Meningsfull stadsförnyelse, meningsfull självförnyelse

För en tid sedan bloggade jag om stadsförnyelsens utveckling på senare tid, efter att ha tittat på ett TV-program som fick mig upphetsad.

Stadsförnyelsens utveckling i en starkt förenklad beskrivning.
Från det storskaliga bilorienterade, som byggde på dåtidens frihets- och förflyttningsideal, med bil och biltransportnät i centrum. Stadens funktioner separerades i olika områden för boende och verksamheter.
Till blandstaden, med blandade funktioner, med mänskligare skala och transporter som främjar kollektivresande. Nu har vi också frihets- och förflyttningsideal, men de tar sig uttryck i att vi premierar geografisk närhet och global internetuppkoppling. Dessutom med långsiktig omsorg om miljön.

Mitt nya uppdrag är att bidra till sådan stadsförnyelse i Gamlestaden. Vi, ja jag skriver vi, för jag är numera en del i ett vi, som river viadukter och styr om billeder, vi bebygger marken som i princip var obrukbar mellan de olika trafiklederna. Vi bygger ett kollektivtrafiknav av tåg, spårväg, buss, taxi och cykel med resecentrum, blandad service och kontor. Vi ingår som en del i en mer omfattande stadsförnyelse av Gamlestaden, som har de förtecken jag beskrev nyss.
 
- Det känns mycket meningsfullt, faktiskt. En stor eloge till alla som gjort ett gott plan- och gestaltningsarbete. Nå, det finns i och för sig detaljer i gestaltandet som jag är frågande inför, men i det stora hela menar jag verkligen det jag skriver. Well done, folks.
 
Dessutom finner jag mig ha en ovanlig och användbar kompetens med min kringelikrokiga CV som samhällsplanerare/husritare, presentatör/marknadskommunikatör och systemiskt inriktad organisations- och ledarskapskonsult. Jag tillför helhetsförståelse  och uppmärksamhet även på de mjuka värdena (=relation, kultur).
 
Helhetsförståelse
Konkret sammanställer jag och visualiserar komplexa samband i tid, rum och organisation, som förtydligar läget med styrande förutsättningar och kritiska skeden. Det underlättar dialog internt/externt och beslut. Jag gör även uppföljningar, som har samma funktion av att ligga till grund för dialog och beslut. Dessutom har uppföljningarna en stimulerande funktion då jag visar projektmedarbetare ett genuint intresse och vi resonerar över hållning, lärande, samverkan etc. 
 
Mjuka värden
Att tillföra mjuka värden innebär konkret att se till att skapa mötesplatser för olika aktörer att pratas vid (som inte är vana att pratas vid (stuprörs-tänkande), men som nu behöver göra det då de är förutsättningar för varandras resultat (hängränne-tänkande) och att värna om samarbete, samsyn och gott klimat och en vilja att skapa värden för uppdragsgivaren. För att bli effektiva behöver vi skapa goda relationer både externt och internt. Vi behöver göra varandra bra (citat från hon fotbollstränaren), både i relationen personer och organisationer emellan. Det är slut på att betrakta dom andra som idioter. Det ger sämre resultat än att se varandra som kompetenta och dugliga.
 
Det här gör jag ju inte själv. Det är inte ett enmansjobb. Men jag bidrar och verkar för detta. Medvetet. Jag har en kollega som kommer in som extern organisationskonsult. Det stärker hela förhållningssättet på ett sätt som ger resultat. Av uppdragsgivaren Västtrafik anses det numera som mycket effektivt och lönsamt. 
 
Så där ja. Det var ett försök att beskriva vad jag gör och tillför på jobbet. Eller rättare vad jag har gjort i det nyss genomförda uppdraget Ale pendeltågstationer. Jag har länge undrat själv vad jag gör. Egentligen. Har känt mig udda, vilket jag också varit. Från början något som katten släpat in. I det nya uppdraget är jag och min kompetens välkommen. Det är helt enkelt så vi jobbar, var det nån som sa. Det är på djupet en stor glädje för mig att få använda hela min kompetensbredd, och kanske lite till. 
 
- Det känns mycket meningsfullt, faktiskt. Det är som att komma hem till sig själv och trivas riktigt bra med det.

- Jaaaa

Idag kunde jag logga in på den där dokumentpoolen. Det hägrande målet är uppnått. Jag har lyckats installera Windows 7 på min Mac och därmed umgås jag med två operativsystem. Kvarstår att hitta enkla sätt att nå mina dokument  från båda operativsystemen.
 
