Världsunikt

Alltså, jag har läst mig till att skalbankerna i Uddevalla är världsunika. När vi kom till Skalbanksmuseet trillade polletten ner. Nu förstår jag på en högre nivå hur märkligt unika dessa skalbankar verkligen är. - Wow, helt enklet!
 
Under några hundra år för ca 10 000 år sedan var betingelserna sådana att det bildades tjocka lager av skal efter skaldjur som levde på grunt vatten på det som idag är Uddevalla.
 
När inlandsisen drog sig tillbaka höjde sig det nedtryckta landet ur havet. Vid en tid fanns en mycket stort sund som förband nuvarande Vänern med havet. Salt näringsrikt havsvatten och sött isvatten blandades och skapade gynnsamma betingelser för det marina djurlivet i sundets mynning, vilket är den plats där Uddevalla nu ligger. Allt eftersom landet höjde sig spolade bränningar och strömmar samman de döda djurens skal i sänkor nedanför bergbranterna. Så bildades skalgrusbankarna.
 
På ytterligare några hundra år hade landet höjts ytterligare och gjort Vänern till insjö. Tillflödet av sötvatten upphörde och de gynnsamma förutsättningarna för skaldjursliv upphörde. Sådana betingelser som rådde just där och då finns inte någon annan stans på jordklotet, i alla fall känner man inte till någon motsvarighet. Det behövdes en inlandsis, en landhöjning och grunt vatten där salt och sött kunde mötas. Skalbanksavlagringar finns i Uddevallatrakten och på ytterligare någon plats i Norge.
 
De kalkrika markerna gör att både florans och faunans artrikedom frodas, här finns minst 400 växtarter och en rik fjärilsfauna. Idag finns bara 1/10-del av dessa skalbankar kvar. Skalgruset har använts till fyllnadsmaterial, hönsfoder, väg- och järnvägsbyggande etc. För att värna om skalbankarna har reservaten Kuröd, Bräcke och Samneröd bildats. Dessa rymmer världens största kända Skalgrusbankar. En skyltad slinga på ca 2 km visar bland annat tre av landets äldsta stenåldersboplatser från Hensbacka-kultur. Om skalbankarna har betydelse för tidig bosättning vet jag inget, men det kan väl vara troligt, tänker jag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0