I mitt nästa liv

För ett tag sedan såg jag svansen av ett TV-program som var en kritisk analys av kapitalismen idag. Det hade inte hållningen av vänster-höger-fight och traditionell klassanalys, utan visade på kapitalismens globala effekter ur ett mera hälsoperspektiv. Den dysfunktionella kapitalismen var ett begrepp som användes. I programmet förmedlades viktig kunskap och sades många bra saker. Precis sånt som jag egentligen tycker, men inte riktigt hade kunskapskroppen bakom mitt tyckande.  
 
Jag letar då och då på nätet efter programmet, för jag skulle vilja se hela programmet, men har inte hittat det. I alla fall inte än. Jag vill fylla på kunskapsluckorna och få de breda glasögonen på mig.

Under en vändas letande fann jag ett annat intressant program som sändes av Vetenskapens värld. Det heter Ekonomernas skuld och avhandlar det faktum att så få ekonomer såg vart världen var på väg när det brakade iväg mot den senaste skuldkrisen och depressionen där t o m länder riskerar att gå i putten. 

Det finns delar i programmet som särskilt fångar mitt intresse. Det handlar om komplexitetsforskning och komplexitetsförståelse.

Makroekonomerna hade inte tagit med finansbranschen och bankernas roll i sina beräkningmodeller. Därför såg de heller inte bankernas avgörande roll för vad som hände och händer. De använde alltså modeller som innehöll förenklingar av verkligheten som förblindade synfältet.
 
Det där med förenklingar är vanskligt när det gäller komplexitetsförståelse, tänker jag. Utmaningen är att skapa modeller som inbegriper den komplexa helheten så att den blir meningsfullt analysbar. Intuitivt har jag länge tänkt att ekonomer skulle behöva bli mer av filosofer och beteendevetare. De tänker och agerar för snävt, vilket ibland får ödesdigra konsekvenser.

I mitt nästa liv ska jag bli komplexitetsforskare. I mitt nuvarande liv hoppas jag kunna hitta det där programmet jag letar efter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0