Vi verkar inte ha hört samma program

Min hjärna roar sig. I det där lugnet som jag ska inta, går hjärnan på nåt sorts stillsamt högvarv. När jag diskade nyss kom jag att tänka på Anja Perssons Sommar-program och de kommentarer jag hörde från folk i TV-soffan i morse.
 
Vi verkar inte ha hört samma program.

Med bestämdhet sa soff-folket att hon kom ut ur garderoben och meddelade att hon var homosexuell. Det hörde jag henne inte alls säga. Däremot hörde jag henne säga att hon i hela sitt liv känt att det är killar hon attraheras av och vill ha. Och att det svåra och omtumlande i den situationen som uppstod var att hon upptäckte att hon kunde känna kärlek till en kvinna. Stark kärlek. Attraktion. Erotik.

Om det tänker jag några saker.
1. Vi, folket, har ett behov att etikettera och facka in folk i begripliga boxar där de hör hemma och bör stanna kvar för att inte förvirra. För att förstå det Anja sa, behöver vi etikettera henne som homosexuell. En gång homosexuell, alltid homosexuell.
2. Den tid vi lever i möjliggör långt fler, komplexa och nyanserade kärleksrelationer än den homo- eller heterosexuella. Könsidentiteterna förändras och det är en evolutionär process. Den möjliggör olika former av kärlek mellan människor, oavsett kön. Därav att man kan gå från en heterosexuell, till en homo och sen tillbaka till en hetero. För att nu använda de där etiketterna.
3. Det måste vara omtumlande att upptäcka att man inte passar in i de där etablerade boxarna. Det har jag nån sorts förståelse för, hur jag nu kan ha det.
4. Det är inte Anja det är fel på. Det är allas vår stela svart-vita uppfattning om kärlekens ramar och villkor som ställer till det. Det får dramatiska konsekvenser hos de enskilda personerna.
 
Ja, så här håller min hjärna på. Nu cykeltur. Ska bli intressant vad hjärnan tänker ägna sig åt då. Bortsett från att vara rädd för att kollidera igen. Jag vill helst ha hjälm på mig jämt. I vart fall utomhus.

Rapport från ett sofflock

Jag är konvalescent efter cykelkrock med påföljande hjärnskakning i måndags. Jag känner mig på ett vis som en skalbagge på rygg. Klarar inte att göra så värst mycket, helt enkelt. Finlir och precision i motorik och tanke är inte min bästa gren just nu. Men lite klarar jag. Känslolivet har jag kvar och förmågan till fascination.

Därför summerar jag några intryck från de senaste dagarna som osedvanligt givande. Kanske, om jag beskriver dem, förstår jag vad som var så värdefullt. Just nu, innan jag formulerat mig, har jag inte den blekaste. Det rör sig om vitt skilda upplevelser, sammanhang och teman.

Min allra som käraste urolog, som jag gjort slut med (läkare-patient-relationen alltså) för att istället bli väninna med, var på besök några dagar i veckan. Hon duschade mig med mustiga berättelser ur sitt liv. Hon har många kontakter med människor från långt-bort-i-stan som hon fått av au-pair-vistelse och studier i Frankrike och under sin karriär som urolog på internationella konferenser. Berättelserna lever ett fritt luftigt liv i min – ömma – hjärna med en stimulerande effekt. Det handlade om kapabla intelligenta öppna människor som inte haft de bästa förutsättningarna, till att börja med, men som gjort viktiga saker för …. Ja, jag vet inte vad. Det handlade också om förunderliga sammanträffanden på förunderliga platser på vårt jordklot. Det var en förtrollad stund.

Idag började jag jobba. Vi hade ett möte, som vi kallar för Buljong-möte, och som syftar till att vi ska kondensera och lära av det uppdrag vi har, och som vi menar att vi genomför otraditionellt. Vi är ute efter att kunna sätta spår för eftervärlden, kanske först och främst till vår ointresserade beställare. Det är ett öppet utforskande utan att ha något facit. Vi är en mindre grupp som träffas då och då och kokar ihop soppan. Idag kunde en av oss kockar inte närvara och jag var lite defekt i hjärnan och min kollega kom neddimpandes från en närståendes begravning och… ja, vi var kanske inte alldeles på topp. Men hej vad det gick bra. Inte vet jag heller hur det gick till, men värdefullt var det. För mig, för oss. Jag var närmast rosig om kinderna av stimulans när mötet var över två timmar senare. Vi behandlade ramar för projektarbete i byggsvängen, offentlig upphandling av totalentreprenad eller delad entreprenad, löpande räkning eller fast pris, om att samverka med andra som har ett annat ramverk för sin existens, om möjligheterna som ligger i stora projekt och deras begränsade överförbarhet till mindre projekt, om finslipning och förbättring av rådande arbetssätt och om möjligheten att genomföra helt avgörande och genomgripande förbättringar – med ganska enkla medel. Högt och lågt, huller om buller.

Så var det dags för den tredje stimulansduschen. Trita Parsi, dagens Sommar-pratare. Invandrare från Iran, upplevde utanförskap i Sverige, både faktiskt och skapat av egen kraft. Om Sveriges syn på invandrare som hjälpbehövande / problem – och inte var det stärkande för honom att bli betraktad så. Han tog avstånd, ställde sig utanför. Växte upp, studerade vid Handels och inriktade sig på internationella relationer, gifte sig med en multikulti kvinna (alltså med arv från flera olika kulturer), doktorerade i USA och ägnade sig främst åt Iran, USA och Israel. I USA upptäckte han hur svensk han var. Den svenskheten han så kraftfullt tagit avstånd från. Han kom på sig själv med att han måste vara borta från sitt hem för att kunna uppleva det som hemma. Detta absurda faktum fick honom att tänka om. Att bejaka alla kulturella identiteter han bar på. För en sån som han kan inte bara vara en sort, han är många. Hans barn har fått var sitt irankst, arabiskt och fornnordiskt namn för att markera multi-kulturaliteten. De firar numera alla sina kulturers helgdagar, Iranska nyåret, midsommar och julafton, thaks giving etc med inlevelse. Han berättade också om sina aktiviteter inom det storpolitiska området. Han vill att USA ska stötta utvecklingen av mänskliga rättigheter samtidigt som de för samtal om nedrustning. Inte vapensnack först, mänskliga rättigheter sen. Ett sånt program får mina kinder också att rosas.

Egentligen hör nog Anja Perssons Sommarprogram hit också. Hon var väldigt personlig i sitt identitetsberättande, och det var väl rörande i sig, men jag kopplar på en extra intresseväxel när hon berättade hur hon tänkt ut det hela i relation till massmedia och hela svenska folkets tyckande.

Nå, vad finns det för gemensam nämnare i det här? Det skulle väl vara jag. Skalbaggen på rygg som inte förmår särskilt mycket just nu, varken mentalt eller fysiskt. Vare sig jag ligger och sprattlar på rygg eller om jag fnattar runt, så inspireras jag av utforskandet, det nya okända, de olika kulturerna, mötena, de nya tankarna, berättelserna, det oväntade, det absurda, det paradoxala… Och så handlar det om sambandet mellan det individuella perspektivet och det organisatoriska och samhälleliga, om det strukturella och kulturella. De är varandras förutsättningar, det ena kan inte finnas utan det andra. Hur mycket vi än önskar att kunna renodla och begränsa synfältet. (Är jag organisationskonsult, eller?)

Jag känner mig duschad av sådana kvalitéer, här där jag ligger, på sofflocket och filosoferar. Och jag klagar inte det minsta över det.

Långsamt bättre

Sommarprogrammen är en gåva för mig som konvalescent. Nu förhöjer Karin Falck min tillvaro.

Nyss frukosterade jag med mina gäster. Jag är hungrig men vill inte äta och det är lite kitsligt med vad jag ska peta i mig (och det, mina vänner, är olikt mig!). Fick en lång rad berättelser om K.s liv som både svensk och västafrikansk prinsessa. Jag ska inte återge dem, för de ska förhoppningsvis bli en bok. Kanske film. De mustiga berättelserna var uppiggande under en morgon som i övrigt var ett bakslag för mig.

