
Sverige upprörs, och ja, det gör väl jag med. Det är verkligen inte hedrande att vi i Sverige av idag för register över vissa folkslag, men inte andra.
Men det finns nåt i det polisen gjort, som är tänkvärt. Det är de familjemässiga kopplingarna. Jag tänker på det jag fått mig till livs att i vissa familjer är t ex kriminalitet eller drogmissbruk eller både/ock mera frekvent än i andra familjer. Det tycks finnas ett arv som spökar, en sorts arvsynd. Som individer är vi inte bara en social konstruktion, vi är knutna till arv också. I sökandet efter brottslingar skulle det kanske vara av intresse att kunna se ärftliga kopplingar. Kanske.
Men att ta steget och registrera ett folkslag, där går väl då ändå gränsen. Folk inom ett folkslag är väl som folk i andra folkslag, de är olika. Familjedragen är olika. Individerna är olika. Etc.
De som gjort dessa registreringar har säkert inga onda avsikter, men som i orätta händer vara direkt olyckligt. Men de har en förförståelse om att släktband spelar roll. Den förförståelsen har de olyckligtvis projicerat på romerna. Strukturell rasism kallades det nu på morgonen i morgonsoffans nyhetsprogram.
Nu när drevet går så är det viktigt att tycka rätt, att förfasa sig och vara indignerad. Gunåde den som häver upp sin röst för ett problematiserande eller reflekterande budskap.
Till sist, bara så att du ska veta var jag står i frågan. Jag anser det olyckligt och olagligt att föra ospecifika register på folkslag. Det får inte förekomma. Min grubbla handlar om hur det kan komma sig.
Vidare är det nåt obehagligt med ett drev som går. Det är det svartvita i ett drev som förskräcker.
Påtvingade lärdomar
Ola kunde ändå hjälpa mig. Han kom med en nödlösning. Nu har jag alla mina mailadresser kopplade till gmail. Det är kanske en lösning jag gillar och kommer att fortsätta med. Gmail har funktioner som underlättar, det inser jag. Men än vet jag inte hur enkelt det är med kopplingen mellan mail, kalender och adressregister, så vi får se...
Skyddsängel
Det räcker så väl med intressanta saker bland det jag kan uppfatta och förnimma.
MEN. Det finns ETT undantag.
Jag har faktiskt en skyddsängel. Hon är av kött och blod, högst reell, men hon uppför sig änglalikt. När jag som bäst behöver stöttning så bara finns hon där.
T ex när jag behövde datasupport idag. Då bara ringde hon...
Räcker finger åt min egen klokhet
Det började med att datorn var lite seg. Bilder ville inte ligga kvar i de dokumentationer jag höll på med. Istället lade sig ett rött fett kryss över bilden med förklaringen att det inte fanns tillräckligt minne för att lägga in bilden.
Aha, konstaterade jag som lugnet självt. Och hur ser jag vilken minneskapacitet jag har i datorn? Ungefär där var jag häromdagen och lät frågan bero. Jag har sysslat med annat. Skrivarseminarium och trevligt umgänge med trevliga människor. Ganska underbart har jag haft det.
Men nu är det vardag och jag hamnade i sitsen där jag var i slutet på förra veckan. Jag har inte tillräckligt minne. Googlade och sökte i min dator och ... jodå, jag fann till slut ett svar. Jag ska använda Aktivitetskontrollen, som jag först inte fann, men sedan lyckades jag få fatt på den med. Ganska duktigt, om jag får säga det själv.
Aaah. Där såg jag ju. Hårddisken var verkligen knökfull. Hade bara en dryg en MB kvar av totalt ca 250 GB.
Den där hatten
Jag vill absolut träffas mer och mer och mer, i olika sammanhang, för att stimulera mitt eget skrivande.
Även de övriga deltagarna väckte frågan om en återträff. Eller snarare kom behovet i dagen när frågan ställdes om vad ditt nästa steg är och om det är något värde i att samskapa. Då kom behovet av återträff upp.
Bygge på fel grund
Med ramavtalet med Göteborgs stad är det så att ett antal konsultföretag är upphandlade. När ett uppdrag ska genomföras så ska en andra konkurrensutsättning ske. Den verksamhet som vill ha konsulthjälp ska alltså skriva ett förfrågningsunderlag som tillsänds oss konsulter med ramavtal och så ska vi sitta och göra ett nytt anbud kring detta specifika uppdrag och därefter ska urvalet ske. Det kan handla om allt mellan några timmars uppdrag till stora långsiktiga insatser med många inblandade. Oftast är det småuppdrag.
Det finns en god tanke bakom det här. Det ska gå riktigt och rätt till. Prisnivåerna ska hållas inom rimliga nivåer. Konsultkompetensen ska säkras. Men hur är det i praktiken? Vi ställde oss den frågan eftersom mängden förfrågningsunderlag att svara på har minskat betydligt.