Jag har alltså klarat av att fixa nåt datatekniskt, som jag själv tycker är avancerat. Med LITE hjälp, visserligen, men i alla fall.
 
Här tar jag min chans till lite positiv förstärkning av självbilden.
- Jaaaaaaa.

Lite zig zag

Kulmen av höggradig stress är passerad. Jag har lyckats installera Windows 7 OEM-version i min dator.

Igår satte jag mig i ett lugnt tillstånd. Mätt, nöjd, bra arbetsställning, bra ljus.
 
Var sak på sin plats. Ett, två, tre.
 
Å så tog jag ett djupt andetag och öppnade kartong nr 1, Parallels Desktop 8, och stoppade in DVDn i datorn. Med ett karaktäristiskt väsande gick den igång och på skärmen meddelande den vad den höll på med. Jag skulle godkänna och klicka gå vidare med jämna mellanrum. Så gjorde den mig beredd på det jag redan visste, nämligen att jag också skulle installera själva Windows. Jag väntade på instruktioner, som kom, men det var nåt som inte funkade. Den ville ha Windows, men DVD-skivan släppte inte greppet och jag kunde inte stoppa i den nya skivan. Jag visste helt enkelt inte hur jag fick ut den. Till slut klickade jag på Quit Parallell Desktop och mata ut och då kom den ut. Satte i Windows, det karaktäristiska väsandet kom och jag följde några instruktioner och sen tog det stopp. Med svett i pannan lämnade jag ekipaget och bestämde mig att sova på saken.

Nu på morgonen har Max varit ett bra stöd.
 
Vi tog det från början och lugnt och metodiskt lyckades jag installera båda skivorna.

Behöver ny paus innan jag ävlas med att använda grejerna. I Windows-miljö finns inget, i Mac-miljön på Dropbox finns allt. Kan jag möjligen komma åt materialet på Dropbox från Windows. Det är en fråga som jag ska se till att få besvarad. Går det, så är det bingo.

Med viss zig zag väg har jag kommit en bit på väg. Heja heja.

Nya IT lärdomar

Jag förstår inte riktigt hur det kommer sig att jag, som är så dator- och internet-o-teknisk ständigt sitter och ..., ja, det var då det. Sitter och ..., vi kan kalla det poa på.

I mitt nya uppdrag måste jag kunna komma in i uppdragsgivarens dokumentpool. För att göra det måste jag ha PC, med  Windows som operativsystem, och jag har Mac. Min Mac är döpt till McZebra.

Nu har jag lärt att jag kan installera Windows på McZebran och dessutom, om jag köper en särskild programvara för ändamålet,  kan jag växla mellan de båda operativsystemen med ett enkelt knapptryck. Jag behöver alltså inte starta om datorn.
 
- Det här är ju toppen, försöker jag tänka. Men jag vet ju hur det brukar krångla innan jag får det att funka, så... nej, toppen var det. Inget annat.
 
Häromdan köpte jag alltså det där parallellkopplings-programmet. Men var skaffar jag och hur får jag Windows i min burk? Jag ringde datasupporten = sonen i Karlstad. OBS, han är inte Mac-expert. Han är hemmasnickare till sin natur, uppväxt på Windows och Linux och sånt.
 
- Men hade du inte Windows installerat i burken redan? sa han. Gjorde du inte det alldeles i början?
- Hur vet jag det? undrade jag. Det är såna gånger han poängterar sitt begränsade kompetensområde. 
- Du kanske kan kolla med Windows om du har nåt registrerat. På www.windows.se
 
Jag var inne och kollade och blev omgående bortkollrad i en säljattack på Windows 8. Det är nästa fråga, insåg jag. Wilket Windows ska jag ha? Nån att ringa och prata med utan att ha en säker licens, det kunde jag bara inte hitta.
 
Nu är det som om något kryper sig på mig. Något som får mig att uppleva riktning yttre rymden.
 
Googlade igen. Hur köper jag Windows OEM? Hamnade på Procerunner. Hittade Webhallen som säljer Windows 7 OEM för 849 kr. Ringde datasupporten (sonen) och redogjorde för vad jag kommit fram till. Allt medan han klargjorde sin inkompetens igen så tyckte jag mig höra mellan raderna att jag gjort alldeles rätt.
 