Gårdagen var lugn och fin, vad huvudet anbelangar. Jag vilade hela förmiddagen och tog mig en tur till närmsta affären på eftermiddagen. Slogs av att allt var så luddigt där ute. Kunde se lite skarpare genom att kisa med ögonen. Men luddigt var det allt. I morse läste jag på om Hjärnskakning och såg då att dimsyn var ett vanligt symtom. Nåväl, jag handlade, gick hem och diskade, lagade en enkel sallad till mina gäster och sen var jag liksom lite trött och lade mig på soffan en stund.

Vi åt på min balkong. Premiär för intagande av en måltid där. Jättetrevligt.

Jag behöver skaffa nån sorts möbel som kan vikas ihop/vikas ut och vara bord för ätande gäster. Och en trätrall. Det ska bli roligt att fixa framöver.

Jo, jag drack ett glas vitt vin. Eventuellt skulle jag inte ha gjort det. Det läste jag idag, att alkohol är olämpligt vid hjärnskakning. Aja baja. Jag tänkte mig inte för där.

Mot slutet av kvällen kände jag mig lite kallsvettig och svirrig i huvudet. Kändes som jag skulle kunna svimma. Soffan igen.

I morse vaknade jag med stickande huvudvärk och lätt illamående igen. Så nu tar jag det åter lugnt här på soffan. Och låter mig alltså underhållas av Karin Falck. Jag blir bättre och bättre, men det går lite långsamt. Kan inte påskynda läkandet. Det är bara att vänta in, förstår jag.

Nära ögat

Nu vet jag nåt om hjärnskakning.

Den där olyckan fick efterföljder som jag inte begrep då jag skrev sist. Igår morse messade jag till Tuva och Leo om att jag mådde illa och hade ont i huvudet. En vettig människa skulle dra nån sorts slutsats av detta, men det gjorde inte jag. Faktiskt. Jag tänkte bara
- O nej, inte migrän, nu också!

Tuva och Leo fattade. Tuva ringde omgående upp och beordrade mig att ringa sjukvårdsupplysningen och berätta vad som hänt, och att inte underdriva situationen.
- Å sen ringer du upp mig på en gång och berättar vad dom sa.
- O nej, inte nu. Jag orkar inte. Jag vill inte. Jag mår för tjyvtjockt för att härja med sjukvården.

Det kändes oöverstigligt att leta rätt på telefonnumret till sjukvårdsupplysningen, jag mådde illa av att titta på datorskärmen, där siffrorna 1177 gick lätt att hitta.

För att göra historien kort. Jag råddes uppsöka akuten på Sahlgrenska. Duschade av mig. Kräktes upp morgonfilen i imponerande kaskader, i sängen, på mattan, i papperskorgen, i köksvasken, i handfatet och på nattlinnet i sängen och på mattan igen. Tog taxi, mådde tjyvtjockt, satt i flera timmar och väntade på min tur, frös, blev kollad och befunnen hjärnskakad utan inre blödningar. Jag klarade att blundandes peka med pekfingrarna på nästippen och att stå stadigt med fötterna samman.

Jag fick också veta att hjärnskakningar kan ge sig till känna dagen efter, ja till och med förvärras andra dagen efter. Och sitta i flera dagar, ja till och med flera veckor, i sällsynta fall någon månad. Jag kommer troligen få koncentrationssvårigheter och bli trött. Om jag blev sämre skulle jag höra av mig. Om munnen börjar hänga eller om jag får känslobortfall eller stickningar i ena armen behöver jag uppsöka akutvård.

Nu äntligen började jag fatta. Det hade inte gått så bra som jag först trodde. Å andra sidan, det hade kunnat gå riktigt illa.

Tog taxi hem. Spydde som en katt igen några vändor. Sen somnade jag. Hela resten gårdagen sov jag. Min fd urolog K, numera vän K med dotter L har kommit på besök. K, som flytt sitt sjukvårdande arbete i Sundsvall kom att bli min hemtjänstpersonal. Hon sköljde av spykläderna, tvättade dem och hängde tvätten, bäddade rent min säng, sa åt mig att inte sova mer än 1-2 timmar i sträck och att ha koll på att jag var någorlunda lättväckt. Därför satte jag min väckare på ringning var 1,5-e timme.

Tyvärr funkar det inte så bra att skriva, messa, se TV. Allt med preciserad syn är jobbigt. Hörsel funkar bättre. Har idag avverkat Spanarna på radio och nu även ett sommarprogram med Chrisitna Lamperud-Önnerud. (En obotligt innovativ människa, full av kraft. Stön!)

Att jag nu skriver dessa rader är ett friskhetstecken. För så är det. Jag mår bättre idag. Även om det fortfarande känns skakigt. Ämnar följa råden om att ta det lugnt.

Tänker av och till på hur nära det var att ha gått riktigt illa. Hjärnblödning, inre blödningar, benbrott etc är inte så kul, tänker jag. Därmed konstaterar jag hur bra det ändå gick, även om det var nära ögat. Jag är också nöjd med att tidigt ha berättat om olyckan för Tuva och Leo, för att få hjälp med bedömningen av situationen. Så pass mycket sinnesnärvaro hade jag och jag förstod att omdömet kan falera när hjärnan fått sig en smäll. Det visade sig ju behövas.

Blä

Igår krockade jag med en annan cyklist på hemvägen från P-huset i Olskroken. Det finns ett litet parti vid bron över motorvägen där sikten är skymd av pelare och ja, där dök han upp i hög fart och ingen av oss hann väja. Minns inte så mycket av det hela, bara att det small rejält nånstans och att jag sen var på väg handlöst i asfalten.

Det märkliga är att vi var oskadda båda två. Han var en stark yngling och betydligt snabbare upp. Han gav mig ett handtag att resa mig, kände mig som ett skåp, och sa att det var våra hjälmförsedda huvuden som tjongade i varandra med en smäll. Tack och lov för att jag skaffat mig den där andra hjälmen.

Cyklade vidare med en lätt förvriden cykel och med en undran över hur jag mådde, egentligen. Genomförde ett möte. Noterade att jag kunde stå stadigt, tänka klart och tala redigt. Konstigt, inga blessyrer, inte en skråma ens. Inte ens ont. Men en buckla på datorn och en vriden cykelkorg vittnar om att något hände.
 


Kontaktade Tuva och Leo för att i alla fall berätta. Det kan ju komma reaktioner efteråt. De tog meddelandet på allvar. Bad mig ringa senare och bad om telefonnummer till någon granne att kontakta om… och att jag skulle lämna dörren olåst.

Väl hemma fixade jag mig en enkel middag och sen… Sen kom tröttheten. Och värken. Jag fick ont i hela kroppen kändes det som. Ville mest bara sova. Vilket jag gjorde, med en värktablett till hjälp.

Några timmar senare kom mitt främmande som planerat. Jag har besök från gamla hemtrakterna. Det där med att handla och bulla upp trevligheter hade jag skippat, på grund av olyckan, men det var trevligt ändå.

Nu har det gått en natt och jag har huvudvärk, mår illa och har några ömmande fläckar på kroppen. En punkt på bröstet (styrstång?), en fläck på vaden, en fläck på lårets ovansida. Ska nog ta det lugnt idag. Om situationen tycker jag
- Blä

Ante mig - akta dig

Häromdagen, i onsdags tror jag det var, blev jag uppringd på kvällskvisten av en person som representerade nåt elbolag. Jag hade just parkerat bilen och stod vid cykeln och skulle cykla hem, trött efter en hel lång arbetsdag. Hörde dessutom illa där i trafikbruset, men förstod att han hade ett erbjudande om billigare el. Bad honom ringa om en timme.

Det gjorde han. Nu satt jag hemma, antecknade noga företaget i fråga. Energibolaget i Sverige AB. Han ville bara bekräfta de förmåner jag åtnjutit i avtalet med företaget ifråga.
– Ursäkta. Du menar väl att du vill berätta om det erbjudande du har till mig.
– Mummel mummel, ja.
– OK, låt höra.

