Älvstaden och Västsvenska paketet

Igår gick Kristin och jag på utställning om Västsvenska paketet i Älvhuset vid Operan. Klockan var 17 och det var redan mörkt då vi klev in genom dörrarna. Där välkomnades vi av en man som självutnämnde sig till vår personliga guide. Tyvärr var rummet med info om Västsvenska paketet upptaget av ett möte, men...
 
 
I rummet fanns en stor modell, kanske 3x5 meter, eller 5x10 meter. Svårt att bedöma storleken. Det var i alla fall så att vi stod vid modellen och tittade på alla träfärgade hus = befintliga och alla vita hus = planerade. Befintliga gator var grå och nya knallröda. Det visade sig att mannen ifråga kunde berätta om Älvstaden. 
 
 
Vi började här. Mitt i bilden syns Jänrnvägsstationen och Nissesterminalen (den långa tarmen snett upp till höger i bild). Bangårdsförbileden (den röda) är alltså en led som går förbi GP-huset. Alltså alldeles nära min bostad. Jag förstår inte hur den är tänkt rent höjdmässigt och inte riktigt var den tar vägen heller. Under mark? Eller över? Nåväl.
 
Vi vandrade vidare och fick berättat om förtätningen av kajområdet i centrala stan och att Stena-terminalerna kanske behöver flyttas. 900 nya lägenheter skall byggas i urban blandmiljö. Alltså där boende blandas med handel och kontor. Kan bli ett lyft för Göteborg, tänker jag.
 
 
Vi betraktade område för område. Fick veta hur nära i tid för genomförande de låg och vi fick veta hur det tycks hit och dit om förslagen. Inte minst önskemålet om låga broar och om hamnverksamhetens och båttrafikens vara eller inte vara. Jag flikade in att Göta älv är av allt större riksintresse som transportled och att det inte bara går att bygga låga broar hur sem helst.
 
 
Den här bilden fotade jag av för jag tycker den är så vacker.
 
När vi gått varvet runt och vår ciseron pratat bort rösten, så han var hes och drack vatten, så visade det sig att rummet med info om Västsvenska paketet var på väg att bli ledigt. Ville vi inte ha en kopp kaffe först. Jo, det ville vi. Eller i alla fall jag. 
 
Västsvenska paketet förklarades med två filmer som var mycket illustrativa och på cafébordsytorna förklarades också paketets huvudpunkter på ett begripligt sätt. En eloge till dem som jobbat fram den informationen!
 
Jag kände mig närmast berusad av all information. Det visade sig att den första guidningen gav en överblick av Göteborgs utvecklingsplaner och det blev en värdefull ram eller sammanhang för att förstå Västsvenska paketet.
 
Jag var definitivt mycket kunnigare när jag lämnade Älvhuset och kände jag mig som en VIP, så väl omhändertagna blev vi. 
 
Dessutom fick jag veta att matchen mellan AIK (ja, de är ett stockholmslag, eller närmare bestämt ett lag från Solna) och IFK Göteborg klassas som en högriskmatch och att stockholmsanhängare brukar bråka och ha sig, så att polis behövs. Vår ciceron var nämligen en fotbollsfan, närmast bosatt på gamla Ullevi. Och jag dristade mig att ställa den där frågan - Visst är AIK ett stockholmslag? Ja, jag vet att jag borde veta det, men nu ställer jag frågan. Och säg det inte till nån!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0