Var finns Webhallen? Jo, bl a på Ekelundsgatan 4 i Göteborgs centrum. Har öppet till kl 17 idag (kl är 15 nu).
För att försäkra mig om att dator, Windowsskiva och Parallell Desktop kompar ihop ska jag nu ge mig iväg till nämnda affär. 
 
Å jag vill bara ha sagt att just nu känner jag mig väldigt datorkompetent. Vi får se vilket ljud det är i skällan när jag ska till att installera fanskapet. För att inte tala om att använda. 

Tung läsning

Av journalisten Danne Gerell på Facebook fick jag tips om denna artikel.

Om du till äventyrs skulle vilja dämpa humöret en aning, så rekommenderar jag att läsa detta. Världens största krig är osynligt i medierna. Eller, om du helt enkelt vill få ytterligare ett perspektiv på nyhetsvärdering. 

Mina träd

Av och till under alla år med mer eller mindre terapeutiska sammanhang jag varit i, så har jag producerat bilder på träd. Jag har låtit mig försättas i ett meditativt tillstånd som, när jag sätter mig med en krita i handen, ger mig en bild. Alla, inklusive jag själv, har tolkat dessa träd som metaforer av mig själv.

Nyss snokade jag runt bland gamla bilder i datorn, och då kom ett av dessa träd upp. Det fick mig att tänka till.

De här trädbilderna tillsammans berättar något om min egen utveckling. Här är några exempel.
Det vänstra trädet gjorde jag 1990. Det är en stor och kraftfullt blodbok - men liksom halv. På den tiden jobbade jag i eget företag med grafisk form och utställningsproduktion. Jag var skild sedan några år och alla tre barnen bodde fortfarande kvar hemma, hos endera föräldern. I jobbet hade jag börjat längta efter något annat. Vad, det visste jag inte när jag gjorde den här bilden. Det blev uppenbart att jag kände mig halv. Min hela potential var inte tagen i bruk.
 
Det högra trädet, även det en blodbok, gjorde jag 1995. Stort och kraftigt och helt. Men bara med knoppar på sig. Något var inte utslaget än. Något ville komma ut. Jag hade så smått tagit klivet mot att arbeta med tvåvägskommunikation. Det var ett jättekliv at ta, rent professionellt och kommersiellt, och alls inte lätt att få bäring på den första tiden. Jag började med att leda och anordna mentorprogram. Det ledde min in i en ny värld, som fångade mitt hela intresse och som gör det än.
 
Hela första årtiondet på nya seklet var tungt för mig. Alla barnen hade nu flyttat - ja det var ju inte så tungt, mera roligt att följa, men innebar ett ensammare liv för mig. Min mamma var svårt sjuk och hjälpbehövande under flera år innan hon dog 2002. Min pappa dog några år senare och föregicks också av livets utförsbacke. 2007 uppdagades att jag själv var svårt sjuk. Under de här åren gick jag den omfattande utbildningen till gestalt organisationskonsult. En fyra-årig mastersutbildning som jag gjorde på sju år innan jag hade papper på Mastern. Den var krävande men också mycket givande. Min räddning.
 
Av min mamma ärvde jag denna akvarell på ett jättestort svårt sargat träd. Det trädet var jag. Stort, kraftigt med några livsdugliga stora grenar - och svårt sargad av inre röta och svåra skador av - kanske - blixtnedslag. Den bilden var "sann" nästan hela första årtiendet efter millennieskiftet.
 
Nu när jag som hastigast fick syn på den, insåg jag att den inte alls är "sann" längre. Jag är varken rutten inifrån eller svårt skadad av blixten. Trädet har läkt, både inifrån och utifrån.
 
- Det är dags att rita ett nytt träd.
 
Men det är inte bara att sätta sig och rita. Bilderna kommer till mig inifrån då jag är i ett speciellt meditativt tillstånd, och jag vet inte om jag grejar att försätta mig i det tillståndet själv. Kanske får jag ta hjälp. Jag är ju väl försedd med sådan kompetens runt mig.
 
Inger - en beställning!

Mums - en kort stund

Idag startade jag och vi, en beredningsgrupp, det nya uppdraget.
 
Jag befinner mig i en grupp som till att börja med ska förstå projektets kritiska frågor och komplexa samband, som behöver styrelsebeslut för att kunna drivas vidare. Det berör byggande med en handfull olika huvudmän som ska samsas på liten yta, det berör affärsmodell för kommersiella lokaler, det berör olika ägande i både horistontell och vertikal led, det berör järnväg, spårväg, buss, bil- gång- och cykeltrafik, det berör slirvig jordmån och arkeologi... på en liten yta med ytterst begränsad tillgänglighet.
 