Jo han erbjöd lägre kostnad an vad jag har idag.
- Fast pris 59 kr i månaden. Vad betalar du idag?
- Hur kan du säga att du erbjuder mig billigare el utan att veta vad jag betalar idag?
– Mummel mummel.

Jag bemödade mig om att gå in och kika på mina fakturor. Jag betalar både för trafiken och för elförbrukningen. Vi missförstod varandra en stund om vad hans erbjudande egentligen avsåg. Till slut menade han att det var elförbrukningen. Och jodå, jag betalade under vintern mer än 59 kr. För trafiken betalar jag 60 kr.
- Då är det väl klart då?
- Har du nåt skrivet om det här, som jag kan titta på?
- Ja visst, du får ett avtal om detta. Där står allting tydligt och klart. Nu ska vi bara prata in anmälan.
- Stop, här pratas inte in nånting. Jag vill i lugn och ro titta på ditt erbjudande och ta ställning när jag inte är så trött som jag är nu. Jag vill försäkra mig om att jag fattat ditt erbjudande rätt.
- Nej, nej, det är bara en intresseanmälan.
- Jag vill se det skrivna först.
- Vi jobbar inte så.
- Så jobbar jag.

Så här höll vi på, ett par rundor. Han ville ha min röst på band och det ville inte jag. Till slut la han bara på luren.

Det väckte min nyfikenhet. Googlade på företaget. Hittade en uppsjö varningar och kommentarer om aggressiv vilseledande marknadsföring.
- Ante mig.
- Alltså. Akta dig. Akta dig för Energibolaget i Sverige AB.

Knä-artrosskola

När jag åkte till Karlstad var jag invalid med intensivt värkande knän. Tänkte dystertankar om ett fortsatt liv i smärta där just inget kan förbättra situationen.
 

Nu vet jag bättre efter att ha gått i artosskola hos sonahustrun Cissi. Det knivskarpt onda tyder på inflammation och den kan dämpas med, typ, Voltaren. För övrigt finns en enkel knäövning att göra för att stärka muskulaturen runt knäskålen. Den påminner om vad Tuva tipsat mig om att göra, men är något förtydligad. Den gör jag nu och då. Cykel och vattengympa är skonsamt. Träningen ska vara lätt och ofta. Helst inte så långa pass per gång utan istället ofta. ”Aktiv vila” är ett begrepp att hålla sig till och innebär att vara aktiv med skonsamma rörelser. Jag kallar dem ”Lätt och ofta”.

 

Jag kom till Karlstad som invalid, en som knappt kunde gå och lämnade Karlstad rörlig med endast lätt ömmande knän. Det är verkligen hoppfullt.


Midsommar i Karlstad

Jag har varit hos de mina i Karlstad och midsommarfirande hos dem.
 
Den här tårtan blev fotad som om den vore värsta kungligheten. Det var den i och för sig värd, för den var hemlagad av Cissi och verkligen mycket god.
 
Jag gossat med barnbarnet Tyra över midsommar. Lärt känna henne lite mer. Hon är och blir nog en dam med integritet, socialt inriktad och med stor nyfikenhet på livet. Det värmer i både hjärta och mage att tänka på henne, nu när jag kommit tillbaka till Göteborg igen.
 
Tyra fick en present av mig.
 
En floppe-tält-säng. Eventuellt är den till belåtenhet, även om familjen som sådan inte är särskilt camping-trakterade.
 
Konstruktionen är fiffig. Man frigör en rem och flopp, så är tältsängen på plats. Vid tilfälle ska jag lägga ut en filmsnutt på miraklet. Tvillingarna har också fått var sina floppsängar. Det är för övrigt tvillingföräldrarna som tipsade om floppsängarnas existens. Tillverkas i Holland och vi har importerat dem därifrån.


Vi hälsade på mina kompisar på Hammarö och dit tog vi bilen. Just nu undrar jag hur föräldrarna ska transformera Tyras kraftfulla ovilja mot att åka bil till något som åtminstone är OK en stund. Jag förundras över att en liten dam på snart 4 månader praktiskt taget inte sover på dagen. Hon tar några power-naps vid bröstet, det är allt. Att slumra till i en bil är bara att glömma.
 

Det var också mysigt att träffa Ingrid och Anders en stund. Vi har känt varandra sedan Lundatiden, ätit matlag tillsammans och följt varandra lite perifert, men ändå kontinuerligt, genom åren. Barnen föddes, föräldrarna döddes och en och annan sjukdom har gett oss ärr i livet. Så som det är när man levt dryga 60 år. Overkligt att tänka på att vi känt varandra bortemot 40.

Jag fick av Ingrid återkoppling på mitt bloggande. Hon sätter värde på att hon får följa mina tankar, min tankevärld. Det känns bara bra, eftersom det är just det som är stimulerande att formulera mig kring. Tummen upp för det sammanträffandet.

Sorgetår

Rubrikvalet blir lätt då den förra bloggrubriken var glädjetår.
 
Nu är det uschligt med min hälsa på det där harmlösa sättet. Jag är inte döende, precis. I alla fall inte mer än vad vi alla är. Men jag har ONT. Kanske är nuvarande smärtsamma tillstånd ett resultat av ansträngningen i måndags + att jag verkligen verkar ha fått artros. Värken bara tilltar.
 
Tog mig en cykeltur i går morse också, enligt upplagd plan. Nu vet jag mer om Skansen Lejonet, dit jag cyklade. Glömde kameran. Besöket väckte tankar om hur tiderna förändras. Skansen byggdes på 1600-talet för att vara en modern försvarsanläggning vid Göta älvs mynning. Den kom aldrig att användas. Tiderna hade förändrats.
 
I alla fall. Igår, senare på dagen var jag på fotosafari (i jobbet) i våra 3 x 5 trapptorn, alltså tre torn på 5 platser. De bekläs och fixas med i stor frenegi. Jag klättrade upp och ner, letade efter folk att prata med och fota. Träffade personer som fängslade mig. T ex två syriska svetsare. Jag fick en kort pratstund med dem och vet en hel del om hur det kom sig att de jobbar här, var de bor (Norrköping) och hur det är att leva i Sverige med många anhöriga i det krigsdrabbade Syrien. Hörde senare, av en platschef, att de betraktas som mycket skickliga yrkesutövare. De är värda en egen blogg.
 
Klättrandet gjorde mig lite svettig på kuppen. Och, ja, nog hade jag ont i knäna alltid. Särskilt det ena. Och fötterna. Enerverande.
 
Det blev bara värre och värre. När jag cyklade hem på kvällen skrek jag av smärta av att ta några enkla cykeltag. Det är som att ha rakhyvlar i knäna. Hemma konstaterade jag att jag är smått invalidiserad och att jag har rejäl vilovärk också. 
 
Det är orsaken till mina sorgetårar. Läser om artros att man inte gör nåt mer än att träna och kanske ta smärtstillande. Försöker intala mig att jag BARA har ont i knäna och fötterna. Jag har inte ont i axlar och rygg, inte höfter och mestadels inte händerna. Men jag lyckas inte särskilt bra att muntra upp mig. 
 
Nå, det ska väl gå att leva med det här också. Behöver lite tid att vänja mig bara. Lära mig kroppens gränser. Tänker att måndagens övning nog var katalysatorn till den här värkförsämringen. Ny är den inte. Jag har haft värk i skov sedan januari. Och varit till läkare som uteslutit propp och cancer, och som sa att det nog var artros.

Glädjetår

Undersökningen – ja, det såg bara fint ut. Ska kollas en gång per år i totalt 15 år. Tio år kvar, alltså. Att ha klarat sig i 5 år ger mig en utomordentligt god prognos, fick jag veta. Å så fick jag veta att den amerikanska befolkningen behöver längre behandling av tuberkulosbakterier än den skandinaviska, för vi har naturligt utsatts för större dos av tuberkulosbakterier. Den avbrutna behandling jag fått för fem år sedan är tillräcklig enligt hans sätt att se på saken. – Jaha. Där ser man. Väldigt trevliga besked.

