IT-tanten 14 IT-bubbla och spektakulära rån

Julen är överstökad. Den var helmysig, alldeles lagom vad klappar anbelangar och alldeles full av socialt umgänge med nära och kära. Dessutom bästa julmaten, ever (= mer grönsaker).
 
Nu är det andra tider. Jag har som planerat gått in i den, IT-bubblan, för att lära mig minst tre olika program med öppen källkod. Mitt lärprojekt har alltså vuxit. Programmen är hemsidesprogrammet Drupal 8, layout- och publiceringsprogrammet Scribus, i viss mån även bildredigeringsprogrammet Gimp, och bokföringsprogrammet GNU cash.

Jag har börjat med Scribus och gjort en lista på olika funktioner jag skall klara av. Och ja, jo, det går faktiskt. Sakta men säkert. Jag klarar t ex att lägga in bilder och texter, länka texter med varandra och göra grundinställningar som dokumentformat, mallsida, färgad sida och formatera stilsorter inklusive färger. Samtidigt gör jag min egna manual så jag kan visa kollegan Gro och ha som stöd för minnet längre fram. För man glömmer, det vet jag av erfarenhet. Många flikar och funktioner är det att hålla reda på.
 
En hel del funktioner återstår också att lära. Jag är särskilt spänd på om det går att med några enkla knapptryckningar konvertera vår senaste bok med bortemot 200 sidor och 200 teckningar. För jag har fått intrycket att det ska gå.

Det känns som om jag är ultrakreativ och hjärnan går på högvarv, dag som natt. Mitt i natten vaknade jag ur en dröm där jag och några med mig planerar skulle genomföra flera spektakulära rån. Jag är i grovplaneringsstadiet på det första.
 
Man behöver inte vara Einstein för att fatta kopplingen till vad jag gör dagtid.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0