Konstrunda Halland

Igår var Ulla och jag på utflykt i konstrunda Halland. Vi besökte två platser, en helt obekant och en gnska välbekant.

 

Tjolöholms slott (obekant) och Anita Johanssons ateljé (bekant).

 

Tjolöholms slott väckte vår nyfikenhet som idealsamhälle. Ett 1900-talsslott med stora ambitioner bakom. Dicksonska familjen ville vara i framkant inom arkitektur och design. Och var det. Ett kort tag. Vidare slås jag av den starka kopplingen mellan denna familjs verksamhet inom skog, handel och sjöfart och de Västernorrländska skogarna och den en gång så blomstrande såverksindustrin. Det fanns en affärsmässig kroppspulsåder mellan Göteborg och Sundsvall.

 

Vi tänkte också på idealsamhällen under århundradenas lopp. Vad är idealsamhälle? Finns någon bok i ämnet? Sånt filosoferade vi över under den medhavda pic-nicen i härlig vårsol. Vitsipporna står i blom så det ser ut som snö på backen.

 

Anita känner jag lite grann och vi besökte hennes ateljé i fjol. Då köpte jag ett undandgömt konstverk, som nu fått en uppburen plats i mitt vardagsrum. Jag bär på mig själv (Anitas titel) eller Jag föder liv (min kompletterande titel).

 
Anita står för årets 600 extra-vinster i konstlotteriet, grafiska blad benämnda Fågeln, Hunden och Katten.
 

Hos Anita köpte Ulla några konstlotter till sig. Och mig. Fågeln ville jag helst ha, om jag nu skulle ha anledning at välja.

 

Jag vann.

- Fågeln.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0