Messade en rapport till dotter Tuva. Hon svarade med att skicka en liten film på Hedda som står på alla fyra och tar sina första kryptag medan hon frustar och tjuter av förtjusning. Himla gulligt. Det blev en liten tår av glädje där. Av både ena och andra anledningen.

Annedal och Landala

I måndags fick jag mig en riktig motionsdusch. Jag tog mig den där morgoncykelturen jag beskrev tidigare. Redan kl 9 var det dags för nästa övning. Jag skulle tittas i blåsan på Sahlgrenska, en rutinundersökning och den första här i Göteborg, och jag cyklade dit. Det blev ett äventyr.

 

Använde GPS-en i mobilen med inställning gå för att få vägvisning. Det började bra. Svängde av hitom Hagakyrkan och cyklade mot Sahlgrenska.

 

 

Upptäckte ett område i Landala som jag fascinerats av tidigare. – Jaha, är jag här? Fortsatte vidare utefter Carl Grimbergs gata och så kom jag till nästa bekanting, Konstepidemin. – Jaha, är jag här? Jag skulle ta till vänster och efter lite snirklande bland vägbyggnadsarbeten hittade jag en gångväg in i ett skogsparti. - Wow, va häftigt, tyckte jag.

 

Ganska omgående blev det häftigt på ett annat sätt än jag tänkt. Vägen gick uppför. Och uppför. Och uppför. Den var ju närmast lodrät. Pulsen steg, svetten lackade och jag flåsade, alltmer stressad för klockan tickade också. Gnetade på och kom upp på toppen till slut. Stora hyreshusbumlingar. Snirklade ut på Guldhedsgatann efter diverse GPS-kollar och äntligen hade jag Sahlgrenska i sikte.

 

På nätet hade jag googlat och letat rätt på vart jag skulle. Bruna stråket 11. Nu vidtog nästa tjorv. Det var inte så lätt att hitta bland alla byggnadsarbeten och skyltar om att verksamheter bytt plats. Till slut frågade jag en person i vårdkläder. - Bruna stråket 11…. Men där är ju mest bara administrationsverksamheter! Jag visade kallelsen och då upptäckte hon att det stod längst upp till vänster på kallelsen att jag skulle till blå stråket 5. Där stod det som jag letat efter, nämligen platsen för undersökningen. Blå stråket 5 vet jag nåt om. Det är ju huvudentren. – Hur kommer jag dit? 

 

 

- Du kan gå in här, då kommer du in bakvägen.

 

Så kom det sig att jag kom till receptionen tre minuter sen, genomsvettig i hår och kläder och illandes röd i ansiktet av ansträngning. Om själva undersökningen skriver jag i en särskild blogg.

 

Cyklade hem och det blev en upptäcktsfärd det med. Från Guldhedsgatan förirrade jag mig i ett bostadsområde i Landala och lät mig bara ledas via cykelstråk av min nyfikenhet.

 

 

Jag kom att cykla förbi ett fort, som förbryllade mig. -Vad är detta?

 

 

På GPSen heter fortet AB Fjäderborgen. 

 

 

Åke Göranssons Gångväg hade jag cyklat på. Senare fick jag veta att det är en badmintonhall. Därifrån var det lätt att hitta hem via Viktoriagatan och Nya Allen.


Men snart så

Nu pågår beteendeförändring. Det är inte så att jag är latare nu än tidigare, nej, tvärt om. Men det är ett större krig i mig nu. - Tänk att det ska behövas så mycket inre snack i hjärnan för det lilla jag gör. Hade jag inte haft veckosamtalen med mina hälsocoacher så är jag säker på att jag hade maskat ännu mer.

 

Det är inte rimligt. Tillsammans har vi hittat på det så att det ska vara så himla trevligt och roligt. Alltså, bättre kan det inte bli.

 

Ändå finner jag mig ibland, oftast helgdagar, i att ta det lugnt på morgonen med en känsla att snart så, snart ska jag ge mig ut på det där trevliga, vad det nu är. Jag njuter av frukost, tidning, spel, korsord, kanske lite bloggande… och timmarna går.

- Men snart så. Sen kan jag få för mig att baka, teckna, laga mat, fixa med nåt i hemmet, ladda hem appar, söka info på nätet, tvätta… och så går några timmar till.

- Men snart så. Få se, vad är det för väder ute? Om det är fint, så tänker jag - Snart så, innan det blir sämre väder. Regnar det vidtar ett inre lugn. - Shit, det regnar! Då kan jag med gott samvete hålla på med det jag håller på med. Bortemot 20-tiden på kvällen ska solen snart gå ner och då undrar jag hur vettigt det är att ge mig ut. - Asch, jag behöver inte göra det NU. Jag tar det i morgon istället.

 

Så kan jag hålla på. Hela dagen har jag alltså ägnat mig åt motion utan att göra det. Bara tänka.

Men, som sagt, jag får EN DEL gjort, som jag kan avrapportera till de mina. Och det jag gör mår jag bara bra av. Det finns inget ont att säga om det.

 

Så här vill inte jag ha det. Upp med mig och gör det där som ska göras, trevligt eller inte, på en gång på morgonen och njut sedan hela dagen åt den fräschör som infinner sig i att ha gjort det. Detta har även mina coacher kommit på, så jag är ordinerad morgonaktiviteter i första hand.

 

Jag vill ha slut på det där inre kriget. Jag vill vara hyfsat vältränad och i normal vikt, helst utan den ständiga värk jag har nu i fötter och knän.

 

Det bästa jag kan säga om situationen är att detta inre krig inte skulle pågå om det inte var beteendeförändring på gång. Mitt kroppsliga system skulle inte protestera då. (Eller, det gör det. Systemet protesterar med onda knän och fötter!) Och det är väl gott och väl. Men jag vet att det är tillfällig förändring. Jag har ett långt liv av erfarenhet av att Latmasken brukar vinna i långa loppet. Eller, lite mer uppbyggligt formulerat, Latmasken brukar ta ut sin tribut i långa perioder.

 

Nu är jag ute efter bestående förändring. Så det är väl bara att leva med det inre kriget tills Latmasken förtvinar. Och ha bra stöd, så länge kriget pågår.

 

Den inre domaren är hård nu då den säger – Hur många personer har inte varit ditt personliga stöd under ditt liv. Alltså, jag bara frågar.

 

Å så är kriget igång igen. Hej och hå.

 

Nåväl. Nu i morse tog jag en cykeltur kl 7 på morgonen (och hittade en undergång under Ullevileden bortöver Gårda. Toppen!) och om en stund blir det en tur till Sahlgrenska då jag ska på en rutinkontroll.

 

- Snart så


Jag blir så himla glad

Nyss fick jag mail från kompis Ulla.

Hon visade på 7 seriestrippar om en till synes banal händelse i hennes liv. Alltså hon tappade eller skadade en tand och sökte hjälp för det. Ett äventyr i miniformat, som hon skildrade på ett lysande sätt.

 

Om det tänker jag några saker.

1 Vi gamlingar har något att berätta, vi med. Om våra liv. Om vår tid. Som borde ges offentlighet.

2 Jag har inspirerat henne med mina mer eller mindre tvivelaktiga och ointressanta projekt (se föregående blogg, den eftertänksamt bleka krankhetens blogg). Det inspirerar mig. En hel del. Det räcker långt som drivkraft för att fortsätta, även om det alls inte var mitt syfte att inspirera andra.


Vad blir det här?

Efter ett antal inlägg om mitt arbete med att lära känna Göteborg, börjar eftertänksamhetens kranka blekhet att överfalla mig alltmer.

- Vad är det för värde med detta?

- Finns något läsvärt för andra?

- Mycket tveksamt.

- Mest bara tröstlöst, tänker jag. Kan vara enskilda personliga glimtar som är intresanta.

- Eventuellt blir det bättre när jag börjar intervjua folk.

- Själv tycker jag att avsnittet om Lille Gunnar är väl så intressant som avsnittet om Sahlgrenska. Ett namn på en ettårig person på en gravsten blir intressantare än en värdig  och potent representant för Sjukvårdssverige.

 

Jag verkar dessutom ha gett upp om att dela in mina betraktelser enligt stadsdelsindelningen. Det funkar liksom inte. För den skull är det inget som hindrar att jag verkligen tar mig till alla stadsdelar.