I praktiken är det så att verksamheterna varken kan eller har tid att skriva förfrågningsunderlag. Därför hittas det på diverse sätt att kringgå regelverket. Man köper under ett visst belopp (som man får göra) och man kan köpa under detta vissa belopp många gånger och låtsas som att det är enstaka, från varandra skilda uppdrag. Man direktupphandlar. Man visstidsanställer konsulter. Man kallar äpplen för päron och hänvisar att päron-avtalet påbörjades före det nya regelverket. (För redan ingångna avtal i pågående jobb kan få fortsätta.) Etc etc.
För oss, ja i alla fall för mig, är det så här. Jag är en relativt duktig och erfaren anbudsskrivare och har under årens lopp lagt ner en enorm mängd tid på anbudsskrivande. Vi har under årens lopp fått ramavtal som heter duga. Det är till och med så att ett av ramavtalen är den ursprungliga orsaken till min Göteborgsflytt.
Men vad har det gett, egentligen, utöver äran att vara utvald som godkänd leverantör? I ärlighetens namn väldigt lite. För min egen del nästan ingenting. För några andra har ett antal päronuppdrag kunnat faktureras via våra ramavtal.
Under vårt konsultmöte kom vi fram till något liknande. Vi bestämde oss för att ligga lågt med anbuden och att istället inrikta oss på ett mer aktivt kundkontaktande. Vi har konkreta planer kring det, vilket jag inte ger mig in på att beskriva här. Summa summarum bestämde vi oss för att inrikta oss på det som faktiskt fungerar. I praktiken. Inte i den ”goda teorin”. Dom (”upphandlingssamfundet”) får vara utan oss. Och jag dristar mig att säga att det är en förlust för "upphandlingssamfundet" för vi är ett mycket kompetent och dugligt gäng.
Vad är det då som har hänt? En god tanke har blivit ganska fel – för båda parter – och det utvecklas en febril och krativ aktivitet på att kringgå systemet. Därmed har den goda tanken bitit sig själv i svansen. Det vore intressant att komma till tals, parterna emellan, lyssna till varandras perspektiv och se situationen i vitögat. Att inte längre låtsas som att det här fungerar bra. Men det är inte en fråga mellan Göteborgs stad och konsulterna i närområdet. Det är en fråga som behöver lyftas högre upp och jag vet inte riktigt vart. Men intressant vore det.
Nörderi
Min sonahustru är insnöad på pedagogik, min ena son på datasystem och den andra sonen på levande rollspel, dottern på dans, jag själv på systemisk organisationsutveckling. Jag känner nördar inom landskap, trafik, språkhistoria, musik, metallkonstruktion, konst, biologi, motorcyklism, etc etc.
Det är nåt förtjusande med nördar. De intresserar mig per definition.
Vad lockar en nörd?

I helgen har jag träffat idel nördar. Hur härligt som helst. Dessutom har det varit både gott och trevligt.
Men. Ja det finns ett litet men, som jag undrar över.
Jag har bl a träffat ett gäng arkitekter, fd studiekamrater. Gissa om det snackats arkitektur? Det har pratats samhällsplanering, arkitekter versus ingenjörer, trender, upphandlingsformer, politikens betydelse, utbildningen, lärarnas hållning, demokratiperspektiv på samhällsplanering, detaljritande, stadsformer, svårigheten att vara stadsplanearkitekt, resecentrum, och mycket mycket mer. Stor bredd på samtalet alltså.
Efter ett antal timmar av intressant dialog finner jag mig aningen mätt på a-snacket. Det är till och med så att jag inte mår helt bra av det. Ett svagt stråk av obehag har väckts. Mitt behov av frisk samtalsluft ökar aningens.
Detta fenomen väcker min nyfikenhet. Var kommer min mättnad ifrån? Alltså sett i perspektivet att jag normalt älskar att prata med nördar om deras nörderi.
Jag utfår från att svaret inte sökes i nuet, utan i min egen diffusa forntid.
Jag fick medalj

Det gick i det stora hela riktigt bra att ta hand om de nyblivet tvååriga tvillingarna på egen hand. Men vissa – vi kan kalla det lärdomar – gav det allt.
Dag ett regnade det och det föranledde inne-aktivitet på Gallerians inhägnade lekplats. Deras faster Matilda var med. Signe och Hedda körde bil, mest, och åkte rutschkana och sprang runt och upptäckte det som går att upptäcka. Ett antal varv. Sen skulle vi gå därifrån. Vi skulle bara ta sisådär 5 steg till vagnen, sätta på skor, lyfta upp i vagnen och köra hem.
