Klokt, helt enkelt

Mitt bostadsletande gör att jag snubblar på än det ena, än det andra, av intresse. T ex fenomenet BoKlok.

BoKlok-konceptet föddes på en bomässa 1996 av IKEAs grundare Ingvar Kamprad och Skanskas styrelseordförande Melker Schörling. Tanken var att bygga prisvärt för folket. Först ut var målgruppen ensamstående och studenter. Konceptet har utvecklats till att omfatta boenden för de breda folklagren. Det byggs 2.or, 3.or och 4.or i välplanerade bostadsområden. De tillhandahålls både som bostadsrätter i radhus och lägenheter (70%) och hyresrättslägenheter (30%) till priser som ligger 20-30% under marknadspriserna i övrigt. BoKlok är ett samhällsfenomen att ha ögonen på. 

Hur tänker de?
  • Väl fungerande boende som vanligt folk har råd med
  • Nära det som folk uppskattar, alltså både stadens service, kommunikationer och natur
  • En finansieringsmodell som lägger blöta vantar på bomarknadens upptrissning
  • Miljötänk
Hur lyckas de?
  • Yteffektivitet och goda men inte lyxiga materialval
  • Förnyelebara byggmaterial, trähus
  • Upprepning, industriell byggproduktion
  • Slimmad planerings och byggprocess
  • Fokus på slutkostnad för kunden, de boende
  • Samverkan mellan olika marknadsaktörer, IKEA och Skanska (BoKlok är ett dotterbolag till Skanska)
  • Reglering av försälningen, i första och andra led
För egen del har jag spanat in två BoKlok-projekt i Stockholmsområdet. Och, ja, jag får hicka. Det som såg omöjligt ut för en stund sedan ser möjligt ut nu.
 
Jag tycker att lägenhetslösningarna är super och materialvalen fina. Sedan länge är jag på jakt efter en öppen planlösning och här är den. Jag skulle alltså kunna bo ultramodernt i stockholmsområdet inom ramen för vad jag har råd med. Om jag har både tur och tålamod.
 
Nu vet jag dessutom att det är nån mer än jag som tilltalas av tänket, och att säljprocessen också är genomtänkt. Man ska mötas upp i egen hög person vid ett säljstartstillfälle på en av IKEAs alla butiker och köa för att få tillhöra en utvald skara, som får en lott till att få köa för att få köpa. (Du läste rätt.) Lycklig vinnare är den som får förmånen att teckna köpeavtal. Jag missade tåget i Huddinge, det gick igår, och nu vet jag att vässa mig inför två säljstarter av intresse, den 4 oktober. I´ll be there. Probably. Jag behöver dock klona mig för att bevaka två olika objekt på två olika IKEOR (tror jag i alla fall) på en och samma dag. Och det ska nog gå bra. Värre problem har man löst i sina dar. Tålamod behöver jag också. Inflyttningen sker först om drygt ett år.

Nå, hur blir det nu med BoKlok i ett samhällsperspektiv? För BoKlok har gjort något som marknaden saknat länge: ett helhetsgrepp på bo-behov, bo-produktion och planprocess. Dessutom har de lagt vantarna på den upptrissade bo-marknaden genom att reglera till vilket pris bostadsrätten kan säljas inom några år. Kan inte detaljerna, men noterar att de även här har tagit ett grepp som dämpar boendemarknadens upptrissande och gynnar de många vanliga människorna med inte så många pengar i sin börs. I förlängningen borde ett sånt här förfarande dämpa segregeringen mellan de bättre och mindre bemedlade. Väldigt sympatiskt, tycker jag. Mera sånt. 
 
Jag har letat lite lätt efter kritiska röster och har inte hittat särskilt mycket. På Ekerö blev boendena dyrare än utlovat. Verkar som att de tagit lärdom att ta fastare grepp om produktionskedjan i tidigt skede, jag tror det handlade om markköp. En annan kritiker var vag, hänvisade till en granne som antydde att bomaterialen nog inte var de utlovade och att ett uttag inte satt där det skulle. Denne kritiker blev rådd att ta upp alla frågor och anmärklingar på ett besiktningsmöte. Kan naturligtvis finnas långt fler kritiska röster, men det är inte så att man blir överöst när man Googlar.
 
Om de sköter sig kommer BoKlok-husen att spridas över Sveriges land och svämma över alla breddar, och, ja det får konsekvenser. 
 
Husens utseende är det inget fel på. Men hur blir det när allt blir så lika? Hur blir det med anpassningen till tomten, landskapet och bebyggelsetradition? Och hur slår det, när en sån här kreativ marknadsaktör provar grepp att dämpa bomarknadens upptrissning, när den blir stor, en maktfaktor? Är det inte dags för de kritiska rösterna från allehanda håll. De brukar komma som ett brev på posten när det är nyskapande i farten.
 
Jag tycker det är dags för fler aktörer att tänka till, tänka större, tänka på både egennytta, kundnytta och samhällsnytta. Miljösmart, så klart. Klokt, helt enkelt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0