Fotboll Stampen

Efter cykelturen satten jag mig en lång stund i vår egen trädgård, som bara är jättefin. Provade att rita av den här utsikten i min nya iPad. Har inte lärt mig att föra över en ritad bild till datorn.

 

 

 

Igår kväll mötte Sverige England i en avgörande EM-match.

 

När jag kom hem från min cykeltur mötte den här lappen mig vid hissen. Trevligt.

 

Jag anslöt till gänget i Albert Hall, vår gemensamhetslokal, bjöds på god vickning till självkostnadspris och satt med kunniga fotbollsfans och en och annan överförfriskad dam. Under 5 minuter ledde vi med 2-1 och jublet visste inga gränser.

 

Vi öppnade dörren mot Ullevi och släppte in ljudbruset. Där satt en större folkmassa och tittade på TV tillsammans. För det hade de betalat 150 kr per person. Sveriges största TV-skärm, visserligen, men i alla fall. När så England gjorde mål hördes åter ljudbrus från Ullevi. Av annorlunda tonart.

 

En minnesvärd upplevelse, faktiskt, en Go:Bit. Jag intar en snarast sociologisk hållning, för att få den ointressanta fotbollen att bli riktigt intressant. Det lyckades.

 


Trädgårdsföreningen

En sann vilsam vacker Go:Bit. Det är med stillsam glädje jag tänker på att den här fina plätten är, i alla fall nästan, min egen trädgård. Det är verkligen lyxigt. Här finns konst som jag är nyfiken på, lekparker för de små, och här finns vackra trädgårdsrum och intressanta växter (som jag inte bryr mig om vad de heter). När jag kommer från östra delen av staden kan Trädgårdsföreningen bli en kontemplativ slutsträcka på väg hem till mig själv.


Sahlgrenska

Sahlgrenska - detta röriga område av byggnader av diverse slag, som är en livlina för så många.

Den här bilden reprensenterar den där förvirrande rörigheten. Det kan också vara så att det är förvirrande rörigt för mig att ta mig an en hel stor stad och att jag projicerar min egen förvirring på delar av stadsmiljön.

 

- Det må vara hur det vill med den saken. Olika sorters utkastade hus av olika grad av permanentning är vad jag uppfattar. Alldeles intill huvudentrén, som för mig bör vara den naturliga utgångspunkten för att orientera sig vidare i hela sjukhusområdet.

- Om det inte fanns några skyltar? Jo då, det gjorde det. Och det finns namn på stråken som jag kan orientera mig efter, blå och bruna strpket, t ex. Men, likväl, den rent fysiska miljön är inte hjälpsam i orienterandet. I alla fall vid första, andra och tredje påseendet.

- Värst va gnällig jag är!

 

Ovilligt inser jag att Sahlgrenska är en livgivande Go:Bit även för mig. Jag hade ett rutinärende dit, att lämna ett urinprov, och lärde mig därmed var provtagningsenheten ligger. Jag var inte den första...

 

Jag ska inte klaga. Mitt nummer 165 kom upp på displayen på en gång. Men så hade jag läst att det var minst kö i slutet av veckan i slutet på dan, och just då var jag där.

 

Jag bekantade mig också med fiket där intill huvudentrén. Det ligger ungefär där fiket på Sundsvalls sjukhus ligger. Syndade med en smoothie, kaffe och ett vaniljhjärta.

 

Satt och tittade mig omkring och ut på den artificiella grönskan.

 

Det är nåt ogästvänligt med dessa våra sjukhus.

- Vad skulle man kunna göra för att få själva miljön mera attraktivt hälsobringande och samtidigt funka så där industriellt effektivt, som ett sjukhus behöver göra? Sjukhuset hos antroposoferna i Järna förmedlar en medmänsklighet som jag skulle önska mig fanns på svenska normalsjukhus. Och jag är medveten om att det är skilnad på produktionsskala. Men det är måhända också skillnad på förhållningssätt till den människa som ska vårdas och att den fysiska miljön också är en del i vårdbehandlingen.


Annedal Guldheden och Landala

Området med parker, boende blandat med olika sorters akademiska hus, mest med vårdinriktad och eller teknikbaserad verksamhet. Slottsskogen, Botaniska är värda egna Go:Bit-rapporter så småningom. Sahlgrenska och Chalmers likaså. Området har diverse knutpunkter som ännu så länge har ett rörigt samband i min hjärna. Linnéplatsen, Ånggårdsplatsen, Wavrinskys plats, Chalmersplatsen etc. Kan hända att den kuperade terrängen gör sitt till, men jag tycker vägar går kors och tvärs och jag vet varken ut eller in. Får liksom inte koll på väderstrecken, känner inte vart jag ska, tappar orienteringsförmågan. Platserna känns stora, liksom utslängda och jag saknar orienteringspunkter. Det blir inte bättre av att det pågår så många vägarbeten som gör att jag inte kan ta mig fram som jag tänkt. Därför är det nyttigt för mig att vara ute och försöka få stan välmöblerad i min hjärna.

 

En orienteringspunkt är min älskade kyrka Annedalskyrkan, där Alma-kören håller till. Det säger en del om körens värde för mig när jag tillåter mig att omnämna en kyrka som kär. För nåt okyrkligare än jag själv får man leta efter.

 

Guldheden verkar präglad av sin medicinska anknytning. Gatorna har namn efter olika professorer, doktorer och sjuksyrror. Landala verkar också ha fått gatunamn efter prominenta personer.


Järntorget och Haga, Linnéstan och Olivedal

Linnégatan, Linné-stan och Olivedal är liksom inkarnationen av Go:Bit-Göteborg.

 

 

Boende blandade med kommers på ett stadsmässigt sätt. Handel i bottenvåningarna, boende ovanpå. Det var här jag bodde, på Plantage-gatan hos kompis Inger, när jag började hänga här i Göteborg.

 

En flukt mot Haga från Järntorget. Den här delen av stan finns i mitt Go:Bit-hjärta.

Kungsparken och Bältesspännarparken

Parkstråket utefter Nya Allén är för mig ett viktigt ständigt återkommande cykelstråk i parken efter Rosenlundskanalen/Vallgraven. Den är en avspänd vacker transportsträcka för oss cyklister som lättsamt vill passera tätaste innerstan. Så här på sommaren sitter folk i klasar på gräset och lapar sol.

 

Själv njuter jag av cykelledens skugga under träden.

 


Inom Vallgraven

Stadskärnan stressar mig. Jag har ont i fötter och knän och när jag går där och strosar så värker min kropp och säger

-Ta mig härifrån.

 

Ytligt betraktat säger stan – Köp, köp, köp. Eftersom jag snarast är motsatsen till shop-o-holic, så får stadens lockrop ingen starkare dragningskraft på mig. Jag tar gärna en omväg via Kungsparken.

 

När det är sagt, så måste jag ändå betrakta stadskärnan som en Go:Bit. Det är ju Göteborgs hjärta utan vilken blodomloppet skulle stanna. Här finns intressant arkitektur, ett rikt kulturutbud, mängder med matställen, etc etc, så som sig bör i en storstad, sveriges näst största.


Majorna / Linné (3) och Centrum (1)

Häromdan hade jag ärende i bortre änden av stan inom Vallgraven och igår hade jag ett ärende till Sahlgrenska. Cyklade en omväg dit för att få näring till mitt Go:Bit-projekt och kom att cykla i Majorna/linne och Centrum. Det blir lite överväldigande att samla de många intrycken. Och att göra det stadsdelsvis känns alltmer ogörligt. Men jag jobbar på och så får jag se vad det leder till.


Volvogården

Vi cyklade tillbaka genom Gårda, som är ett inklämt kvarter med ömsom gammal industrirelaterad bebyggelse och omsöm supermoderna bostadshus i stål och glas.

 

kommer både mer text o en egen illustration


Danska vägen

När vi tagit adjö av Lille Gunnar cyklade vi ut på Danska vägen och konstaterade de många invandrarbutikerna. Vi passerade också Tåns kyrkogård på väg söderut. Det erinrade mig om alla kyrkogårdar som finns där i närheten. Ett imponerande antal.