Det var 4 steg för mycket. Hedda rymde oskodd som skjuten ur en kanon rakt in i djupet av en skoaffär och Signe tog sikte på grann-affären med väskor och blingbling. Då var det skönt att vi var två vuxna att reda ut situationen.
Dag två regnade det inte och jag tog sikte på utevistelse på förmiddagen. Jag organiserade utgåendet så här. Packade två högar med kläder i sängen. All inclusive. Blöja, byxor, tröja, sockar (svårt hitta sockar i lagom storlek till Signe), gallonisar och promenadskor samt en utejacka. Gånger två.
När jag sedan kom in i det enda rummet som fanns att komma in i (de bor i en etta) så fanns inga klädhögar kvar längre. Kläderna var borta. Tjejerna måste på ca en minut ha tagit plagg efter plagg och kastat i rummets alla riktningar, i både fågel, fisk och mittemellanläge.
Men inte fick det mormorn på fall inte. Hon samlade ihop den ena tvillingens kläder, närmare bestämt Signes (hon som är större och aningen mera medgörlig) i en ny välbevakad hög och påbörjade matchen. Det blir lätt en match när kläder ska på. Den matchen vann mormorn, även om det var nära det blev oavgjort.
Därefter samlade mormorn ihop nästa klädhög och påbörjade match nummer två. Då ska man ha i beaktande att både mormor och Signe var aningen svettiga av föregående match. Hedda är dock lätt till vikten, bara nio kilo, så det borde ha gått bra. Men det gjorde det inte. Hedda har tillgång till ofattbart mycket ovilja per kilo kroppsvikt. Hon krånglade och ålade som en mask ur mormorns grepp, skrek i högan sky om mormorn fick tag på henne och till sist gömde hon sig längst under sängen dit hon bara inte gick att nå. Om man inte var i ungefär lika storlek.
Jag, som alltså är den där mormorn, lockade med det mest attraktiva jag kunde komma på – att vi skulle UT. Jag var vänligt sinnad och hade en ängels tålamod. Ett tag. Men allteftersom förmiddagsstunden tuffade på gled humöret mig ur händerna. Jag orkade bara inte med detta meningslösa tjafs. Blev både arg och ledsen. Egentligen var det väl vanmakt, när jag hade två skrikande småttingar som jag inte kunde nå där under sängen.
Nån stans där gav jag upp. Vi fick helt enkelt stanna hemma. Trots att vädret var bra och intentionen den allra bästa.
En stund efter det kom två tvillingar fram ur sin håla och den argaste av de två, Hedda, lät sig plötsligt lånas ut till en stunds påklädning.
Å så gick vi ut.
Sedan fick det bli en språngmarch hem, för att hinna med lunch innan klockan skulle bli för mycket. Blodpudding med lingonsylt åt de med en häpnadsväckande aptit alltmedan ögonen vindade alltmer av trötthet. Signe somnade i princip ögonblickligen (kl 12.30) efter det att jag lagt henne.
Men inte Hedda.
Hon hoppade och tjoade, la sig några stunder och så for hon upp igen. Efter ett tag hade hon satt som sin livsuppgift att väcka Signe. Jag la henne, klappade om henne, vyssade, avvaktade, var sträng, tog till mildare tongångar, gav henne vatten, letade rätt på gossenallen Mimi, letde nappen hon slängt iväg, lirkade... Minuterna blev till kvartar som blev till en halvtimme, som blev till en timme och till slut hade det gått en och en halv timme. Då ringde jag Tuva och undrade vad jag skulle göra. Hon bekräftade mig i situationen, dvs att det kan bli sådär, framför allt med Hedda. - Ge henne ett val, att ligga ner och sova i sin egen säng eller att ligga ner och sova i min säng tillsammans med mig.
Det funkade. Hon valde att ligga med mig och det gav mig möjligheten att med milt våld hålla henne i liggande läge. Till slut gav den viljestarka lilla kroppen upp och hon somnade (kl 14.45).
Nästan exakt i den stunden vaknade Signe. (Och jag som hade tänkt diska.)
Vi hade en go stund då hon mornade sig. Vi tittade på bilder i min dator. Bilder på flygplan och helikoptrar. Läääääänge. Det är det stora intresset just nu. Leka med dockor och djur är ganska ointressant jämfört med att leka med bilar, bussar, traktorer, lastbilar och framför allt flygplan.
Hedda vaknade efter en dryg timme och så kom föräldrarna hem. De hade varit på en fantastisk bröllopsfest och var lyriska.
Dan därpå blev jag under högtidliga former medaljerad för min enastående insats under helgen. En medalj av första graden.
- En eloge till alla föräldrar och till alla dagmammor och dagpappor. Ni gör ett enastående jobb. Medalj på er allihop.