Vi ska försöka bringa ordning på det tjorviga nystan av tid, rum, organisation, juridik och pengar, som det innebär att göra verklighet av storstilade planer. Det är en av Göteborgs satsningar på nytt trafiknav och förtätning av stadsbebyggelse. Vi ska medverka till att ta planerna till tredimensionell verklighet i skala 1 till 1. Det ska också till många signalskrudade gubbar med hjälm till det.
 
Mums för en som triggar igång på att bringa ordning på det som är riktigt komplext och att tillföra det mänskliga och organisatoriska perspektivet i klassiskt byggande. 
 
Det innebar att jag gick till Macforum och skaffade mig en låda som det står RUN WINDOWS ON YOUR MAC på. Jag kommer inte in på den gemensamma dokumentpoolen från min mac och var beredd att köpa en ny PC bara för det här jobbet. Men så fick jag tips om att det går att köra Windows på Macen och att med en särskild programvara så kan jag ha båda systemen uppe samtidigt och bara växla emellan. Så nu har jag ett litet krig frmför mig innan det här fungerar. Men det ska nog gå. Hej och hå. 
 
Än så länge nöjer jag mig med att vara lite förtjust över det tjorviga uppdraget. 
 
Det här är intressant. Den där stunden av enkel glädje över en framgång, den är kort. Väldigt kort. Det går bara några minuter, upp till några timmar av okomplicerad glädje innan ett nytt nu infinner sig. Oj, va mycket det är att göra, ska jag verkligen jobba så mycket med just det här, med de här, klarar jag det, orkar jag det, orkar projektledaren, grejar jag att vara ensam kvinna i gruppen, ja, en oändlig räcka med frågor dyker upp som solkar bilden av okomplicerad glädje.

Ung på nytt

Jag har varit i Stockholm några dagar. Förenat det höga nöjet att träffa tvillingfamiljen med att konsulta.

Passade på att följa med Tuva till Folkuniversitetet där hon stod krokimodell i två timmar för en grupp som går och tränar upp sig för att komma in på olika konstutbildningar. Det tror jag i alla fall. De tränade på ovana perspektiv. Tuva fick stå på en stege och ha tecknarna under sig. Eller så skulle hon ligga lågt och ha tecknarna ovan sig.

En gång i tiden var jag också krokimodell. För ABF, om jag minns rätt, mot slutet av 1960-talet. Det var för att dryga ut kassan något lite. Jag har också tecknat kroki en del under mina egna konststudier och även på arkitektur på 70-talet hade vi den möjligheten. Det är ett väldigt bra sätt att träna upp ögat, att träna seendet. Att rita det jag ser, inte det jag vet borde finnas där. Att rita ljus, mellanrum, block, tyngdpunkt, hållning, linjer, omgivning, känsla... 

Det väckte alltså en del minnen och miljön kändes bara så välbekant, även om det var hundra år sedan jag var i den. Trevligt.

Dessutom fick jag en bunt papper, några kritor och en tunn tunn blyertspenna

och med det kom jag loss. Teckningarna är gjorda på nåt mellan 30 sekunder och tre minuter.
 
- Himmel va kul det var. Jag blev som ung på nytt. Jag kände mig som en av dem. 

Uppgradering

Jag är på resande fot nu.
 
Direkt på tåget från Göteborg stötte jag ihop med Yvonne. Vi är kompisar från Härnösandstiden och jag vågar påstå att våra hjärtan klappar ömsesidigt gott för varandra. Men vi träffas inte så ofta. Våra vardagliga vägar korsas liksom inte. Därför brukar vi se till att träffas nån gång då och då. Det blir ett år mellan varven, eller mer.
 
Nu har ju jag gått och flyttat, så sannolikheten att träffas blir ännu mindre. Men jag stötte alltså ihop med henne på tåget. Vi babblade hela vägen, så jag fick alls inte gjort det där lilla i jobbet som jag hade tänkt.
 
Vi går ganska systematiskt igenom våra liv och våra barn och lite av föräldragenerationen också. Och jobbet. Och intressen utöver detta. I år var det skrivarkurs respektive SPA i Göteborg och yoga. När det är gjort, ja det brukar ta några timmar, så känns det helt och rikt och varmt och enkelt, på någe vis.
 
