Nu går drevet

Nu blåser det förfärade vindar. Polisen i Lund har sedan länge upprättat ett register över Romer och i registret noteras släktband med personer i alla de åldrar, barn såväl som döda personer. Det är inte ett brottsregister.


Sverige upprörs, och ja, det gör väl jag med. Det är verkligen inte hedrande att vi i Sverige av idag för register över vissa folkslag, men inte andra.


Men det finns nåt i det polisen gjort, som är tänkvärt. Det är de familjemässiga kopplingarna. Jag tänker på det jag fått mig till livs att i vissa familjer är t ex kriminalitet eller drogmissbruk eller både/ock mera frekvent än i andra familjer. Det tycks finnas ett arv som spökar, en sorts arvsynd. Som individer är vi inte bara en social konstruktion, vi är knutna till arv också. I sökandet efter brottslingar skulle det kanske vara av intresse att kunna se ärftliga kopplingar. Kanske.


Men att ta steget och registrera ett folkslag, där går väl då ändå gränsen. Folk inom ett folkslag är väl som folk i andra folkslag, de är olika. Familjedragen är olika. Individerna är olika. Etc.


De som gjort dessa registreringar har säkert inga onda avsikter, men som i orätta händer vara direkt olyckligt. Men de har en förförståelse om att släktband spelar roll. Den förförståelsen har de olyckligtvis projicerat på romerna. Strukturell rasism kallades det nu på morgonen i morgonsoffans nyhetsprogram.


Nu när drevet går så är det viktigt att tycka rätt, att förfasa sig och vara indignerad. Gunåde den som häver upp sin röst för ett problematiserande eller reflekterande budskap.


Till sist, bara så att du ska veta var jag står i frågan. Jag anser det olyckligt och olagligt att föra ospecifika register på folkslag. Det får inte förekomma. Min grubbla handlar om hur det kan komma sig.

 

Vidare är det nåt obehagligt med ett drev som går. Det är det svartvita i ett drev som förskräcker.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0