 

Tåns kyrkogård är en av många kyrkogårdar i den här delen av Göteborg.

 

Efter Tåns kyrkogård tar ett märkligt parti stadsbyggnad vid. På vänster hand står stora hyreshus i närmast brutal rysk tråk-stil och på vänster hand ligger stora välskötta villor i backen. Det är som om Rosengård möter Djursholm utefter samma gata. Så småningom tar det puttinuttiga över, bortåt Överåsvallen till.

 

Vi stannade till och läste på en skylt om Dicksonska nånting, om plattläggningen på trotoaren för att någon herre skulle kunna gå torrskodd ner på stan. Villorna på höger hand blev bara grannare och grannare, säkert värda ett antal millioner kronor.


Lille Gunnar

Där på Redbergsplatsen, mittemot Östra Kyrkogårdens entré, mindes jag plötsligt Lille Gunnar. Honom passerade jag dagligen under tiden i övernattningslägenheten på Bielkegatan i Lunden. Nu fick Ulla stifta hans bekantskap, där i Östra Kyrkogården.

 

Här vilar Lille Gunnar.

 

Vet inte varför, men han har blivit så levande för mig. Han är den av alla där i kyrkogården jag verkligen minns. Kanske är det för att han fått behålla sitt familjära tilltalsnamn på gravstenen. Jättefint, tycker jag. Det finns nåt kärleksfullt över gravstenen. Ulla och jag stod där och läste på graven och filosoferade över hans och familjens öde.

 

Kanske minns jag honom för att vi upptäckte graven, mina anhöriga och jag, under vårvintern för drygt ett år sedan. Det var då som dom började vänta barn vilket senare visade sig vara en problematisk graviditet. Nu är de föräldrar till tvillingflickor som klarat sig närmast mirakulöst bra trots dåliga odds. Men så har de haft sjusärdeles coola kärleksfulla föräldrar och med samlade svenska medicinska eliten som livsbringade support. Det hade förmodligen inte Lille Gunnar, i alla fall inte den medicinska uppbackningen. Gravstenen är en Go:Bit att reflektera över, i det lilla stillsamma formatet.

 


Landshövdingehusen

Se här börjar de där landshövdingehusen visa upp sig.

- Hur gamla är de, tro?

- Och hur kommer det sig att de är signum för Göteborg, men inte andra städer.

 

Landshövdingehus

 

Turen bar vidare bland landshövdingehusen och några villor i en kringelikrok innan vi kom till Redbergsplatsen. Det är kända marker för mig. Jag bodde nära Redbergsplatsen när jag hade en övernattningslägenhet.

 


Kulturföreningshuset Falken

- Och vad är det här för nåt? Det ser intressant ut innanför fönstren.

- Studiefrämjandet, ett kulturhus? - Vad gör dom här inne?

 

Jag ställde mig att glo in genom entrédörren i tron om att jag stod där efter att stället stängt för dagen. Men där var minsann en snubbe som undrade vad jag var för en. Så kom det sig att jag pratade med en till synes övervintrad hippie, vars tänder var på väg ut ur munnen, om tider som flytt och nya tider som kommit.

 

Polisstation - kulturellt allaktivitetshus - lokaler för SFI-undervisning. Nutidshistoria i ett nötskal.

 

Han berättade att huset till en början var polisstation. På 80-talet samsades en drös teatergrupper och andra kulturarbetare i en förening, vars namn jag inte la på minnet. Han var med på den tiden. Operan repeterade på dagarna, kulturarbetarna hade sig på kvällarna. Det var kaos. Idag fylls huset av folk från jordens alla hörn som läser svenska för invandrare. Det är kaos nu med.


Olskroksgatan

När man passerar Olskrokens P-hus, där min bil fö är parkerad, och slinker ner i nordostlig riktning, passerar man en oas. Det är nybyggda hus och arkitekturen är väl inte översvallande fantastisk, men gatubilden är bedårande och planteringarna förvånande fina. Det känns förvånande med en sådan fin gatubild just här. Go:Biten heter Olskroksgatan och den är ämnad att upplevas till fots eller med cykel.

 

Bild kommer

 

Så kom vi bort mot tegelbyggnaderna av äldre sort. Jag tror helt enkelt vi var på baksidan av huset med skylten Pellerins Margarin.

 

Där i korsningen ligger en restaurang/pub som ser inbjudande ut. Även den känns förvånande.

- Jaha, finns det en pub här? Där ska jag slå mig ner någon gång. Men vi var ju ute för att röra på oss och då duger det inte att slå sig ner på en pub det första man gör. De kringliggande husen – vilken ålder har de tro? 40-tal? Eller kanske till och med 20-tal, den mera klassiska varinaten, alltså inte funkis?

 

Vi valde att gå uppför backen och gluttade in i Redbergsparken. Å här är en skola, få se, vad står det på den, Olskroksskolan? Nej, det står ju Folkskola. Ånässkolan, står det på kartan.

 

Stor och pampig skola. Med ett intressant hus intill.

- Gamla rektorsbostaden, numera administrativ byggnad? Mittemot Fritis.


Go:Bit Centrum (1) och Örgryte Härlanda (2)

Redan vid första upptäcktsfärden på cykel har mitt projekt blivit aningen problematiskt. Det faller sig nämligen inte naturligt att röra mig inom en stadsdel. Bara. Därför skriver jag om delarna så som jag rör mig, snarare än så som de är byråkratiskt indelade.

 

Igår eftermiddag ringde Ulla mig och undrade om vi skulle motionera. Vi har pratat om att använda gymmet i mitt hus tillsammans, men, ja, jag föreslog en cykeltur och det nappade hon på. Kvällen var solig och varm. Vi gjorde en tur genom Stampen, Olskroken, Lunden, Överås och tillbaka igen via Gårda.


Go:Bit Centrum (1)

Saxat från nätet: Centrum består av Guldheden, Heden, Inom Vallgraven, Johanneberg, Krokslätt, Landala, Lorensberg, Stampen, Vasastaden.

 

Jag bor i centrum, närmare bestämt i Stampen. Bostadsrättsföreningen Maltet är min utgångspunkt. Det är härifrån jag utgår i mitt sökande efter in- och uttryck av Göteborg.

 

Några första intryck

När jag tänker på Centrum ser jag framför mig tegelhus med affärer, fik och bostäder. Kanske är det Linnéstan som är sinnebilden. Även Landshövdingehusen.

 

Jag ser också för mitt inre stora sport- och kulturanläggningar i betong och glas, t ex Ullevi, Skandinavium, Svenska Mässan, Universeum. De har nåt storslaget brutalt över sig, känns allt annat än småskaligt trivsamma.

 

Trafiken - Spårvagnarna, så klart. Och tågen. Och de tjorviga trafiklederna.

 

En annan bild som kommer för mig är tiggarna. De är rätt aggressivt tiggande här i Centrum och de flesta är kvinnor i min egen ålder. En av dem står på huk i sjaviga kläder och tittar sig inte ens omkring, bara står där med rumpan i vädret, armbågrna i marken och tar plats med sitt väsen. De andra sitter eller går omkring i områden med mycke folk, utanför Centralstation och i runt Norrstan och Kompassen. De är experter på att se synd-omma ut och det gör mig arg. För helvete, ägna er åt nåt mer konstruktivt än att stå där och spela syndomma-mig, tänker jag samtidigt som hjärtat nås av ett styng dåligt samvete. Jag får intrycket av revirpinkeri och tiggerisamverkan och egentligen är jag nyfiken på hur de organiserat sig. Vi som skänker en skärva möjliggör deras verksamhet, annars skulle de inte stå där. Jag tänker inte bidra till den verksamheten. Managing by dåligt-samvete är inte min grej. Det föder ett trist samhälle. Men jag må erkänna att det känns tufft att sätta min inställning på pränt.

 

Go:Bitar

Mina gobitar är de där småskaliga miljöerna bakom, i skymundan, från det storvulna storslagna. Igår upptäckte jag t ex en gårdsmiljö intill Repslagarfabriken i Gårda. Och en skateboardpark nära Skandinavium.