Som att ha blivit uppgraderad som människa.
Som att nu klarar jag mig nåt år till.
Och ska inte jag börja yoga?

Flyt

Idag är en BRA dag. Jag förmnimmer flyt i tillvaron.

Skrivarkursen - det fortsätter att komma in anmälningar. Jag börjar förstå att kursdagen blir av och att vi till och med får anledning att sätta upp ytterligare en dag. Vi hade en dag i maj i bakfickan om utifall 6 april skulle ligga lite för tidigt och bli svårt att få deltagare till. Nu kanske det går lätt att fylla båda. (Högerdämonen grymtar om att inte ta ut nåt i förskott.)

Bilbesiktningen - idag var jag över till Hisingen och besiktigade bilen. Till saken hör att jag skjutsade kollegan till Landvetter igår och då ville den nästan inte starta. Har inte kört bilen sedan mellandagarna. Nåväl. Idag fick den i och för sig en anmärkning på bromsarna fram och jag behöver åtgärda och återkomma. Men han sa att det var en verkligt fin bil. Absolut inget annat att anmärka på och dessutom av ett erkänt bra märke. Och batterier som står omotionerade vintertid brukar kunna sacka utan att de är dåliga. Det känns ju bra att ha med sig när man går i sälja-bil-tankar.

Jobbet - ja, det är bara att inse att jag inte hunnit avsluta det ena stora uppdraget riktigt förrän jag går in i nästa. Omfattningen på det nya är oviss, men det är liksom bäddat för mycket och länge. (Högerdämonen grymtar fortfarande, men jag bryr mig allt mindre.)
 
För det var då sjutton om inte tillvaron skulle kunna beskrivas som nåt sorts flyt. Dessutom med fort&lätt-kvalitéer som jag är så ovan med. Jag är så ovan, att det är som att flytet inte finns. Därför vill jag nagla fast det. I min blogg.

Vad ska man tro?

Så blev vi då klara med kursinformationen och dess presentation på hemsidan. Du kan se resultatet här. En sida om kursledaren, en sida om bakgrunden och hur vi träffades kursledaren och jag och hur idén växte fram, en sida allmän kursinfo och en anmälningssida + affisch att ladda hem: 
 
 Av bara farten blev min hemsida omarbetad och bantad från ett massa bludder.

Det gick några dagar av andhämtning innan jag idag gav mig i kast med Facebook. Med lite stöd från Marie Hellström, kursledaren, tryckte jag på knappen nu i kväll. Å vips låg det där. Efter en stund kunde jag lägga in en bild. Den blev jättestor, men va fan. Så bjöd jag in alla mina vänner till kursdagen. Tänker att om de vill, så kan de kanske förmedla till andra likasinnade. Marie bjöd in sina vänner. Närmare 400 personer har fått inbjudan.

Efter nån liten minut hade vi en anmäld och en kanske-anmäld. Och ytterligare en som kanske, och gillakommentarer och - Tyvärr inte, osv.

Sen gjorde jag kväll. Nyss kollade jag ingen. Nu har vi en mindre drös anmälningar. Om alla kansken kommer är kursen i det närmaste fylld. Men vi vet ju alla att kanske inte alls är samma sak som ett jag-kommer-besked som heller inte är samma sak som jag-betalar-och-dyker-upp.

Jag börjar undra om de verkligen vet vad de anmält sig till. Det kostar faktiskt en slant. Det är som att det inte riktigt går att tro på det hela. Jag var beredd på ett mycket blygsamt deltagande efter intensivt värvande. Och den bilden vill liksom inte lämna mig, trots dessa tecken.

Vad ska man tro om det här? Visst borde man kunna misstänka att kursen i alla fall blir av?

Om att skiljas

Under alla timmarna som jag varit improduktiv har jag också tittat på mängder med olika TV-program. 
 
Jag har sett serien om Tredje riket, alla Stalkers på TV3, Stjärnorna på slottet varvat med program från kunskapskanalen.
 
De där manliga stjärnorna på slottet, Klas Malmberg och Philip Sanden. De pratade om smärtan i att vara pappa på distans och bara träffa sina barn kortare stunder. Det väckte minnan från sisådär 20-30 år sedan. Inte för att jag var mamma på distans. Men jag var mamma med barn som vandrade mellan oss föräldrar och att vi stup i ett skulle skiljas från varandra. Det var ett zebrarandigt liv - full fart och fullt med folk i två veckor, sedan mer eller mindre total ensamhet i lugn och ro i två veckor. Så höll det på. Jag vet att jag då sa att jag aldrig vänjer mig. Men att det absolut går bra att leva så med. Jag valde att fortsätta ha ett stort professionellt utrymme, ovanligt stort för att vara trebarnsmor. 
 
