Tanten – nyckel till människans utveckling

- Fniss.

Jag vet inte varför jag tycker det här är roligt. Men nåt är det.

Såg häromdagen ett program om människans historia. Det är såna program jag gärna ser på. Gillar att förstå de stora utvecklingsdragen.
 
En kvinnlig forskare berättade entusiastiskt om den tidiga människan med, för mig, nya faktainslag. Hon hade några förklaringar till varför människan vann över sina släktingar bland människoaporna och kom att dominera världen och bli "speciell".
 
Under en period var klimatet instabilt. Överlevarna var de som kunde ändra sitt beteende och hantera den förändrade livssituation som klimatet innebar. Människan ”tog sig en funderare” och började tillverka enkla redskap. De tillverkade flintyxa, knivliknande verktyg och flintspill som kunde användas vid skalning, flåning, pilbågsskytte etc. Vi aktiverade också vår hjärna, kunde abstrahera skeenden och förmedla budskap till varandra. Vi kunde göra omskrivningar, använda symboler. Symbolspråket utvecklades.

Å så var det det här med den åldrande tanten. Människan födde flera barn och det var omöjligt eller i alla fall svårt att som mamma hinna samla, plocka mat till alla barnen och samtidigt se efter dem. Mormor och farmor kom väl till pass. Hon kunde ännu en tid passa barn och samla mat. Det underlättade överlevnaden och spridningen av människoarten Homo Sapiens.

Alltså ett flexibelt beteende, användande av verktyg, den växande hjärnan, symbolspråket och den åldrande kvinnan är nycklar till människans expansiva utveckling.
 
- Det ni tanter. Sträck på er.
Kolla själv här.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0