Jag bor i ett fiiint hus

Jag bor i ett fint hus. Inte bara en fin lägenhet med bra läge i lummig park ganska nära Stockholms centralare delar. Min lägenhet har med andra ord ett fint yttre.

Nu vet jag också att mitt hus även har fina underkläder. Det har jag fått veta av den hantverkare, som hjälper mig med diverse praktiska saker i lägenheten. Hos mig borrar han och drar elektriskt och sånt och han kan huset utan och innan.

Redan i mitten på 80-talet installerades bergvärme. Det skedde på initiativ av en nu avliden boende i huset, som drev bergvärmeföretag. Han var tidigt ute med den teknologin, helt enkelt. Senare kom vågen då fjärrvärme installerades i hyreshus och bostadsrättsföreningar runt om i landet. Eller maffiavärme, som min hantverkare kallar det. Fjärrvärmeföretagen erbjöd bostadsrättsföreningarna fjärrvärme till ett visst fördelaktigt elpris och dessutom att gratis demontera och forsla bort oljepannor, plombera och på alla sätt och vis sopa bort spåren och snygga till efter oljepannans existens. Himla behändigt. Men vad de inte tänkte på var att den tekniska infrastrukturen, som möjliggjorde flexibla energiförsörjningslösningar, därmed slogs sönder och samman. Efter ett tag höjdes elpriserna.

Så icke i mitt hus. Här installerades inte fjärrvärme, trots att ledningar drogs fram till, men inte in i, huset. Här hade man sin väl fungerande bergvärme, som under de kalla månaderna kompletterades med oljebränning. Den tekniska infrastrukturen finns kvar, den som gör att man flexibelt kan välja energislag. T ex skulle vi kunna ha solpaneler på taket.

Mitt hus har rostfritt plåttak som håller mycket längre än andra plåttak. Det har inte de andra kringliggande syskon-husen.

I mitt hus används mobil sopsug. Det innebär att jag slänger mina hushållssopor i ett sopnedkast bara någon meter från min lägenhetsdörr. Vid gatan finns en soptunna. Eller det ser ut som en soptunna som står inom ett trästaket, sånt som soptunnor brukar kunna stå i. Men det är inte en soptunna. Det är hit som sopsugbilen kommer och stoppar sin snabel in i ”soptunnan” och suger upp soporna från byggnadens inre. Himla behändigt. Luktar inte illa. Grannhusen har såna där illaluktande sopbulor utefter gatan.

Allt det här och förmodligen en lång rad andra fiffigheter gör att min förening har anmärkningsvärt låg månadsavgift. Därmed tycker jag själv att jag bor i ett fiiint hus. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0