Jag minns att jag tyckte helgen blev förstörd av att veta att i morgon ska allt packas ihop och då ska ni flytta till pappa. Det gjorde att jag föreslog att vi skulle vara föräldrar med två-veckorsintervall, så vi i alla fall fick en ograverad helg tillsammas med barnen. Så blev det och det är jag himla nöjd med.
 
De där männen Klas och Philip pratade också om att vara den som tog initiativ till skilsmässa och hur svårt det var att vara the bad guy. Minnen igen. Då hade jag ingen förståelse alls. Nu förstår jag det helt och fullt. Det kan faktiskt vara så att  jag finner mig i en relation där jag inte växer åt det håll jag mår bra av, De inre krafterna vill ge mig en annan typ av utrymme. Att ta initiativet till uppbrott kan innebära att det kan göra mycket ont att göra en annan människa förtvivlad. 
 
I mitt eget fall är jag både nöjd och tacksam över hur det blev. I alla fall för min egen del. Men kanske inte för barnen. Barn sitter alltid i kläm i skilsmässor. Det gjorde våra också. Det har format deras liv och de har blivit bra männsikor för det. 
 
Jag minns en annan skilsmässa då jag var the bad guy. Min företagsskilsmässa fär 10 år sedan hade sådana ingredienser - jag går under om jag inte gör det här, trots att det gör mycket ont för dig. Då var jag the bad guy. Det lär jag vara än idag. Jag bröt säkert upp på fel sätt, av fel eller oförklarlig anledning, av skäl som jag mörkade eller nåt i den stilen.
 
Sen finns det folk, som liksom fastnar i oförståelse, som grottar in sig i oförrätt och vill hämnas och upprätta sin heder. De är en typ av stalkers. Huga ligen. Den företeelsen har jag ingen egen erfarehet av. Varken som stalkare eller utsatt för en sådan. (Jo, förresten. I min ungdom fanns en stalkare i mitt liv. Fast det hette inte så då. Men det var en kille som var besatt i mig. Det var inte trevligt.) Man skulle kunna säga att mitt X och jag har en relation som präglas av stalkarens motsats. Aktivt ingen kontakt alls. Det är inte något jag är helt förtjust i heller. Men, ja, i livets dans behövs det två för en tango och, ja, du förstår nog. Det går absolut bra att ha det så med.

Återfall

I flera dagar har jag varit improduktiv. Eller. Jag har varit produktiv och flitigt sysselsatt, men inte företagsmässigt lönsam. Jag har fört en smärre kamp med mig själv om motivet till varför jag gör det jag gör. 

Det är bara att konstatera att jag fått ett återfall till gamla lustar. 


Jag har skapat. Gjort bilder, loggor, skrivit och layoutat. Ja jag har till och med djävlats med det internettiska och lagt in material på min hemsida, som jag för övrigt arbetat om radikalt. Det har varit befriande roligt. Har liksom inte kunnat sluta. Långa arbetsdagar har det blivit. Under såväl veckoarbetsdagar som helg.

 

Min sedvanliga gnällkritiker som häckar på högra axeln har muttrat om att det här är den sämsta affären du gör på länge. Det tar bara en massa tid från annat som är viktigare. Den blåögda lättsamma skaparen på vänster axel har ignorerat tungviktarens snack och bara kört på och haft kul.

 

Vänstern är som en liten spillevink som tar lätt på livet och som i grunden tycker att det nog ordnar sig och att det får gå både fort och lätt. Det är för övrigt en delpersonlighet som jag odlar. Den har fört en tynande tillvaro i mig. Högerhäcklaren har haft stor makt med sin hållning att livet är tungt och om det mot förmodan lättar, så kan gå åt hellvete när som helst. Den attraheras av det tunga och katastrofala. (Satt inte min pappa och gruffade i pessimistiska ordalag i sin fåtölj?)

