Grundkurs i Scribus

Det här är informationen om möjligheten att översiktligt lära grunderna i Scribus (från manusutkast till tryckfärdig pdf) som är ett avancerat men inte svårt layoutprogram.

Att detta erbjudande finns har du att tacka Kristina Svensson för. I hennes eminenta bok #författarboken från idé till releasefest (läs den) på sidan 153 står ett enda ord, Scribus (gratis), som för mig gjorde stor skillnad i tillvaron och som ledde fram till detta erbjudande.

Om det preliminära kursinnehållet
1. Översiktlig layout - dokumentformat och layout för textspalter och luften runtikring.
2. Grafisk form - välja textmassornas olika ”dignitet” med några få stilsorter (t ex rubrik-er, löptext, bildtext, talad eller citerad text och kanske ytterligare någon stilsort) och tänka till om hur illustrationer och bilder ska samverka. Se dokumentet uppslagsvis.
3. Formatera stilsorter och färger.
4. Lägga in text, lägga text på bild eller färgad sida, kunna länka och avlänka den från ena sidan till den andra
5. Lägga in bild
6. Inställningar för tryck. Göra pdf
7. Några bra länkar till bruksanvisningar på svenska.
Jag tänker mig att du som deltagare till en viss grad kan påverka innehållet.

OBS I kursen ingår inte
Synpunkter på manus och bilder
Bildbehandling i annat bildredigeringsprogram
Marknadsföring
E-boksproduktion
Lösa allmänt datorkrångel – för det klarar jag inte

Förberedelser
Läs om Scribus på www.scribus.net
Ladda hem Scribus 1.4.6 (stabil gren) på http://www.scribus.net/downloads/stable-branch/
Ha ett eget övningsobjekt, typ en liten bok, med textmanus i utkast och bilder som du vill använda i boken, foton eller teckningar som jpg.filer
Om du inte har ett eget övningsobjekt kommer jag att tillhandahålla ett sådant. 

Villkor
Learning by doing.
Pris – gratis
Målgrupp – några få medlemmar i föreningen Egenutgivarna. Ni blir försöksadepter. Faller det väl ut kanske jag ger fler kurser som jag då tar betalt för.
Tid – våren 2016, tidigast i april och med tidpunkter efter överenskommelse. Jag tänker mig att det handlar om ett par tre mötestillfällen med egenarbete mellan varven. Kanske lite supporttid efter ett tag.
Plats – vid din dator och kommunicera med mig via Skype eller, ifall du bor eller vistas i Stockholm, träffas vid några tillfällen.

Intresseanmälan Scribus grundkurs
Senast 31 mars 2016 till
[email protected]
Mitt mobilnr är +46 70 6757237. Under februari-mars är det dyrt att ringa till mig då jag för närvarande är i Marbella, Spanien. (29/3 Jag är hemma nu.)
Ange ditt namn och kontaktuppgifter.
Berätta kortfattat om ditt övningsobjekt och varför du vill lära scribus.

Jag förbehåller mig rätten att välja deltagare utifrån tillströmning och hur jag bedömer att mina kunskaper kan vara hjälpsamma.

Om scribus
Scribus är ett avancerat desktop publishing program för Mac och PC, alltså ett layoutprogram där du kan formge foldrar, flyers, tidningar, böcker och göra tryckfärdiga pdf.er. Utvecklingsarbetet med Scribus började 2001 och pågår kontinuerligt.

Scribus funkar så här: Man gör ramar för text respektive bild, fyller ramarna med innehåll så att de bildar flak och sedan styr man omkring med dessa flak till den plats man väljer. Man väljer format på boken i dokumentinställningar, hur sidorna ska disponeras och numreras i mallsidor och vilka stilsorter som ska användas i formatera text Det går bra att senare frångå eller ändra dessa förutbestämda inställningar.

Scribus är snarlikt och jämförbart med Pagemaker, InDesign och QuarkXpress med den skillnaden att Scribus programvara är gratis, laddas ner från nätet och att det finns en uppsjö tutorials att ta del av på nätet.

Om mig och mina Scribuskunskaper
Jag heter Bente Kaj Henriksson, 66 år, bor i Stockholm och är diversearbetare som författare, personlig assistent och ”granny”. Jag har jobbat som arkitekt och samhällsplanerare - ca 10 år, grafisk formgivare och utställningsproducent - ca 10 år och organisationskonsult – ca 20 år. Jag skriver numera artiklar och böcker om mina erfarenheter av organisation och ledarskap.