 

En pilot

Man kan på ett sätt säga att jag tog första projektspadtaget på nationaldagen 6 juni 2012. För då tog jag steget att involvera andra. Jag har en pilot-person, som jag sedan en tid är lite extra nyfiken på. Hon bor i samma trappuppgång som jag. Två trappor ner. Tillsammans med henne kommer mitt projekt att utvecklas från tanke till handling. För jag tänker inte bara cykla omkring och uppleva. Jag ska också intervjua folk om sina intryck, kanske om deras gobitar.

 

Redan nu förstår jag att det kommer att ta mer tid än som ursprungligen var tänkt, alltså tre månader.

Min pilot har åkt på semester nu på morgonen och kommer tillbaka i början av juli, en vecka. Då ska vi träffas. Inget hindrar att jag börjar ändå, men det får bli i brottstycken, ett intryck här, ett intryck där. Jag får benämna dem Centrum 1:0, 1:1, 1:2 osv och senare kan det bli en sammanställning.


Go:Bit 0

En liten introduktion till mitt bloggprojekt som hälsocoacherna Tuva och Leo introducerat och som jag tänt till på och gör till min egen grej.

 

Jag ska skildra Göteborg i 10 kapitel där varje del motsvarar en stadsdel. Det här gör jag av vitt skilda skäl, bland annat för att

  • Lära känna Göteborg
  • Komma ut i friska luften, främst med cykel
  • Bli fysiskt starkare
  • Lära känna folk
  • Lära mig illustrera i nåt ritprogram
  • Samla mina intryck och ge uttryck för den på en blogg så andra kan ta del

 

Jag blir nån sorts journalist med skrivklåda eller illustratör med ritklåda eller, som nån sa i TV-soffan i morse, är man kreativ så behöver kreativiteten få utlopp i en form som passar en själv. Min form är alltså bloggens.

 

Principen jag tänker utgå ifrån är den som fått namnet Gräv-där-du-står eller Hologram-principen. Jag ska inte lära så mycket av hämta info på nätet. Nej ut med mig och upplev med alla sinnen och återge mina intryck.

 

Redan nu fuskar jag lite. Här är en översikt jag saxat från nätet. Det är en rejäl munsbit jag tagit mig an. Var och en av stadsdelarna är til folkmängden större än Härnösand, som jag närmast kommer ifrån:

 

Göteborg är från och med 1 januari 2011 indelat i 10 stadsdelar. Varje stadsdel är indelad i flera mindre områden, så kallade primärområden.

Här nedan kan du se de olika stadsdelarna samt vilka primärområden som ingår i respektive stadsdel. Det finns 94 primärområden i Göteborg.



Inte top 5

Det är Sveriges nationaldag, Maxens födelsedag (yngste sonen) och en allmänt hyfsad ledigdag med kylslagen sol.

Jag cyklade till Valhallabadet för att få mig ett skonsamt träningspass. Men tji, det var stängt. Geocachade istället. Fascineras av de upptäkter jag gör som jag annars inte skulle ha gjort. Inte hade jag inom överskådlig tid kommit till en skate-board-park nära, men helt undanskymd från, Scandinavium.

 

Det kryllade av våghalsiga barn och vuxna.

 

Inte hade jag heller upptäkt området kring Remfabriken i Gårda, med underbara innegårdar som verkar höra till Volvo.

 

Nu har jag just lullat hem från nationaldagsfirande i bostadsrättsföreningens regi.

 

Fördrink, matjessill med de traditionella tillbehören, öl, vin, snaps, sånghäfte, jordgubbsdessert, eftersnack...

 

Jag gjorde mig synlig genom att leda kaffesången, en kanon som är tacksam i glada vänners lag. Nu har jag nog blivit hon med kaffe-sången. Inte illa som ytlig identitet.

 

Dessutom har jag tagit mod till mig och bjudit upp mitt första intervjuoffer till Go:Bit-projektet. Vi ska träffas i början av juli, tidigast. Om henne, ja för det är en hona jag frågat, återkommer jag senare. Hon svarade i alla fall ja, med en gång. Uppmuntrande! Jag berättade lite om projektet och om mitt skrivande, dvs bloggande och hörde mig säga att jag inte skriver om topp 5-teman som ger många läsare. Jag skriver inte om

  1. Mode, mat och heminredning
  2. Våld och kriminalitet
  3. Kändisskvaller
  4. Sex
  5. Fotboll

 

Då infaller frågan

- Vad skriver jag om då?

 

Det är en bra fråga. Mitt enda svar är

- Jag skriver om sånt som hoppar in i och tuggas av min hjärna.

- Och hur allmänintressant är det, på en skala?

- Ja, inte särskilt, om man tänker på det fåtal läsare jag har. Men jag fick i alla fall några med- eller igen-kännande kommentarer på min senaste blogg, den om utanförskap med rubriken Viktiga lärdomar.

 

Nåväl, på frågan om varför jag skriver, har jag inget vettigt svar. Men inte är det att få tusentals läsare. Jag bloggar för att det roar mig, helt enklet. Eller ger mig nåt, svårt att konkretisera vad.


Viktiga lärdomar

När jag satt där på Lärjedalens trädgårdsförenings café och vi sångare i Alma-kören samlade oss, kände jag igen en gammal känslopalett. Jag har känt så även under våra sångtillfällen på måndagskvällarna.

 

I den där stora gruppen av körsångare känner jag igen kluster av folk. De liknar grupperingar från skolans tid. Alltså folkskolans. Ja, jag är ju så gammal så jag gått 6-årig folkskola, 4-årig realskola och 3-årigt gymnasium.

 

Där fanns innegänget av brudar som var snygga och hade lätt att prata med killarna. Ja, killarna flockades runt dem. Alltså de snygga charmiga killarna, dom som var duktiga i gymnastik. De spelade ishockey och fotboll, sprang fort och hoppade högt och långt. Ibland var innebrudarna rent av taskiga. Hade hemlig klubb om mig och frös mig ute. Det var alltid en ledare som tog befälet kring utfrysningen och de andra var flata och hängde med. Och så fanns det andra grupperingar som umgicks så att man nästan kunde se samhörighetsbanden mellan dem. Jag tillhörde inget av gängen.

 

Det är dessa erfarenheter från en liten norrlänsk håla, Byske, som för evigt fått mig att vilja till större platser med större variation av människor. Där det går att hitta gelikar som är lika eljest som jag själv. Jag är fullkomligt avtänd på små samhällen, små skolklasser och ja, jag är det minst gröna-vågiga man kan tänka sig. Jag är för evigt avtänd på att viljelöst och oreflekterat följa en ledare, bara för att få höra till och få vara med i gänget. Det har jag märkt många gånger i vuxenlivet. Goda ledare, ja, men taskiga ledare, nej. Då går jag min egen väg, även om priset är mycket högt. Goda sammanhang, ja, dåliga sammanhang, nej. Idag skulle jag säga om mig själv att jag blivit en mästare i att välja de för mig goda vägarna och sammanhangen.

 

Nutidens innebrudar i min kör, Alma-kören, är snofsigt klippta, har färgade hårslingor, är brunbrända och har raffiga smycken, diskret klädsamt smink och stilfulla kläder. De ser verkligen bra ut och verkar lägga mycken möda vid sina utseenden. Och de har bestämda platser i kyrkan, sittplatser längst fram. Gu nåde den som förirrar sig dit och tar någons plats. I känslopaletten ingår att jag inte hör hemma där. Ingenstans. Och framför allt inte bland innebrudarna. Känner en gnutta rädsla för dem, till och med. Har beredskap för taskigheter. Jag är eljest. Jag är fel. Jag är utanför.

 

Nu, i vuxna år, förstår jag ju att det här är frusna gestalter. Känslan har förmodligen mycket lite med verkligheten att göra. Jo, de fasta platserna är verklighet. Men i övrigt är det nog min barndoms utanförskap som väckts till liv nu när jag är i stora grupper av folk, som jag faktiskt inte känner. Det är riktigt intressant att uppleva hur tidiga erfarenheter dyker upp och ställer till det. Nu när jag sett det kanske det går att bryta igenom så småningom, att omtolka intrycken med andra glasögon än de som är färgade av barnets utanförskap.