 

Högerhäcklaren har klagat på alla timmarna som gått upp i rök medan vänstern haft återfall i konstfull lek. Vänstern har bara gjort. Högern har menat att det jag hållit på med är verklighetsflykt från vardagen med den dåliga beläggningen jag har just nu. Vänstern tycker det är skönt att passa på att leka lite, medans tider är. Dessutom behöver jag bädda för ett liv som pensionär, tycker den vänstra dämonen (stavning enligt Ingmar Bergman).

 

Högern fick sig en riktig smocka idag. Den blev riktigt tyst, faktiskt. Till och med kunde den tycka att det kanske inte var så dumt att ha några dagars semester med pappslöjd. Jag blev nämligen uppringd med besked om att det nu är klart med nya uppdraget. Startar redan i januari.

 

Då tänker vänstern att det här är himla kul och att det kanske är det uppdrag som är mångårigt och stort och som kan ge mig goda pensionspoäng de här sista åren innan pensionen. Sånt gillar inte högerdämonen. - TYST, säger den, inte ett ord till! Du vet ingenting om det där. Det kan falla på så mycket, så det ska du bara inte räkna med.

 

Ja så håller dom på, dom där dämonerna på mina axlar. 

 

Jag själv önskar dem god natt. För jag inväntar besök av John Blund, som verkar vara i antågande.


Sälja Bente-bilen?

Tankegångarna om stadplanering i framtiden aktualiserar något jag gått och tänkt på en tid.
- Ska jag sälja bilen?
 
Det är dyrt att ha bil i centrala Göteborg och jag använder den väldigt lite. För pengarna som bilen kostar kan jag åka mycket kollektivt och hyra bil (i bilpool, t ex) och åka taxi. Dessutom skulle det delfinansiera ett årskort på SJ, något som skulle vara väldigt skönt att ha.
 
Jag må erkänna att det sitter långt inne. Jag har varit bilburen hela mitt vuxenliv och jag älskar att kunna ta bilen och köra dit jag vill.
- Men är den frihetskänslan värd pengarna? Det finns ju alternativ. Bra alternativ.
 
Än så länge sitter jag fast i gammalt tänk. Men jag omprövar mina faktiska behov och vad jag faktiskt vill bidra med i samhället.
 
Å en sak till.
- Hur gör jag för att sälja bilen?

Björnen sover...

Har fastnat i en serie program från Kunskapskanalen om samhällsplanering av idag. Helt enkelt vansinnigt intressant. Det dras stora penseldrag om förutsättningarna för urbanisering i framtiden och det tecknas idealstäders principer. Det senare är mest bara gammal skåpmat, om än med nyare exempel.
 
En amerikan, hann inte uppfatta hans namn, menar följande.
 
Den globaliserade ekonomin har INTE kommit för att stanna, vilket många tror. Det är en företeelse som är bunden till de förutsättningar som fanns då (ungefär nu). Obegränsad tillgång till fossila bränslen, billiga transportkostnader och billig arbetskraft långt bort från oss. Detta varar inte för evigt. Åtminstone bränslet tar slut. Väldigt snart. Det kommer att påverka oss på många sätt, bl a ökad regionalisering av ekonomin.

Samhällsplaneringen har att förhålla sig till detta. Minskad biltrafik, ökad kollektivtrafik. Storskaligheten har nått sin kulmen. Gigantismen är döende. I framtiden kommer den biloberoende blandstaden att bli vinnare. Jordbrukets betydelse nära befolkningen kommer att öka. Infill, ungefär infyllnad, av befintliga städer är lösningen. I kombination med trafiklösningar som minskar bilens betydelse och ökar kollektivtrafiken. Det blir viktigt att samordna olika kollektivlösningar så att det underlättar att förflytta sig med hjälp av olika kollektivtrafik.

En annan talare nämnde ungdomars val – de är inte lika intresserade av att köra bil som vår äldre generation. De vill ha närhet till stadens utbud och de vill vara nätuppkopplade. Men de känner inte frihetskänslan och rörligheten bakom ratten som vi gjorde då vi var unga. I USA får det här vittgående konsekvenser. Det är ju ett land uppbyggt kring bilen som fortskaffningsmedel.

Jag speglar tankegångarna mot vad jag hörde då Kristin och jag var och fortbildade oss om tankegångarna kring Göteborgs utveckling. Det tycks mig som att planerna för Göteborgs stad mycket väl stämmer med ovanstående tankegångar.
 
Jag noterar också mitt eget intresse för TV-programmens teman, samhälls- och stadsplanering. Det är som att väcka en björn som sovit. Länge.

