Glädje över riktig mat

Värmen sprider sig i hela Sverige och omfamnar även oss i Uddevalla-trakten. Noterar att vårt torp håller sig någorlunda svalt. Om det inte går att komma undan värmen någon annan stans, så går det att ha det drägligt hemma.

På eftermiddagen gjorde vi en tur till Orust. Och se, det lönade sig. På våra kartor hade jag hittat ett antal gårdsbutiker och försäljningsställen för närproducerat och ekologiskt. Vi bestämde att ge oss till några av dem. På väg mot Tegneby, där det skulle finnas flera butiker av intresse, fann vi 2 intressanta företag. Ingen av dem fanns omnämnd på kartan och på påsarna de lade varorna i stod Orustmat.se. Kunde utläsa symbolen av ett Leaderprojekt (Europeiska jordbruksfondens stöd till landsbygdsutveckling).

Ethel hittade dem i närheten av Varekil då jag var upptagen att finna rätt avfart mot Tegneby. Vi for dit, till RJ Närproducerat i industribyggnaden och lilla försäljningsstället från en husvagn vars sida var omgjord till butiksdisk. På kvittot stod Margaretha Jedemo. 
 
JR Närproducerat har stort utbud och många kunder. Här köpte vi lammfärs, lammkotletter, grisentrecote, fyra olika korvar, leverpastej, hårdrökt bog och honung. 
 
Här kommer Ethel ut med påsar fulla med mat.
 
Hos paret i husvagnen köpte vi mild yoghurt, jordgubbar, gräslök, dill, flädersaft, bröd, potatis och ostkaka gjord på opastöriserad mjölk. 

Väl på plats i bilen skrek Ethel rakt ut.
– Yesss. Jag äääälskar att köpa RIKTIG MAT!
 
På middagstallriken ligger vildsvinskorv, älgkorv, lammkorv och choritzo. Efterrätten av ostkaka och färska jordgubbar var magisk. Mättnaden monumental.

Skåpen är fyllda och nya kulinariska upplevelser ligger för våra fötter. Vi vet också att vi bara skrapat på ytan av intressanta matbutiker. Häromdan letade vi alldeles tydligt på fel ställe. Det lönade sig att inte ge sig i ambitionen att avnjuta riktigt bra och god mat.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0