 

Det berättar om vem jag var, en gång i tiden, som liten flicka. Jag känner för henne, den där flickan som var eljest och kände sig utanför alla grupperingar. Men som lärde viktiga saker av det. Bl a att jag varken är särskilt eljest och utanför och absolut inte fel.


Vem vet nåt?

Sedan kanske en månads tid får jag en hemskans massa mail som jag inte vill ha.

De ser ut så här, varierar rubrik och avsändare, men är väldigt snarlika. Jag tror jag har beklagat mig förut också.

 

Från: <[email protected]>

Datum: 4 juni 2012 15.41.26 CEST

Till: <[email protected]>


Ämne: Take a spare three-hour work week in our clinic and get 580 dollars.

We invite you to work in the remote assistant position.

This work takes 2-3 hours per week and requires absolutely no investment.

The essence of this work for incoming client requests in your city.

The starting salary is about 2500 EUR per month + bonuses.


You get paid your salary every 2 weeks and your bonuses after fulfilling each task!


We guarantee work for everyone. But we accept applications this week only!

Therefore, you should write a request right now. And you will start earning money, starting from next week.


Please indicate in the request:

Your name:

Your email address:

City of residence:


Please send the request to my email [email protected],and I will answer you personally as soon as possible

Sincerely,

Quinn Strickland

 

Vem vet hur man kan slippa få dessa mail?

Jag räknade mailen från 1 juni till nu - de var 87 stycken som kom genom mitt spamfilter. Jag har, som du förstår, annat att göra än att sitta och manuellt plocka bord dessa mail i både dator och på mobilen. Mitt spamfilter plockar bort alla som kommer från Eurojobs. De är lika många dom. Börjar bli smått förtvivlad.


Ett möjligt fall?

Veckan som gick var svår att få till med fysisk aktivitet enligt min förändrade livsstil. (Ja, jag vet att jag hållit på så förr!) De här resorna med många timmar på tåg och, numera, med bristfällig eller ingen matservering ger mig flera inaktivitetsdagar med oregelbundet ätande. Men igår tog jag revansch på veckan.

 

Alma-kören hade avslutningskonsert i Lärjedalens trädgårdars kaffestuga nära Angereds centrum och jag cyklade dit och hem. Det blev närmare tre mil på cykel. I mesta laget för otränade mig, men det gick. Konstaterar att jag inte heller har nån träningsvärk. Än.

 

Avnjöt cykelvägen dit. Åtminstone merparten av sträckan gick på Sverigeleden.

 

Det var bra skyltat.

 

Det var bara några hundra meter på slutet som inte var cykelväg. Det är ju smått fantastiskt. Jag cyklade förbi Pellerins margarinfabrik, andra kända gamla industribyggnader i Gamlestaden, tråkig transportsträcka längs med E45 och R190 tills jag kom att cykla utmed Lärjedalen. Där var formidabelt vackert. Mest bara natur, men en och annan puttinuttig villaidyll såg jag också.

 

Och mitt i alltihop såg jag det här.

 

Jag blev omcyklad av en yngling i full cykelmundering och med större packning än för bara vanligt helgcyklande. Honom mötte jag en stund senare vid en vägkorsning. Han pratade om cykelväg med nån i telefon och jag erbjöd min GPS som hjälp. Så kom det sig att ”vi cyklister” kom att språkas vid. Han var på en liten cykeltur från Istambul till Falun och jag ända från Göteborg till Lärjedalens trädgårdars café.

 

Jag var både svettig och småhungrig då jag kom fram. Den rekommenderade bananen (av mina hälsocoacher alltså) blev två bananer, ett äpple och en halvliter vatten.

 

Det var härligt att sjunga, vi var kanske nåt hundratal som hade mött upp. Men vemodigt att det var säsongavslutning.

 

Bilden är tagen inifrån kören, bland oss altar, med ledaren Simon Ljungman i bild. Jag är väldigt nöjd med honom som ledare. En sann inspiratör. Dessutom verkar han extra glad just nu. Kan det bero på att han ska gifta sig om några dagar?

 

I morse smygvägde jag mig. Ja, jag ska inte ha sånt där hysteriskt viktfokus, men jag kunde inte låta bli. På fyra veckor har jag gått ner 2 kilo utan att över huvud taget banta. Bara lustfokuserad livsstilsförändring. Det är inspirerande.

 

Vid 62 har jag erfarenhet av att bara gå upp och upp och upp. Eventuella uppryckningar har resulterat i viktnedgång som hämtats ikapp med råge. Många såna sejourer har jag haft genom åren. Jag betraktar mig som ett svårt fall.

- Men tänk om jag inte är det? Tänk om jag är ett möjligt fall?


Den bästa tiden

Just nu sitter jag och blippar i datorn medan Bente-paddan förmedlar klokheter från radions P1. Har bl a lyssnat till ett intressant program om babysars tidiga språkutveckling.

- Tänk att vi trodde att barn var så språklösa tidigare! Och va skönt att jag inte visste så mycket om det när mina barn var små. Jag har alltid pratat med dem utan att direkt kunna få verbala svar.

 

Förstod det som att vetenskapen tvistar om värdet eller onyttan av att prata ett särskilt barnspråk med de små babysarna. Därför fortsätter jag att göra det som känns naturligt för mig. Jag pratar som jag pratar med lite äldre personer. I alla fall någorlunda likt. Å så får väl vetenskapen komma fram till nåt framöver om det är bra eller inte.

- Så värst skadligt beteende kan det inte vara att prata med babysar som med vanligt folk.

 

Under Norrlandsresan övernattade jag alltså hos tvillingarna. Signe hasar sig fram allt effektivare och börjar så smått resa sig upp. Hedda står med förtjusning och går med handhjälp. De är goa och glada behändiga små människor. Känner mig alldeles berusad av att notera deras framsteg. Tänker

- Den bästa tiden, den är nu.

Tänker lite till

- Så har jag tänkt i över tretti år.

 

Från Karlstad har jag fått rapport om att snart 3 månader gamla Tyra suttit i barnstol och "fikat" med sina föräldrar på IKEA. Helt underbart.

 

Det är nåt magiskt fantastiskt beroendeframkallande berusande underbart att följa barns utveckling. Just nu är jag berikad med att få följa tre barnbarn på deras steg in i det växande livet.

 

Summerar

- Den bästa tiden är själva växandet, utvecklingen.


Igång

En personlig seger på det internet-tekniska området vill jag lyfta fram, främst för mig själv. Nu är jag igång med paddan. Alltså någorlunda igång.

 

Tack vare skriverierna här på bloggen fick jag en synpunkt på det där med att dubbelanvända SIM-kort för mobilt modem och iPad. Det är pilligt. Det fick mig att tänka om, för sånt ska jag inte hålla på med. Nej hugaligen.

- Men, visst borde jag kunna använda internetdelning?

 

Jag har varit en vända i Sundsvall (jobb) och Stockholm (övernattningar och tvilling-gnussning). Leo har hjälpt mig med diverse inställningar, synkning av Bente-paddan och Bente-fånen (ja, jag har döpt mina apparater, de blir mer personliga så. Datorn heter McZebra) Han trodde att det kanske skulle vara möjligt med internetdelning. På hemresan igår eftermiddag kunde jag själv, på tåget, fixa med internetdelningen och det funkade. Det funkar i och för sig lite långsamt, men, vadå? Det går väl att stå ut med.

- Jag gjorde det alldeles själv. Hurra hurra, va jag e bra. (För er som inte läser min blogg kontinuerligt, vill jag bara förklara att det behövs ett stort mått av självstärkande tankar om mig, för att uppväga ... ja, du kanske kan gissa själv.)

 

Återstår att kolla upp att det inte kommer nån hisnande räkning från Telia på kuppen. Sen ksa jag få mailfunktionen att funka, därtill behöver jag nog datasonens support. Och alla trevliga appar ska på plats. (Har kommit en bra bit på väg, där.)


RSS 2.0