Värdefull

I Karlstad handlade jag kläder. Det var min födelsedagspresent till mig själv och ja, jag tyckte väl att jag var värd en del.
 
Nu har jag vägt kläderna och hängt in dem i garderoben. Ca 5 kilo nya kläder. För ca 8000 kr. Det ger ett kilopris på 1600 kr. Dyrare än löjrommen vi åt på nyårsafton. 
 
Nu är man värdefull.

Skrivardag i april

Igår träffade jag Marie H. Vi sågs första gången under skrivarveckan på Åsa Folkhögskola för 1,5 år sedan. Hon bor i Kungsbacka söder om Göteborg. Sen dess har vi träffats några få gånger och pratat skrivande. Sen sist har hon slutat sitt jobb och ska nu hitta andra vägar för försörjning, samtidigt som hon vill kunna ägna sig åt skrivandet mer. Hon har några skrivarkurser på gång.

 

Vi lunchade ihop och pratade och pratade. Ända till klockan 17. Vi kom att prata om hur man blir en välläst bloggare. Man skriver om sex eller mode, man talar illa om andra i rappa sarkastiska uttalanden, man är allmänt to much och crazy framför en web-kamera eller så är man relativt ung och svårt sjuk. Jag kvalificerar alltså inte in i nåt av framgångskriterierna och avser inte att satsa på något av dessa inriktningar.

 

Vi pratade om det skrivande vi båda håller på med. Hon deltar i ett projekt ”Skriv ditt liv” och hon har sannerligen att gräva i. Hur intressant som helst.

 

Samtalets kringelikrokar ledde fram till en skiss att genomföra en skrivardag tillsammans en lördag i april. Jag är med mitt företag arrangör och hon är ledare och vi tänker hålla till i Albert Hall, min förenings gemensamhetslokal.

 

Det är lite pyssel med det här och absolut ingen affär för mig. Ja, egentligen inte för henne heller, ingen stor affär i alla fall. Men för henne innebär det att prova sina vingar utanför ett bildningsförbunds affärsmässigt anorektiska regelverk och för mig kan det ge en intressant privat kontaktyta med likasinnade.

 

I den bästa av världar kan vi relativt enkelt samla en grupp på max 12 personer med lust att stimuleras i sitt skrivande. Och gärna att de vill fortsätta att träffas i någon form och betala en slant för det.

 

Det känns lite kul, faktiskt. I all enkelhet.


Nät etik

Vi kom att prata om oroligheterna i Göteborg härförleden, då det blev upplopp i samband med kränkningar av många tjejer på nätet. Problemet är känt sedan länge och alla skolor har att förhålla sig på ett eller annat sätt till att förmedla god nät-etik.

 

I skolan, där Cissi är rektor, har de under en period systematiskt jobbat med frågan och då minskade oron bland ungdomarna. Det startar med tjejbråk, skvaller och baktal om vem som legat med vem, bedragit vem, lögner och förtal etc och sen hänger killarna på.

 

Det kan bli lynchstämning i större hopar av ungdomar och detta behöver stävjas omgående. Det är bara en viktig skillnad. I glesortskommunen finns ingen polis att tillgå inom rimlig tid. Inte en enda en. Där får personalen snabbt ingripa, identifiera de drivande, sära olika grupper åt, prata med ungdomarna och, för att vinna lite tid, släcka ner intranätet en stund.

 

Här fick jag inblick i frågan utifrån ett storstads- och landsortsperspektiv.


Nyår

Jag var i Karlstad hos Ingrid- och Ola-familjerna. Dygnet hos Ingrid och Anders var himla mysigt. Dels kunde jag konstatera att Ingrid var hyfsat pigg, med betänkande av de fakta jag besitter om hennes hälsotillstånd. Det var gott att se. Jag passade på att få support från henne i färdigställandet av skjortan till Cissi. Det blev ett dygn av prat och pyssel varvat med god mat. Och dryck. Härligt.

Hos Ola och Cissi var det som det brukar – en orgie i god mat. Eller - som vi sa då vi åt löjromstoast, hummerpasta, revbensspjäll och rödkålssallad, parmasallad med chevrekrutonger, chokladmousse, citrussallad etc etc – Det här var ju riktigt gott, i all enkelhet.

Tyra-myran är bara hur ljuvlig som helst, men också en bestämd ung dam som vet vem hon vill bli matad av och vad hon vill leka med just för tillfället. Två små tänder har hon också.

RSS 2.0