Så länge jag kan minnas har jag gillat att presentera och visualisera. Mina böcker innehåller mängder med illustrationer till stöd för texten eller med text som stöd till bilden. Jag vill ha makten över utseende och budskap, kvalitéer som går hand i hand. Det är för mig ett led i skapandeprocessen att kontinuerligt följa och påverka det visuella uttrycket, uppslag för uppslag, i sin helhet och i dess delar.

Mina layoutkunskaper härrör sig från många års och på senare tid alltmer sporadiskt användande av layoutprogram. Jag har jobbat professionellt med PageMaker, jag kan Indesign hyfsat bra och numera, sedan några veckor, tycker jag mig kunna grunderna i Scribus och lite till. Jag är alltså inte superproffsig på layoutandets allra häftigaste abrovinklar, dem brukar jag läsa mig till då jag behöver dem, men jag tycker jag kan så pass mycket att jag kan lära ut grunderna. Och det gör jag gärna.

För närvarande skriver min kollega och jag en rikt illustrerad fackbok. Jag baxade över vårt nästan färdiga arbete (i Indesign) till Scribus under senaste jul- och nyårshelgen. Det ger oss makt över formgivningen, vi kan låta text och bild ömsesidigt påverka varandra under resans gång och - inte minst - vi kan skriva på vår bok i samma dokument från olika vistelseorter. Utan att det kostar skjortan, varken nu eller vid senare revideringar.

Jag tänker att Scribus passar oss som skriver böcker med en hel del bilder i, som är roade av bokformgivning  och har intresse för lågbudgetproduktion. Det är till dig jag vänder mig. Scribus är som sänt från gudarna till sådana som oss. Vare sig vi jobbar själva eller i team.

Om öppen källkod
Scribus är ett program inom öppen källkod-familjen som tillhandahålls gratis till användarna. På engelska heter det open source, öppen källa, dvs öppet och fritt att använda för envar. Hit hör t ex 
  • Gimp open source för bildbehandling - motsvaras av Adobe Photoshop CC
  • Inkskape open source – Adobe Illustrator CC
  • Libre Office open source – Word
  • Scribus open source – Adobe Indesign CC
  • Drupal för hemsidestillverkning - kan göras mycket avancerat, interaktivt, många olika användare med olika tillgängligheter på olika språk, mobilanpassat etc
  • GNU cash open source för bokföring
Det finns en win-win-filosofi bakom denna fria öppenhet som handlar om att både samfund och enskilda gynnas av att gratis kunna ta del, använda, vidareutveckla, supporta och sprida vidare. Jag vill gärna stötta den generösa filosofin.

Ja, det var väl det hela.
Är du intresserad?

Kommentarer
Postat av: Staffan Öberg

Hej, låter väldigt intressant så kontakta mig när kursen blir av. Jag har Gimp installerat men har svårt att lära mig. Har du tänkt någon kurs där?

2016-02-25 @ 18:35:46
URL: http://staffanoberg.se
Postat av: Christina Gustavson

Jag är väldigt intresserad och har stort behov av att lära mig mer om Scribus men även andra gratisprogram. Har Gimp, men kan bara det allra enklaste. Har däremot en urgammal dator med Pagemaker, som var gratis på den tiden. Vet dock inte hur man använder det heller.

2016-02-25 @ 20:21:14
URL: http://www.gustavson.se
Postat av: Bente

Staffan - noterar intresseanmälan.
Använder själv Gimp till husbehov men tyvärr kan jag Gimp för dåligt för att hålla kurs.
Hälsningar Bente

2016-02-25 @ 21:45:14
Postat av: Bente

Christina - noterar också din intresseanmälan
Hälsningar Bente

2016-02-25 @ 21:46:09
Postat av: Iréne Jansson

Låter mycket spännande. Jag skriver fackböcker och vill ha med fler illustrationer. Nästa projekt ska bli sakprosa för barn där jag ska lägga in faktarutor och roliga bilder. Det här programmet verkar vara toppen - jag skulle bli jätteglad om jag fick möjlighet att få lite hjälp att komma igång med det.

2016-03-16 @ 18:23:21
URL: http://www.irenejansson.se
Postat av: Bente

Hej Iréne. Jag har noterat ditt intresse. Kul! Jag hör av mig då anmälningstiden gått ut. Det verkar kunna bli en lagom stor (läs liten) grupp efter det att några anmält sig och sedan hoppat av.
MVH Bente

2016-03-17 @ 13:44:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0